Šport
25 ogledov

Chelsea tokrat brez težav s kovači

Terry Adrian Chelsea West Ham
1/6
EPA
Nogometaši v Angliji tudi med prazniki ne počivajo. Do drugega januarja bodo odigrali kar tri prvenstvena kola, prvo že danes. Na uvodni tekmi je vodilni Chelsea gladko premagal West Ham (2:0). Uspešna sta bila tudi oba kluba iz Manchestra, Arsenal je stežka ugnal QPR.

Že uvodno srečanje med Chelseajem in West Hamom je bilo eden od vrhuncev dneva, saj je moštvo iz vzhodnega Londona presenetljivo pod vrhom lestvice, čeprav smo že skoraj na polovici sezone. Lani so kovači na Brigdu izvlekli remi, trener modrih José  Mourinho pa je po tekmi dejal, da so gostje igrali "nogomet iz 19. stoletja."

Tokrat je imel Chelsea precej manj težav z West Hamom kot v lanski sezoni. Modri so prevladovali od začetka tekme in nekajkrat ogrozili gostujočega vratarja Adriána, ki pa je vendarle kapituliral v 31. minuti, ko je po podaji Diega Coste iz bližine zabil John Terry.

Tudi drugi polčas se je odvijal po podobnem scenariju kot prvi, domači so še naprej imeli izrazito pobudo. Pritisk so nadgradili v 62. minuti, ko je Eden Hazard po odvzeti žogi na sredini igrišča zaposlil Costo, slednji pa je opravil z dvema gostujočima branilcema in podvojil naskok vodilne ekipe lige. Do konca smo videli še nekaj priložnosti Chelseaja, ki so ostale neizkoriščene, povsem v zaključku pa je pritisnil tudi West Ham in prek Morgana Amalfitana zadel vratnico.

Manchestrski dvojec do treh točk

Manchester United, ki je z remijem pri Aston Villi prejšnji konec tedna prekinil niz šestih zaporednih zmag, je tokrat gostil nepredvidljivi Newcastle. Manchester City pa je bil gost West Broma, ki v zadnjih tednih polzi po lestvici navzdol. Oba kluba iz Manchestra sta prišla do zanesljivih zmag s 3:1.

Rdeči vragi so povedli v hitrem protinapadu, Radamel Falcao je odlično sprejel dolgo podajo v kazenskem prostoru gostov in žogo iz prve podal v sredino, kjer jo je Wayne Rooney le še pospravil v gol. Tudi drugi zadetek je kapetan angleške reprezentance zabil s sredine kazenskega prostora, tokrat ga je z natančno podajo našel Juan Mata. Rooney se je po dveh zadetkih nato izkazal še z asistenco, ki jo je na začetku drugega polčasa v zadetek spremenil Robin van Persie. Srake so se po številu strelov sicer enakovredno kosale z gostitelji, častni zadetek pa je v 86. minuti za Newcastle iz enajstmetrovke dosegel Papiss Cissé. Takrat je bil dobre štiri minute na zelenici že tudi Slovenec Haris Vučkić

Manchester City je že v prvem polčasu trikrat zatresel mrežo West Broma, nato pa preživel snežni metež in se znova na tri točke približal vodilnemu Chelseaju. V prvih 13 minutah tekme na Hawthornsu so se meščani že dvakrat vpisali med strelce, najprej je zadel Fernando po napaki domačega vratarja Bena Fosterja, ki je izpustil žogo po predložku Jesusa Navasa, po prekršku nad Davidom Silvo pa je bil z bele točke natančen še Yaya Toure. Silva je v 34. minuti z natančnim strelom poskrbel za 0:3. Zaradi snega je drugi polčas minil v težkih razmerah, gostitelji pa so v 87. minuti le zmogli zadetek, ko je z bližine zadel Brown Ideye.

