Šport
73 ogledov

Božič drugi na dirki Gent - Wevelgem

borut božič peter sagan greg van avermaet EPA
Slovenski kolesar Borut Božič je na dirki svetovne serije Gent - Wevelgem dosegel enega svojih največjih uspehov in tudi največjih uspehov slovenskega kolesarstva. Tekmovalec Astane je zasedel drugo mesto, premagal ga je le odlični Slovak Peter Sagan, ki si je s samostojno akcijo v zadnjih kilometrih pred zasledovalci priboril 28 sekund prednosti.

Idrijčan je v zimskih razmerah dobil sprint zasledovalne skupine, v katerem je premagal še enega specialista za klasične dirke, Belgijca Grega Van Avermaeta. Doslej je Božič, že zmagovalec etape na Vuelti, na klasičnih dirkah dvakrat osvojil tretje mesto, in sicer v Hamburgu leta 2011 in na dirki Pariz - Tours leta 2009.

"To je gotovo moj največji uspeh v karieri, še posebno, če pomislim, kako sem se počutil v zadnjih 20 kilometrih, kaj se mi je takrat pletlo v glavi, kako slabe občutke sem imel. Določene stvari so se mi danes vendarle 'poklopile', razveseljuje me dejstvo, da sem jih načrtoval. Drugo mesto je bil moj maksimum. Peter danes ni bil močnejši od vseh nas za eno nogo, ampak za dve. Mogoče bi mu lahko še sledil, a presprintati ga nikakor ne bi mogel. Moram biti zadovoljen z drugim mestom, še posebno, ker se je danes tudi začelo slabo, kajti že po 20 kilometrih sem bil v četrti skupini," je bil zadovoljen 32-letni kolesar Astane, ki je dober rezultat na tej dirki načrtoval.

Izboljšal dosežek Hvastje

"Poleg te bom vozil še po Flandriji in Pariz-Roubaix. Zadal sem si cilj, da se na eni izmed dirk uvrstim na zmagovalni oder. Gent - Wevelgem mi najbolj ustreza, na njej sem nastopil že petič, tako da sem imel tu največ možnosti. Uspelo mi je izpolniti cilj, zdaj bom lahko na preostalih dveh dirkah sproščen," je bil dobre volje Božič, ki je tudi popravil najboljši rezultat Slovenca na tej dirki, do zdaj ga je s petim mestom imel Martin Hvastija.

Sagan izenačil rekord Cavendisha

Dirka, 75. po vrsti, je bila izredno aktivna, v zadnjih 50 kilometrih pa se je vendarle izoblikovala skupina 11 kolesarjev, ki je zdržala do konca. A ne popolna, približno tri kilometre pred ciljem je napadel trenutno najbolj vroč kolesar, vodilni v razvrstitvi svetovne serije, Peter Sagan, ki je zlahka prišel do svoje prve zmage na enodnevni dirki in šeste letošnje, s katero se je na prvem mestu uspešnosti izenačil z Britancem Markom Cavendishem. "Dirka mogoče nima take veljave kot Milano-San Remo ali Pariz-Roubaix, a v tem trenutku me to niti ne zanima. Ponosen sem, da sem prišel do prve zmage na klasikah in tudi na način, kako sem prišel do nje. Rekel sem si, dovolj si močan, nimaš česa čakati. Napadel sem, nisem imel nikakršnih težav," je dejal Sagan.

borut božič peter sagan greg van avermaet | Avtor: EPA EPA

Haussler: ''Neumnost je tekmovati''

V Belgiji so vladale zimske razmere, zaradi katerih so morali organizatorji dirko skrajšati za več kot 50 kilometrov. Prestavili so start, tako da je bila dirka dolga nekaj več kot 183 kilometrov. A za mnoge preveč. Številni asi so odstopili, med drugim tudi eden glavnih favoritov Švicar Fabian Cancellara, drugi so se le pritoževali, a so na koncu zdržali do konca. Med temi je bil tudi Avstralec Heinrich Haussler, ki je zasedel četrto mesto, pred dirko pa dejal, da je nesmiselna in da lahko škoduje zdravju: "Zaradi vetra imam občutek, da je deset stopinj pod ničlo. Neumnost je tekmovati."

Božič: ''Bil sem povsem premražen''

Povsem enakega mnenja je tudi Božič: "To, kar se je dogajalo na Milanu in San Remu, ni človeško, ni smiselno. Tudi če nas imajo za sodobne gladiatorje, mislim, da si tega ne zaslužimo. Krivi pa smo sami, ker ne zavrnemo nastopa. Jaz lahko le upam, da ne bom tako zbolel, kot so nekateri po Milanu-San Remu. Bil sem namreč povsem premražen. Take razmere pa vendarle ne zmanjšujejo mojega uspeha. Rezultat v takih razmerah se mi zdi še več vreden. Na startu je bilo veliko dobrih kolesarjev, vsi so poskušali dirkati, nekaj časa so bili vsi v ospredju, a so uvideli, da ne bodo zmogli do konca."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.