Šport
25 ogledov

Brez točk le še novinec v ligi

Luka Majcen Marshal Johnson Gorica Reševalni pas/Twitter
Gorica je v derbiju začelja s 3:0 premagala Radomlje. Celje je v soboto slavilo zmago nad prvaki iz Maribora (3:1). Olimpija je doma ugnala Rudar (2:0), Domžale pa Krko (2:0). Že v petek je bil Zavrč boljši od Kopra (1:0).

Po štirih zaporednih porazih in tudi neuspehu v sredinem superpokalu so Novogoričani le prišli do prve zmage. Tokrat so z zadetki v drugem polčasu zlomili odpor novincev v ligi Radomljanov. Ti tako zdaj sami s petimi porazi ždijo na dnu prvenstvene lestvice.

Uvod tekme je bil dokaj previden z rahlo premočjo domačih. Ekipi pa sta le poredko prišli do zaključnih strelov, pa še ti so bili preslabi oziroma premalo natančni. To se je nadaljevalo ves prvi polčas, v katerem pa je moral domači strateg Luigi Apolloni poseči po prvi menjavi, saj se je poškodoval Stephen Makinwa. Zamenjal ga je Dejan Žigon.

Luigi Apolloni | Avtor: Simon Maljevac Simon Maljevac
Že v prvi minuti nadaljevanja so domači povedli, ko je bil Luka Majcen po podaji z desne strani najbolj spreten pred vrati gostov in zadel za 1:0. Radomljani so se še v večjem zaostanku znašli v 67. minuti. Po podaji Amela Džuzdanovića s prostega strela je žogo z glavo v mrežo preusmeril Amedej Vetrih in povišal vodstvo domačih. V 83. minuti so imeli domači še eno priložnost, ko je po Majcnovi podaji v globino na koncu Žigon slabo streljal. Zato pa je bolje Matija Širok v 88. minuti, ko je unovčil Majcnovo podajo pred gol. Podajalec pri tretjem zadetku pa se je med strelce vpisal še v sodniškem dodatku, ko je učinkovito zaključil protinapad.

Olimpija še vedno s stoodstotnim izkupičkom

Nogometaši Olimpije so po treh odigranih prvenstvenih tekmah v sezoni stoodstotni. Po zmagah nad Krko in Radomljami so zmaji danes na domačem igrišču odpravili še velenjski Rudar, ki ostaja pri eni zmagi, ima pa že štiri poraze.

Čeprav so Velenjčani odločneje začeli tekmo, so zeleno-beli povedli v šesti minuti, potem ko je zadel Aleksandar Rodić s približno desetih metrov malo z desne strani. V nadaljevanju je igra potekala med obema kazenskima prostoroma, zaključni streli so bili redki. Zelo nevarno pa je bilo v 16. minuti, ko je Dragan Jelić iz bližine zadel prečko. Po pol ure igre se je okvir vrat spet tresel, takrat po zaslugi Filipa Valenčiča, ki je prodrl v kazenski prostor, žogo že poslal mimo Matjaža Rozmana, a zadel vratnico. Sledilo je še nekaj poskusov na obeh straneh, med drugim je v 40. minuti nevarno meril Boban Jović, ki je le za malo zgrešil cilj.

V uvodu drugega polčasa je bilo dogajanje na igrišču malce bolj mirno, gledalci so sicer videli nekaj poskusov na obeh straneh, a so bili ti bolj ali manj nenevarni. A gostitelji so kazali vse večjo željo po novem zadetku, nekajkrat prišli do strelov iz ugodnih položajev, a so bili nenatančni (Nik Kapun) ali preslabi (Darijan Matić). V 79. minuti pa je prišlo do povišanja vodstva domačih. Najprej je Alen Bukšek dobil (bržčas prestrogo) rdeč karton zaradi prekrška nad Andražem Šporarjem (klop je moral zapustiti tudi trener gostov Jernej Javornik), nato pa je prosti strel z 20 metrov izvrstno izvedel Nik Omladič in žogo pospravil pod prečko za 2:0. Miran Burgić je v 83. minuti sam prišel pred Rozmana, ki pa je odlično posredoval, tako da je ostalo pri 2:0.

