Šport
2503 ogledov

Calcit razkril umazane podrobnosti afere Mujanović ter z vso silo udaril po FIVB

Nik Mujanović Profimedia
Pokrovitelj kamniškega kluba je predstavil svojo plat primera Mujanović, pri tem pa se ni zadrževal s kritikami na račun mednarodne odbojkarske zveze, ki omogoča krajo nadarjenih igralcev.

Primer slovenskega odbojkarskega reprezentanta Nika Mujanovića in njegovega odhoda iz kamniškega Calcita je v zadnjih tednih precej razburkal slovensko odbojkarsko in športno javnost. Iz kamniškega kluba so v torek v sporočilu za javnost predstavili pogled glavnega pokrovitelja kluba Calcit na dogajanje.

Kot je v sporočilu za javnost zapisalo podjetje Calcit, je Mujanović konec avgusta podpisal aneks k pogodbi, ki ga je zavezala k igranju do konca sezone 2024/25. Nato pa je na začetku sezone nenadoma in brez prave pravne podlage enostransko prekinil pogodbo.

"Calcit Volley je zgodbo okrog Nika gradil zadnjih nekaj let. Fant je dozorel šele v preteklem finalu prvenstva, svojo priložnost pa je izkoristil tudi z dobro igro v reprezentanci. Konec avgusta je podpisal aneks k svoji pogodbi z domačim klubom, ki ga zavezuje k igranju do konca sezone 2024/25. Kljub odsotnosti določila za enostransko prekinitev pogodbe je na začetku sezone to storil na silo, klubu pa pustil zelo omejene možnosti za iskanje primerne zamenjave."

Nik Mujanović | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri Calcitu so pojasnili, da niso želeli razmišljati o prodaji igralca, saj si želijo letos osvojiti državno prvenstvo in so na svojega prvega korektorja še kako računali. Prav tako so poudarili, da nikoli niso sponzorirali odbojke z namenom, da bi razvijali igralce in služili s prodajo.

"Nekaj dni pred odpovedjo pogodbe sta z očetom pristopila do nas in odprla vprašanje o odškodnini v primeru odhoda, pa se o tem nismo hoteli pogovarjati, ker smo z njim videli homogeno in zmagovito ekipo, ki lahko osvoji prvenstvo. Slednje je za nas glavni cilj! Nikoli nismo sponzorirali odbojke z namenom, da bi razvijali igralce za prodajo, temveč, da nadaljujemo dolgoletno tradicijo kluba v Kamniku in morda ponovno osvojimo prvenstvo."

Pri Calcitu so se bili celo pripravljeni odreči odškodnine za izjemno nadarjenega igralca  in mu dovoliti brezplačen odhod eno leto pred iztekom pogodbe, če bi letošnjo sezono še ostal član kamniške zasedbe ter ji pomagal v boju za državni naslov. Hkrati verjamejo, da so imeli prste vmes tudi določeni možje pri FIVB (mednarodna odbojkarska zveza), ki so ignorirali celo odločitev kamniškega sodišča in prižgali zeleno luč za Mujanovićev prestop.

"Preden je zadeva postala javna, smo Niku ponudili možnost predčasnega odhoda konec te sezone brez zahtevane odškodnine, pa pri nameri žal nismo bili uspešni. V postopku registracije je Nik v sodelovanju z managerjem in verjetno nekom iz FIVB na osnovi enostranske izjave izločil Calcit Volley kot stranko v postopku. Tako nismo imeli nikakršne besede več, da bi prestop blokirali ali se pogajali o odškodnini. Naj poudarimo, da je enostranski izjavi Calcit Volley nasprotoval z začasno odredbo kamniškega sodišča, pa so jo na FIVB ignorirali."

Nik Mujanović | Avtor: Profimedia Profimedia

Mujanović je izkoristil tako imenovani "humanitarni člen" znotraj zakonodaje FIVB-ja, ki omogoča, da mednarodna odbojkarska zveza posreduje, če domača zveza nekemu igralcu iz neutemeljenih razlogov ne dovoli prestopa. Člen bi moral služiti res esktremnim primerom, a ga s pomočjo FIVB-ja očitno lahko izkorišča vsak, ki ima dobre veze s krovno odbojkarsko organizacijo. V primeru Mujanovića je tako FIVB nasprotovala tudi odločitvi Odbojkarske zveze Slovenije, ki je stopila na stran Calcita.

"Na podlagi 'humanitarnega' člena, ki FIVB-ju omogoča intervencijo, ko domača zveza nerazumno zadržuje igralca (spomnimo se primera ukrajinskega igralca, ki je želel prestopiti v tujino, pa ga je ukrajinska zveza želela blokirati, ker bi moral na fronto), so povozili tudi OZS in si tako odprli pot do registracije igralca v nov klub," so v Calcitu pojasnili, kako je na koncu sploh lahko prišlo do prestopa ob obstoječi Mujanovićevi pogodbi s slovenskim klubom.

"Sedaj vse skupaj presega Nika, presega klub in OZS, kajti ustaviti je treba prakso, kjer bodo lahko igralci samovoljno, veljavnim pogodbam navkljub, prehajali iz enega kluba v drugega, če bodo le pod okriljem 'pravih ljudi'.To v naši ligi ni osamljen primer, saj je na enak način Maribor konec lanske sezone izgubil igralko, ACH-jev igralec je na enak način poslal odstopno izjavo ljubljanskemu klubu, medtem ko je mariborski igralec pokazal lojalnost klubu in takšna prigovarjanja zavrnil," so opozorili pri Calcitu ter za konec zaskrbljeno poudarili, kam nas lahko takšna pripelje.

"Sprašujemo se, kdo bo še vlagal v odbojko, ko bodo nadarjene igralce kradli, medtem ko bodo vložki sponzorjev šli neposredno v žepe managerjev in velikih klubov. Ne pozabimo, da je valilnica mladih talentov prav slovenska klubska odbojka, brez nje tudi
Mujanovića ne bi bilo."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.