Šport
28 ogledov

Blesteli Wariner in štafeta ZDA

Zmagovita ameriška štafeta v teku na 100 metrov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na tekmi diamantne lige v Zürichu - brez Slovencev - so najboljše letošnje izide sezone na svetu dosegli Američan Jeremy Wariner v teku na 400 m (44,13) in člani moške štafete ZDA na 4 X 100 m (37,46).

Šestnajst končnih zmagovalcev pa je dal miting na Letzigrundu; poleg Špotakove in Warinerja so slavili še 200 m Wallace Spearmon (ZDA) na 5000 m Imane Merga (Etipopija), na 100 m ovire David Oliver (ZDA), na 3000 m zapreke Paul Kipsiele Koech (Kenija), v skoku v višino Ivan Uhov (Rusija), v skoku v daljino Dwight Phillips (ZDA), v metu diska Piotr Malachowski (Poljska), na 100 m Carmelita Jeter (ZDA), na 400 m: Allyson Felix (ZDA), na 1500 m: Nancy Lagat (Kenija) na 400 m ovire Kaliese Spencer (Jam), v skoku v daljino Brittney Reese (ZDA), v skoku s palico Fabien Murer (Brazilija), v suvanju krogle pa Nadežda Ostapčuk (Belorusija).
Trell Kimmons, Wallace Spearmon, Tyson Gay in Michael Rodgers so v štafetnem teku, zadnji odločitvi tekmovanja, za tri desetinke ugnali Jamajčane (37,76), tretja pa je bila Velika Britanija (38,41). Za drugi rezultatski presežek na tekmi je poskrbel Jeremy Wariner, ki je stadionski krog pretekel v 44,13 sekunde in za 27 stotink popravil prejšnji najboljši čas, ki ga je Jamajčan Jermaine Gonzales dosegel v Monaku. Gonzales je tokrat vodil vse do zadnje ravnine, 60 m pred ciljem pa je prišel na čelo Wariner, ugnal Gonzalesa (44,51) in si za izid sezone pritekel 20.000 ameriških dolarjev organizatorjev, dodatnih 40.000 dolarjev pa mu je prineslo zmagoslavje v diamantni ligi.

V metu kopja je slavila evropska podprvakinja Christina Obergföll iz Nemčije z rekordom mitinga na Letzigrundu (67,31 m). Druga je bila Čehinja Barbora Špotakova, olimpijska zmagovalka in svetovna rekorderka (63,32 m), ki je tudi zmagala v skupnem seštevku diamantne lige v tej disciplini. Tretja je bila evropska prvakinja Linda Stahl iz Nemčije (63,30 m). Slovensko rekorderko Martino Ratej, ki je bila pred tem peta v skupnem točkovanju, so črtali s seznama skupnega seštevka, ker mora vsak za končno uvrstitev nastopiti na zadnjem mitingu. Ker na finalu diamantne lige 27. avgusta v Bruslju meta kopja ni na programu, je bila zadnja tekma discipline v najprestižnejši svetovni seriji v Zürichu. Ratejeva je sprva zaradi poškodbe odpovedala nastop, potem ko si je skorajda povsem pozdravila infekcijo desne noge in začela s treningi, pa je niso več mogli uvrstiti na startno listo.

Znani so tudi zmagovalci v nekaterih drugih od 32 disciplin. Ne glede na njihovo uvrstitev v Bruslju, tam morajo le nastopiti, so že prvi Američana Bershawn Jackson (400 m ovire) in Christian Cantwell (krogla), Francoz Renaud Lavillenie (palica) in Norvežan Andreas Thorkildsen (kopje) ter med atletinjami Američanka Allyson Felix (200 m), Hrvatica Blanka Vlašić (višina), Kenijka Milcah Chemos (3000 m zapreke) in Kubanka Yarelis Barrios (disk).

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Gay tokrat ni tekel v posamičnem nastopu; na 200 m je bil najhitrejši Spearmon s svojim izidom sezone (19,79), Kimmons pa na pol krajši razdalji. Z osebnim rekordom je edini tekel pod 10 sekundami (9,95). Jamajčanka Veronica Campbell-Brown je na 100 m po fotofinišu slavila pred Jeterrovo (10,89), pod 11 sekund pa se je spustila tudi Američanka Marshevet Myers (10,97).

V prvi disciplini mitinga, v metu diska, je slavil svetovni prvak Robert Harting iz Nemčije (68,64 m), Ostapčukova in Cantwell sta bila že v sredo zmagovalca tekmovanja v suvanju krogle. Ostapčukova je v središču Züricha slavila z 20,63 metra pred Novozelandko Valerie Vili-Adams (20,02 m) in Američanko Jillian Camarena (19,50 m). V moški konkurenci je Cantwell do nove zmage, ki mu je zagotovila tudi skupni uspeh v diamantni ligi, prišel s sunkom 21,78 metra. Drugo in tretje mesto sta s svojima najboljšima dosežkoma v sezoni zasedla Američan Adam Nelson (21,29 m) in Poljak Tomasz Majewski (21,28 m).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.