Celjani dobili štajerski derbi

Nogometaši Celja so kljub temu, da so na Areni Petrol (na kateri je bilo tokrat približno 3000 ljudi) gostili državne prvake iz Maribora, podaljšali niz zmag na tri. Celjani so s poletno igro povzročali precej težav mariborski obrambi, ki je v prve pol ure kar dvakrat klonila, ob tem pa tekmecem "dovolila" še kar nekaj lepih priložnosti, vratar Matic Kotnik pa je bil nepremostljiva ovira za mariborski napad, ki si je sicer priigral številne lepe priložnosti.

gol Mendy Maribor Olimpija večni derbi Ljudski vrt Šimundža Tavares Mezga | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Celjani so povedli že v tretji minuti. Po kotu z desne strani se je žoga odbila do Tilna Klemenčiča, ki je najverjetneje poskušal podati v kazenski prostor, a je s približno 20 metrov z diagonalnim lobom ugnal Jasmina Handanovića. Pet minut pozneje se je po napaki celjske obrambe sam pred Kotnikom znašel Nusmir Fajić, a mu precej z desne strani žoge ni uspelo poslati mimo celjskega čuvaja mreže. Mariborčani so nato postajali vse nevarnejši, med drugim je Marko Krajcer iz bližine po podaji Damjana Boharja skorajda premagal lastnega vratarja, ki je obranil tudi strel Boharja v 17. minuti. Kotnik se je izkazal tudi v 24. minuti po dobrem strelu Agima Ibraimija od daleč, le nekaj trenutkov pozneje pa je ustavil še poskus Marcosa Tavaresa iz bližine.

Kljub vsem poskusom Maribora so Celjani v 26. minuti povedli že z 2:0. Sunny Omoregie je v kazenskem prostoru prišel do strela, prvega je Handanović ustavil, odbita žoga pa se je spet znašla pri celjskem napadalcu, ki jo je v drugo le poslal v mrežo. Kmalu po tem zadetku je na drugi strani Kotnik dobil nov dvoboj s Tavaresom, v 30. minuti pa so domači znova izigrali nezanesljivo mariborsko obrambo, nov zadetek po strelu Gregorja Bajdeta pa je preprečil Handanović. V 31. minuti so gosti doživeli nov šok, Željko Filipović je namreč zaradi prekrška nad Blažem Vrhovcem dobil drugi rumeni karton in moral z igrišča. Vijolični so kljub temu v 39. minuti prišli do nove lepe priložnosti, z glavo je iz bližine poskusil Ibraimi, spet pa je bil na mestu Kotnik. Tik pred koncem polčasa bi lahko Celjani povedli že s 3:0, a je po lepi podaji Valona Ahmedija Bajde iz bližine žogo poslal čez gol.

V drugem polčasu je Kotnik nadaljeval z dobrimi posredovanji, najprej je ustavil poskus z glavo rezervista Jean-Philippa Mendyja. Celjani so kmalu povišali na 3:0, potem ko je protinapad učinkovito z roba kazenskega prostora zaključil Bajde. V 63. minuti je Kotnik znova posredoval po poskusu Aleksandra Rajčevića, sledilo je še nekaj poskusov na obeh straneh, v 86. minuti pa je Vrhovec dosegel avtogol, potem ko je z glavo žogo poslal v lastno mrežo po kotu Dareta Vršiča.

Domžalska mreža še vedno nedotaknjena

Domžalčani še naprej zasedajo vrh prvenstvene lestvice s petimi zmagami s petih tekem in z razliko v danih in prejetih zadetkih 7:0. Tokrat sta bila moža odločitve Sasha Aneff in Uroš Korun. Domžalčani so se sicer precej mučili z obrambno igro Krke, ki je morala že od 25. minute igrati z igralcem manj, a na koncu zasluženo spet pobrali poln izkupiček.

(Olimpija - Domžale) pokal Luka Elsner | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Uvod dvoboja v Domžalah ni bil posebej razburljiv, kar zadeva priložnosti. Še najbolj nevarno je bilo v šesti minuti, ko je s 25 metrov z volejem poskusil Benjamin Morel, Matku Obradoviću je žoga ušla iz rok in med nogama proti golovi črti, a jo je še pravočasno ujel. Sledilo je nekaj nenatančnih poskusov predvsem domače ekipe, ki je od 25. minute dalje imela številčno premoč. Danijel Rašić je namreč kot zadnji igralec v obrambi zrušil Rudija Požega Vancaša, sodnik pa mu je pokazal rdeč karton. V 34. minuti so gledalci videli novo priložnost domačih. Prosti strel s 25 metrov je izvedel Morel, meril je v desni kot vrat gostov, izkazal pa se je Obradović.

