Šport
51 ogledov

Cavendish po "klanju" le še za Merckxom

Mark Cavendish Tour de France EPA
Britanski kolesar Mark Cavendish je bil najhitrejši v ciljnem sprintu šeste etape dirke po Franciji, ki se je po 190,5 km končala v Montaubanu.

S tem je Mark Cavendish oblekel zeleno majico najboljšega po točkah, prikolesaril do svoje tretje etapne zmage na letošnjem Touru in 29. v karieri. Kolesar ekipe Dimension Data je z 29. etapno zmago zdaj sam na drugem mestu po številu etapnih uspehov na Touru, pred njim je s 34 le Belgijec Eddy Merckx.

Za Cavendishem sta končala Nemec Marcel Kittel in Britanec Daniel Mclay. Od slovenske četverice je prvi skozi cilj prišel Kristijan Koren (Cannondale-Drapac) na 52. mestu, Luka Pibernik (Lampre-Merida) je bil 60., Jan Polanc (Lampre-Merida) 111., vsi so zaostali pet sekund, Borut Božič (Cofidis) pa je bil 176. z zaostankom 1:16 minute.

Rumeno majico vodilnega je zadržal Belgijec Greg van Avermaet. Pred drugouvrščenim Francozom Julianom Alaphilippom ima 5:11 minute prednosti in še dve več kot tretjeuvrščeni Španec Alejandro Valverde. Četrti je že glavni favorit za končno zmago Britanec Christopher Froome, ki tako kot Kolumbijec Nairo Quintana in Italijan Fabio Aru zaostaja 5:17 minute. Najboljši Slovenec je Pibernik na 82. mestu, Polanc je 109., Koren 144. in Božič 157.

"V zaključku je bilo klanje"

"Moj Bog, to je bilo zastrašujoče. Imel sem občutke kot v starih, dobrih dneh, ko je kolo kar letelo. V zaključku je bilo klanje, fantje so leteli z vseh strani. Želel sem biti za Kittlom. Boril in boril sem se za to. Etixx ni bil dobro organiziran, toda vedel sem, da bo šel v finalu na dolg sprint. Ker je šlo rahlo navzdol, sem izbral večjo prestavo in sem šel. Pravzaprav sem letel, moral bi izbrati še večjo. Res sem si želel zmage. Čutil sem, da Kittel prihaja od strani, jaz pa sem mu naredil, kar je on meni večkrat v zadnjih treh letih: pustil sem ga za seboj," je nazorno zaključek etape, v kateri sta bežala Japonec Yukiya Arashiro in Poljak Jan Barta, a so ju ujeli 22 km do cilja, opisal Cavendish.

Prvi resen preizkus za favorite bo v petek, ko bo karavana zavila v Pireneje, cilj pa bo na prelazu d'Aspinu. Tej etapi sledita še dve gorski, ki bosta vrstni red še dodatno premešala.

Tour de France, 6. etapa:

1. Mark Cavendish (VBr/Dimension Data) 4:43:48
2. Marcel Kittel (Nem/Etixx-Quick-Step)
3. Daniel Mclay (VBr/Fortuneo-Vital Concept)
4. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša)
5. Christophe Laporte (Fra/Cofidis)
6. Peter Sagan (Slk/Tinkoff)
7. Dylan Groenewegen (Niz/LottoNl-Jumbo)
8. Edward Theuns (Bel/Trek-Segafredo)
9. Bryan Coquard (Fra/Direct Energie)
10. Shane Archbold (NZl/Bora-Argon 18) vsi isti čas
...
52. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) 0:05
60. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida)
111. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) isti čas
176. Borut Božič (Slo/Cofidis) 1:16
...

Skupni seštevek:

1. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 30:18:39
2. Julian Alaphilippe (Fra/Etixx-Quick-Step) +5:11
3. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 5:13
4. Christopher Froome (VBr/Sky) 5:17
5. Warren Barguil (Fra/Giant-Alpecin)
6. Nairo Quintana (Kol/Movistar)
7. Pierre Rolland (Fra/Cannondale-Drapac)
8. Fabio Aru (Ita/Astana)
9. Daniel Martin (Irs/Etixx-Quick-Step)
10. Tejay Van Garderen (ZDA/BMC)
...
82. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida) 25:35
109. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) 29:20
144. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) 33:48
173. Borut Božič (Slo/Cofidis) 39:04
...

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.