Šport
1266 ogledov

Če ne bo prenehal, mu grozijo katastrofalne posledice

andy murray Epa
Nekdanji prvi igralec sveta se je v velikem slogu vrnil na teniško sceno, vendar tvega katastrofalne posledice, svarijo strokovnjaki.

Britanski teniški as Andy Murray je na letošnjem OP Avstralije s solzami v očeh napovedal konec bogate kariere zaradi kroničnih težav s kolkom. Neprestane bolečine so bile več mesecev njegov redni spremljevalec, sčasoma pa je postalo tako hudo, da mu je izziv predstavljalo nekaj tako vsakdanjega, kot je obuvanje nogavic.

Težave je poskušal odpraviti z neinvazivnimi metodami in prekomernim počitkom, a brez pravega učinka. Sredi lanskega leta je nerad pristal na manjši operativni poseg, vendar se stanje ni izboljšalo, zdravnik, ki ga je operiral, pa je za britanske medije dejal, da ga bo bolečina v kolku spremljala do konca življenja.

andy murray | Avtor: Epa Novica je odjeknila kot bomba, saj nihče ni vedel, da se 31-letnik spogleduje s koncem kariere. Epa
Murray se kljub temu ni predal in poskušal nadaljevati kariero, na letošnjem turnirju v Melbournu pa se je dokončno zlomil in napovedal slovo. A odločitev je bila kratkotrajna, saj se je že nekaj dni kasneje odločil za drugo, precej bolj tvegano operacijo.

Tvegano predvsem z vidika profesionalnega športnika, saj pred posegom ni imel zagotovila, da bo sploh še kdaj igral tenis, kaj šele tekmoval na vrhunskem nivoju. Po posvetu s stroko se je odločil za preplastitev kolka, ki se od menjave razlikuje po tem, da glavice stegnenice ne odstranjo v celoti, ampak nanjo namestijo kovinski obroček.

Podoben poseg je pred njim prestal ameriški specialist za igro dvojic Bob Bryan, ki se je sicer uspešno vrnil na igrišča, a so strokovnjaki opozarjali, da se igra dvojic, kar zadeva obremenitve sklepov, močno razlikuje od igre posameznikov.

Murray je poseg prestal brez zapletov, sledila je večmesečna rehalibilitacija. Junija se je vrnil v teniško karavano, sprva je tekmoval le v konkurenci dvojic, kmalu zatem pa je nastopil tudi med posamezniki.

Na prvih šestih turnirjih se je le enkrat prebil v četrtfinale, veliki met pa mu je uspel prejšnji teden v Antwerpu, kjer je v finalu po treh nizih premagal Stana Wawrinko in se veselil 46. turnirske zmage v karieri in prve po marcu 2017.

andy murray | Avtor: Epa Epa

Britancu, ki je po osvojenem turnirju jokal od sreče, je v Belgiji res uspelo nekaj neverjetnega, a je po mnenju zdravniške stroke na kocko postavil precej več kot le svojo kariero.

Dr. Hannes Rudiger, priznani specialist iz švicarske bolnišnice Schulthess Clinic v Zürichu, svari, da bi lahko imela njegova odločitev življenjsko nevarne posledice.  "Če sem iskren, nisem verjel, da je kaj takšnega sploh mogoče," je o šampionski vrnitvi dvakratnega olimpijskega prvaka povedal Rudiger. "Igrati tenis na tako visokem nivoju z umetnim kolkom je bila zame misija nemogoče. Toda Murray ogromno tvega," je dodal.

"Poseg se imenuje Birmingham Hip Resurfacing. V implantirani protezi se dve kovinski površini drgneta druga ob drugo. V Švici smo se te metode posluževali že pred desetimi leti, večkrat s katastrofalnimi posledicami. Pogosto sem moral reševati zaplete, povezane prav s tem posegom."

"Kolke je treba menjati zelo pogosto, kar je velika obremenitev za telo. Gibanje pri tenisu je zelo obremenjujoče, obraba ploščic pa lahko vodi v zastrupitev s kobaltom. Obstaja tveganje za poškodbe kosti, živcev, možne so okvare vida. Tej metodi se izogibam iz principa in jo odvsetujem vsem pacientom," je teniškemu zvezdniku še zažugal Rudiger.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.