Charlie Austin | Avtor: EPA EPA
Ekipe iz zgornjega dela lestvice tokrat niso delale napak, Southampton se je z zmago pri Crystal Palacu povzpel na četrto mesto, po porazu s Chelseajem pa so za mesto zdrsnil le nogometaši West Hama. 

Topničarji so na koncu trepetali

Kolo je zaprl Arsenal, ki je na stadionu Emirates pričakal mestnega tekmeca QPR. Topničarji so od prve minute odločno krenili po tri točke in povsem nadigrali tekmece. Izjemno priložnost za vodstvo domačih je imel že v deveti minuti Alexis Sánchez, ki pa je zapravil enajstmetrovko. Pritisk gostiteljev se je vseeno nadaljeval, po nekaj polpriložnostih pa se je Čilenec v 37. minuti odkupil za zapravljeno najstrožjo kazen. Po lepi akciji Arsenala je po levi strani v kazenski prostor gostov prišel Kieran Gibbs in s podajo na drugi vratnici naciljal glavo povsem samega Sáncheza.

Reči so se za topničarje zapletle v drugem polčasu. Ob akciji Arsenala je Nedum Onuoha potisnil Olivierja Girouda, Francoz pa je preburno odreagilal in z glavo udaril tekmeca ter si prislužil rdeči karton. QPR, ki je bil do takrat povsem nenevaren, je začel prihajati na domačo polovico igrišča, vendar so bili še vedno nevarnejši njihovi nasprotniki, ki so si v hitrih protinapadih priigrali kar nekaj lepih priložnosti. Eno tako je izkoristil Tomáš Rosický, ki ga je na robu kazenskega prostora s podajo po samostojnem preigravanju našel Sánchez. Čeh je sicer zaradi številnih poškodb, ki pestijo Arsenal, prvič zaigral v začetni enajsterici topničarjev. 

Tekma bi bila verjetno že odločena, če bi sodnik Martin Atkinson dosodil očitni prekršek nad Perom Mertesackerjem v kazenskem prostoru, a se za to ni odločil, na drugi strani pa je le nekaj minut kasneje upravičeno dosodil enajstmetrovko. To je v 79. minuti izkoristil najboljši strelec gostov Charlie Austin, ki je zabil že svoj 12. zadetek v sezoni. Gostje so nato silovito pritisnili za izenačenje, imeli tudi nekaj priložnosti, a se mreža Wojciecha Szczęsnyja za razliko od prejšnje tekme, ko je na gostovanju pri Liverpoolu za 2:2 klonil v 97. minuti, ni več zatresla.

Premier league, 18. kolo:

Chelsea : West Ham United 2:0 (1:0)
Terry 31., Costa 62.  

Burnley : Liverpool 0:1 (0:0)
Sterling 62.

Everton : Stoke City 0:1 (0:1)
Krkić 38./11-m

Leicester City : Tottenham Hotspur 1:2 (0:1)
Ulloa 48.; Kane 1., Eriksen 71.

Crystal Palace : Southampton 1:3 (0:1)
Dann 86.; Mané 17., Bertrand 48., Alderweireld 53.

Sunderland : Hull City 1:3 (1:1)
Johnson 1.; Ramírez 32., Chester 51., Jelavić 90.

West Bromwich Albion : Manchester City 1:3 (0:3)
Ideye 87.; Fernando 8., Touré 13./11-m, Silva 34.

Swansea City : Aston Villa 1:0 (1:0)
Sigurdsson 13.

Manchester United : Newcastle United 3:1 (2:0)
Rooney 23., 36., van Persie 53.; Cissé 87./11-m
Vučkić (Newcastle) je v igro vstopil v 82. minuti.

Arsenal : Queens Park Rangers 2:1 (1:0)
Sánchez 37., Rosicky 65.; Austin 79./11-m
RK: Giroud (Arsenal) 53.
Sánchez (Arsenal) je v 9. minuti zapravil enajstmetrovko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.