Šport
18 ogledov

Brenčanje os preglasilo šum katarskih milijonov

Gorenje Velenje - La Rioja liga prvakov rokomet Simon Maljevac
Velenjsko Gorenje je v svoji Rdeči dvorani z dvema goloma razlike (30:28) dobilo prvo tekmo osmine finala proti zvezdniškemu Paris Saint-Germainu.

Moštvo iz Pariza je sestavljeno iz številnih zvezdnikov, ki so jih v francosko prestolnico zvabili katarski milijoni. Tako za Paris Saint-Germain igrajo tudi Mikkel Hansen, Luc Abalo, Daniel Narcisse, Igor Vori, Marko Kopljar in drugi, med njimi je tudi nekdanji član Gorenja Fahrudin Melić. Velenjski trener Ivan Vajdl glede na skupinski del lige prvakov ni mogel računati na Klemna Cehteta, ki je odšel v Katar.

Kljub temu pa so ose povsem zasluženo dosegle veliko zmago (30:28). Agresivna obramba je onemogočila številne poskuse gostov, v napadu so blesteli Mario Šoštarić, Staš Skube in Marko Dujmović, svoje delo v golu je dobro opravil tudi Benjamin Burić. Pri gostih je bil na koncu najboljši strelec nekdanji Velenjčan Melić z osmimi goli. Zmaga z dvema goloma razlike Gorenju seveda še zdaleč ne zagotavlja napredovanja v četrtfinale, povratni dvoboj se bo igral prihodnjo nedeljo v Parizu.

Slab začetek, dober konec polčasa

Domačini so prvi polčas začeli precej zaspano in gostom dovolili, da so prešli v prednost (2:4). Nato so na krilih polne Rdeče dvorane zaigrali bolje in začeli izničevati začetni zaostanek. V 16. minuti so se po golu Maria Šoštarića veselili prvega vodstva (7:6).  Preobratu je botrovala dobra obramba os, ki so z agresivnostjo prisilile Francoze v številne napake. Dobra igra domačih se je nadaljevala in kmalu je Gorenje vodilo za tri (11:8).

PSG se je odzval z dvema zaporednima goloma, Vajdl pa z minuto odmora, po kateri so ose zaigrale bolje in po prestreženi žogi Nika Medveda povedle s plus tri (15:12). Po še šestem golu Šoštarića so Velenjčani na odmor odšli z lepo razliko (16:13). Ob Šoštariću je v prvem polčasu blestel tudi Staš Skube s petimi zadetki, sedem obramb je zbral Benjamin Burić.

Zapravili prednost petih golov ...

Na začetku nadaljevanja se je dokončno razigral tudi Marko Dujmović, Burić je ubranil sedemmetrovko in domači so prvič povedli za štiri (18:14). Nalet Velenjčanov sta malce zmotila nemška sodnika, ki sta sumljivo izključila Skubeta. Po ukradeni žogi Narcissa in golu Melića je bil PSG spet bližje (21:19), toda odgovoril je Medved z dvema zaporednima goloma in Gorenje je imelo spet lep naskok (23:19). Na drugi strani je imel slab dan Hansen, Parižani pa so stežka dosegali zadetke (25:20). V stiku so ostali po zaslugi protinapada Jeffreya M'Time in sedemmetrovke Roberta Gunnarssona (25:21).

A tudi Gorenje je začelo delati več napak v napadu, žoga ni več krožila tako hitro. Po golu Kopljarja (25:22) in brezidejni igri v napadu je Vajdl zahteval "time-out", gostujoči strateg Philippe Gardent pa je dobil rumeni karton zaradi protestiranja. A kljub temu so se krizne minute os nadaljevale, ob izključitvi Janeza Gamsa je PSG prišel le na gol zaostanka (25:24).

... in zmago s tremi goli

Do popolnega priključka so gostje prišli po sedmem golu Melića (27:27) v 53. minuti, odgovorila sta Skube in Šoštarić (29:27), toda slednji je bil po svojem devetem golu izključen dobre štiri minute pred koncem. Še ena dvomljiva odločitev sodnikov ni zmedla gostiteljev, ki so v zadnjih 120 sekund vstopili z minimalno prednostjo (29:28). Za končno zmago (30:28) je s "penala" svoj osmi gol zabil Skube, na drugi strani je Burić ubranil "bombo" Narcissa, zadnja dva napada na tekmi pa nista obrodila sadov.

EHF liga prvakov, osmina finala (prve tekme):

Gorenje Velenje : Paris Saint-Germain 30:28 (16:13)
Šoštarić 9, Skube 8, Dujmović 6; Melić 8.

Motor Zaporožje : Kiel 28:31 (14:16) 
Vive Targi Kielce : Rhein-Neckar Löwen 32:28 (17:13) 
Vardar Skopje : HSV Hamburg 28:28 (14:16) 

Nedelja ob 15.00:
Aalborg - Barcelona 

Ob 17.00:
Metalurg Skopje - Kolding 

Ob 19.00:
Wisla Plock - Veszprem 

Ob 19.15: 
Celje Pivovarna Laško - Flensburg

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.