Domžalčani so se tudi v uvodu drugega polčasa trudili prebiti obrambno naravnano igro Krke, v 48. minuti je tako Joshua Parker poskusil s strelom s 25 metrov, a neuspešno, trener domačih Luka Elsner pa je nato poživil igro v napadu z vpoklicem Aneffa. To se mu je kmalu obrestovalo. Najprej je slednji v 52. minuti poskusil z glavo, žogo pa sta branilca gostov odbila na golovi črti, v 56. minuti pa je poskrbel za vodstvo. Saša Aleksander Živec je z leve strani podal pred vrata, kjer je Aneff z lepim strelom z glavo matiral Obradovića. V 63. minuti je eno redkih priložnosti zapravila Krka, potem ko je do strela z glavo s sedmih metrov prišel Marin Perić, izkazal pa se je Nejc Vidmar. Dve minuti pozneje je Parker s 16 metrov meril mimo vrat, dokončno pa so domači zmagovalca odločili v 87. minuti, ko se je po kotu žoga odbila do Uroša Koruna, ki je z volejem zadel desni kot vrat Krke.

Zavrč z igralcem manj do treh točk

Nogometaši Zavrča so dosegli četrto zmago na petem dvoboju sezone in se začasno prebili tik pod vrh lestvice. Na dvoboju s Koprčani, ki tako ostajajo pri šestih točkah, so do polnega izkupička prišli kljub številčni oslabljenosti v zadnjem delu tekme, ko so zaradi rdečega kartona ostali brez Matije Krističa.

Zavrč Celje Prva liga Telekom Slovenije prvenstvo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Začetni del dvoboja je pripadel gostom, ki so imeli več priložnosti, a jih niso izkoristili. Za domače je prvi poskusil Lovro Cvek, a je Božidar Radošević njegov strel ubranil. Bolj nevarno je bilo pred vrati domače ekipe, ko je v 19. minuti meril Jaka Štromajer; po prodoru Mateja Palčiča je dobil žogo pred vrati Marka Ranilovića, vendar jo je poslal visoko čez vrata. Matej Smrekar je imel v 34. minuti novo priložnost za Zavrč, toda po obratu in strelu iz bližine je žoga končala v zunanjem delu mreže. Nekaj minut pozneje so spet zapretili koprski nogometaši, a je bil Damir Hadžić premalo natančen. Njegov strel s kakšnih enajstih metrov je ustavila vratnica in prvi del se je končal brez zadetkov.

Nadaljevanje je postreglo s precej umirjeno igro in gledalci dolgo niso videli nobene prave akcije na igrišču. Po 65. minuti pa sta se ekipi spet prebudili, najprej Doris Kelenc po akciji treh igralcev domače ekipe ni zadel žoge pred vrati tekmecev, ti pa so domačim nekaj minut pozneje zapretili z novim nevarnim strelom, po katerem pa je žoga spet končala le v okviru vrat. Osmoljenec je bil tokrat Denis Halilovič, ki je izvajal prosti strel, žoga je po dotiku živega zidu spremenila smer in presenetila Ranilovića, ni pa končala v mreži.

V 71. minuti se je zdelo, da bodo imeli domači še težje delo, saj je Kristič dobil rdeči karton zaradi prekrška nad Mitjo Lotričem. A igralec manj se Zavrču vendarle ni poznal, še več, deset minut pozneje je dosegel edini gol na tekmi. Sodnik je v 79. minuti zaradi igre z roko v kazenskem prostoru dosodil najstrožjo kazen za domače, zanesljivi izvajalec je bil Nikola Šafarić. Po vodstvu domačih so Koprčani sicer prevzeli pobudo, toda do konca tekme niso znali priti do preobrata ali vsaj izenačenja, tako da so se minimalne zmage veselili nogometaši Zavrča.

Prva liga TS, 5. kolo:

Zavrč : Luka Koper 1:0 (0:0)
Šafarić 80./11-m
RK: Kristič 71./Zavrč

Celje : Maribor 3:1 (2:0)
Klemenčič 2., Omoregie 25., Bajde 53.; Vrhovec 84./ag
RK: Filipović 31./Maribor

Domžale : Krka 2:0 (0:0)
Aneff 56., Korun 87.
RK: Rašić 25./Krka

Olimpija : Rudar 2:0 (1:0)
Rodić 6., Omladič 79.
RK: Bukšek 79./Rudar 

Gorica : Radomlje 4:0 (0:0)
Majcen 46., 92., Vetrih 67., Širok 88.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.