Šport
84 ogledov

Calcit s tretjo zvezdico

Calcit odbojka Saša Despot
Odbojkarice Calcita Ljubljane so v peti tekmi finala 1. DOL za ženske v Ljubljani premagale Novo KBM Branik s 3:0 (22, 18, 22).

Odbojkarice Calcita se veselijo svojega tretjega naslova državnih prvakinj. Tako kot lani so tudi letos svoje edine prave tekmice na slovenskih igriščih premagale s 3:2 v zmagah, za razliko od lani so se odločilne zmage veselile doma v Tivoliju, ki je od začetka letošnje sezone njihov dom. Da se v njem dobro počutijo, je pokazala peta finalna tekma, v kateri so bile precej boljše in v kateri velikih dilem o zmagovalcu ni bilo.

Mariborčanke so bile v Ljubljani povsem neprepoznavne. Igri, s katero so dobile dve domači tekmi, se niso niti približale. Domače, pri katerih so razliko delale tujke, so bile boljše v vseh elementih, nekaj težav so imele le na začetku tekme, a so s servisi držale korak s Štajerkami. Ko pa so servisu dodale blok, so najprej vzpostavile ravnotežje, nato pa, bolj ko se je prvi niz bližal koncu, predvsem po zaslugi Bolgarke v svojih vrstah Slavine Koleve, prevzemale vajeti v svoje roke. Pri tem pa so jim precej pomagale nerazpoložene Štajerke, ki so v prvem nizu naredile kar devet napak.

Gostje, pri katerih se je še enkrat pokazalo, da brez prave Ize Mlakar težko kaj naredijo v napadu, so si v prvem nizu pohvale lahko zaslužile le zaradi svojega bloka, v katerem se je izkazala Saša Planinšec. Po njeni zaslugi so povedle s 4:1, a po dveh zaporednih asih Koleve so jih domače ujele že na peti točki. Nato so nekaj časa še držale minimalno prednost, a ob prvem tehničnem odmoru so za točko že vodile gostiteljice. Po bloku Elene Kučej se je prednost povišala, odločilni pa so bili trenutki po izidu 22:21, ko so imele Štajerke priložnost izenačiti, a jih je z blokom zaustavila Ilka Van der Vyver. Sledila je napaka Anite Sobočan, Mlakarjeva je še dala upanje, ki pa je hitro izhlapelo.

Kot da bi prvi niz psihološko prednost povsem prevesil na domačo stran. Varovankam Bruna Najdiča ni uspevalo prav nič, za kar ima veliko zaslug odlična obramba domačih, ki ji je poveljevala Meta Jerala. Ljubljančanke so že ob prvem tehničnem odmoru vodile z 8:4, prednost pa zaradi razpoložene Olivere Kostić brez večjih težav vzdrževale do konca. Podobno je bilo tudi v tretjem nizu, ki so ga odprle z vodstvom 8:3. A Mariborčanke niso hotele podpisati predaje. Servisi Marine Cvetanović so jim prinesli približanje na 7:9, toda nato so spet delale napake na sprejemu, v ljubljanskem napadu pa se je razigrala še Monika Potokar.

Varovanke Gašperja Ribiča so povedle s 23:16 in videti je bilo, da je tekma končana. A gostujoči blok in servisi Sare Najdič so gostje spet približale, Kučejeva in Kostićeva pa preobrata nista dopustili.

Izjave po tekmi:

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: "V finalnih obračunih so vzponi in padci, danes smo mi preživeli padce in ven prišli kot zmagovalci. Izredno pomemben je bil prvi niz za nadaljevanje, drugi niz odigrali resnično dobro, spet pa se je pokazalo, da dokler ni zadnje točke, se Branik ne preda. Na srečo smo uspeli zdržati še zadnji napad Mariborčank. Danes smo bili psihološko dobro pripravljeni."

Tina Grudina, igralka Calcita Ljubljane: "Na srečo smo po slabi igri v Mariboru danes le dokazale, da znamo igrati odlično odbojko. Mislim, da smo dokazale, da smo boljše od Mariborčank, ves čas smo držali visoko raven igre. Svojo nalogo so odlično opravile naše sprejemalke, Branik pa je tako ali tako znan, da se nikoli ne preda, tako je bilo tudi danes. Takoj ko nam je nekoliko padla zbranost, so to hitro izkoristile, na koncu nam je uspelo zmagati še tretji niz. Želim si še več takšnih sezon."

Elena Kučej, igralka Calcita Ljubljane: "Po petkovem porazu v Mariboru nismo bile več popolnoma prepričane vase, vendar smo stopile skupaj in dokazale, da smo prava ekipa, da imamo srce na pravem mestu. Končni rezultat je naslov državnih prvakinj. Naslova smo toliko bolj vesele, ker nam prinaša možnost igranja v ligi prvakinj, ki bo v novi sezoni nekoliko spremenjena. Dokazale smo, da smo trenutno najboljše v Sloveniji."

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: "V letošnji finalni seriji je bilo zelo pomembno domače igrišče. Mi smo tri tekme slabše odigrali v Tivoliju, Calcit v Mariboru, ali pa sta domači ekipi igrali toliko bolje. Mi nismo zmogli prikazati tistega, kar sem si želel, žal mi je prvega niza, ki ga nismo slabo začeli, naredili smo nekaj blokov, nismo slabo napadali, vendar smo imeli izredno slab izkoristek v protinapadu, kar je odločilo. Če bi ta niz dobili, bi bil potek tekme morda nekoliko drugačen, toda ves čas nismo imeli tiste prave igre, ki smo jo prikazali v Mariboru, nismo imeli konstantnega sprejema, konstantne igre za menjavo, premalo smo bili agresivni na samem servisu ... Tekme nismo odigrali, kot bi si želel in kar sem od deklet pričakoval. Na koncu je zmagala kakovostnejša ekipa, čeprav smo tudi mi prikazali nekaj dobre igre, vendar premalo, da bi premagali Calcit."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.