Šport
7 ogledov

Češko-švedsko slavje, Majdičeva 23.

Lukaš Bauer si je v Novem Mestu pritekel še eno zmago. Žurnal24 main
Na četrti tekmi novoletne turneje Tour de Ski v Novem Mestu na Češkem sta zmagala domačin Lukaš Bauer in Švedinja Charlotte Kalla. Petra Majdič je bila 23. V sredo jo čaka nova priložnost.
 

Nove Mesto, 10 km prosto (Ž)

1. C. Kalla (ŠVE) 26:59,9
2. A. Follis (ITA) +8,5
3. J. Kowalczyk (POL) +10,1
23. P. Majdič (SLO) +1:57,7

Tekači in tekačice so se po nedeljski sprinterski preizkušnji na praških ulicah znova preselili v Nove Mesto, ki je že gostilo prvi dve tekmi serije Tour de Ski. Tokrat je bila spet na sporedu tekma na razdalji, kjer sta odlično formo pokazala Čeh Bauer in mlada, 20-letna Švedinja Charlotte Kalla . Švedinja je 10 kilometrov v prosti tehniki pretekla v nekaj manj kot 27 minutah in je za le osem sekund in pol prehitela Italijanko Arianno Follis na drugem mestu, na tretje mesto pa se je z desetimi sekundami zaostanka uvrstila Poljakinja Justyna Kowalczyk . Najboljša slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je tekmo končala na 23. mestu, za zmagovalko pa je zaostala za nekaj manj kot dve minuti. Barbara Jezeršek je bila s petimi minutami zaostanka 40., Vesna Fabjan , ki je zaostala za šest minut, 44., Maja Benedičič pa je v cilj prišla deset minut za zmagovalko in tekmo končala kot 50.

Švedinja Kallova je kar nekoliko presenetila žensko konkurenco. V športu, kjer največ prinašajo izkušnje, pridobljene z leti, se je dvajsetletnica na vso moč pognala s starta in na koncu prepričljivo zmagala. Do zdaj vodilna Norvežanka Marit Bjoergen je bila šele deveta, lanska zmagovalka serije Tour de Ski in skupnega seštevka Finka Virpi Kuitunen pa četrta. Majdičeva je s 23. mestom svojo skupno uvrstitev poslabšala za dve mesti, njen zaostanek za vodilno Kallovo pa se je zdaj povečal že na skoraj dve minuti. Sredina preizkušnja bo Majdičevi bolj pisana na kožo, saj gre za klasično tehniko, kjer lahko varovanka trenerja Ivana Hudača poseže precej visoko in zmanjša zaostanek za najboljšimi.


Švedinja Charlotte Kalla je presenetila tekmice. © Action Images

 

 

Nove Mesto, 15 km prosto (M)

1. L. Bauer (ČEŠ) 36:34,9
2. M. Koukal (ČEŠ) +3,2
3. P. P. Cottrer (ITA) +3,4
62. N. Brodar (SLO) +7:18,0

Češki smučarski tekač Lukaš Bauer , ki se na praškem sprintu ni uvrstil med najboljših trideset in je s tem izgubil vodstvo po prvih dveh tekmah, je kmalu prevzel vajeti v svoje roke in na veliko veselje domačih navijačev prvi pritekel v cilj. Že tako dobro vzdušje na Moravskem je še izboljšal drugouvrščeni Čeh Martin Koukal , ki je za rojakom zaostal za dobre tri sekunde. Tretji je bil prav tako s tremi sekundami zaostanka Italijan Pietro Piller Cottrer , ki je drugo mesto izgubil v ciljnem sprintu. Na splošno je podoba v moški konkurenci precej drugačna od minulih let, saj so na prvih štirih mestih po dva Čeha in po dva Italijana (letos tekme Tour de Ski gostita prav Češka in Italija), medtem ko je prvi Norvežan šele na petem mestu (Tord Asle Gjerdalen).

"Včeraj sem zgodaj legel k počitku, saj moram predvsem jutri dobro odteči. Zaenkrat še nimam dovolj visoke prednosti pred zasledovalci, tako da časa za počitek ni. Ko se bodo tekme preselile v Italijo, bo Piller Cottrer nedvomno največji konkurent, saj ga bodo doma spodbujali temperamentni italijanski navijači. Zame je bila velika prednost, da sem lahko tekmoval doma. Zdaj sicer ne vem, kaj vse me še čaka, šel bom iz dneva v dan, tako da je najprej na vrsti sredina tekma," je po že tretji zmagi na tem Touru dejal 30-letni Bauer. Slovenec Nejc Brodar na tekmi ni igral vidnejše vloge, na koncu je bil 62., na tem mestu pa je tudi v skupni razvrstitvi.

Tudi peta tekma serije Tour de Ski bo v Novem Mestu, ki bo v sredo gostilo posamično tekmo v klasični tehniki. Dekleta bodo tekla na deset kilometrov, fantje pa na petnajst. Tekači in tekačice se bodo borili za bonus sekunde, najhitrejši na 1,4 kilometra bo dobil 15 sekund, enak odbitek bo sledil tudi v cilju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.