Šport
1178 ogledov

Član Hiše slavnih na klopi Slovenije: nekateri fantje so žrtvovali tudi službe

Mirko Vičević Profimedia
Slovensko reprezentanco v vaterpolu vodi eno najznamenitejših imen tega športa.

Slovenska reprezentanca v vaterpolu nastopa na evropskem prvenstvu, ki ga te dni gosti Hrvaška. Slovenci so na prvi tekmi sicer uzgubili proti Slovaški, a po besedah selektorja šele začenjajo pot med boljše ekipe celine. Slovenska izbrana vrsta ima trenutno le enega igralca, ki si z vaterpolom tudi služi kruh, Jaša Kadivec igra za reško Primorje.

Stanje vaterpola v Sloveniji je bilo kar nekaj časa zelo negotovo, po propadu zveze nekaj časa tako tudi ni bilo reprezentančnih selekcij. Nato je bila le ustanovljena Zveza vaterpolskih društev Slovenije, članska izbrana vrsta pa znova nastopa na velikih tekmovanjih. Njen selektor je novembra postal Mirko Vičević. 

Gre za člana Hiše slavnih v vodnih športih, vaterpolista, ki je v svoji karieri že do 23. leta osvojil vse najpomembnejše lovorike. Prvič je nase opozoril že pri 18-letih še s kapico takratne jugoslovanske reprezentance, s katero je bil leta 1988 olimpijski prvak, leta 1986 in 1991 svetovni prvak ter leta 1989 in 1991 evropski prvak. Leta 1986 je kot 18-letnik z matičnim klubom iz Kotorja postal tudi državni prvak v izjemo močni jugoslovanski ligi. 

Ob smoli soigralca je pri 18 letih dobil mesto v reprezentanci Jugoslavije. "Vanjo sem padel po poškodbi takrat najboljšega igralca na svetu Milivoja Bebića, ki si je 15 dni pred svetovnim prvenstvom zlomil roko. Prevzel sem njegovo mesto. Z ekipo sem sicer opravil celotne priprave, a če se Bebiću ne bi pripetila ta nesreča, bi bil jaz verjetno tisti, ki bi odpadel," je v daljšem pogovoru za hrvaški Index.hr dejal slovenski selektor.

Po razpadu Jugoslavije je igral za reprezentanco Srbije in Črne gore, v svoji, kar 26 sezon dolgi igralski karieri, ki jo je začel v rodnem Kotorju, je kratek čas igral za Barcelono, večji del pa za italijanske klube Pro Recco, Brescio in Savono. Od leta 2020 je član hiše slavnih v Fort Lauderdalu.  

Zdaj je njegova glavna naloga, da Slovenija naredi korak naprej v vaterpolu. "Upam, da mi bo uspelo. Zato sem tudi sprejel ponudbo slovenske zveze. Slovenija mi je bila zanimiva iz večjega števila razlogov. Gre za državo z izjemno infrastrukturo, ki ima nekaj klubov v različnih mestih. Prisotna je dobra baza, veliko število vaterpolistov, Slovenija pa je pokazala ambicije, da napreduje v tem športu. Menim, da je veliko prostora za to. Zavedam se, da je to težka pot, a s fanatičnim delom načrtujemo, da bo ta posel stekel lažje in hitreje," je za Index še dejal Vičević.

"Upamo. Igralci so me takoj sprejeli. Odlično so trenirali, mnogi od njih so veliko žrtvovali za to, nekateri celo svoje službe. V Sloveniji so dobili novo zvezo, predsednik pa se je s svojo ekipo odločil Slovenijo popeljati na višjo raven od sedanje. Vsi vemo, kakšen je slovenski karakter in njihova predanost športu. Verjamem, da lahko opravim zelo dober posel," je o prihodnosti slovenskega vaterpola še menil Vičević.

Slovenija se bo na EP v nedeljo sicer pomerila z Romunijo. Reorezentancii sta se srečali tudi v kvalifikacijah, Slovenija je takrat iztržila remi z zadetkom štiri sekunde pred koncem dvoboja.

slovenska vaterpolo reprezentanca, Mirko Vičević | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.