Šport
23 ogledov

Coach K s peto lovoriko

Duke Blue Devils ncaa finale 2015 Profimedias
V finalu ameriške univerzitetne košarke sta se pomerili ekipi Wisconsin Badgers ter Duke Blue Devils. Po napeti in izenačeni tekmi so slavili košarkarji Duka.

Jazbeci so se v finale uvrstili s polfinalno zmago nad izjemnim Kentuckyjem, ki je do tega dvoboja nanizal kar 38 zmag in v sezoni še ni bil poražen. Do ponovitve uspeha iz leta 1941, ko so do zdaj edinkrat pokorili vso konkurenco, je Wisconsin ločil le še Duke. Glavni adut Badgersov je bil Frank "The Tank" Kaminsky, najboljši igralec lige.

Modri hudiči so si finale priigrali z gladko zmago nad Špartanci iz Michigana. Ponovno sta blestela gonilni sili Blue Devilsov, Jahlil Okafor (večina strikovnjakov ga označuje za prvi izbor na letošnjem naboru lige NBA) ter Justise Winslow.

V prvih enajstih minutah finala ni nobena ekipa vodila za več kot tri točke, z delnim izidom 8:0 pa so si prvo nekoliko višjo prednost priigrali Modri hudiči (21:16). Jazbeci so se po minuti odmora zbrali ter ujeli tekmece, prvi polčas pa se je končal z rezultatom 31:31. Gledalci so v prvi polovici tekme videli 13 izmenjav v vodstvu. Kar 15 od 31 točk za Badgerse sta dosegla Kaminsky in Sam Dekker ob 50-odstotnem izkupičku meta, medtem ko so njuni soigralci metali le s 33-odstotno uspešnostjo.
Drugi polčas so na krilih omenjenega dvojca s 7:2 odprli igralci Wisconsina. Nato se je razigral še Bronson Koenig in Wisconsin je prednost povečal na 9 točk, kljub temu da je po prejetem udarcu s komolcem v glavo Dekker obsedel na klopi. Blue Devilse je v igro vrnil Grayson Allen s šestimi zaporednimi točkami, pridružil se mu je še Tyus Jones, Duke pa je povedel. V ključnih trenutkih tekme se je razigral še do takrat nevidni Okafor, manj kot dve minuti do konca tekme pa so Modri hudiči vodili za pet točk. Sledila je še sporna odločitev sodnikov. Dosodili so namreč žogo za Duke, nato pogledali posnetek in na presenečenje večine žogo vseeno dodelili Duku. Ta je povedel za osem točk.

Jazbeci so hitro dosegli pet točk, v zadnji minuti pa so njihovi nasprotniki vodili za tri ter imeli napad. Po zadetih dveh prostih metih ter zgrešenem metu Badgersov je bila tekma odločena. Duke Blue Devilsi so zmagali z 68:63. Najkoristnejši igralec tekme je postal Jones. Legendarni trener Mike Krzyzewski, ki je na klopi Duka že petintrideseto leto in se je še devetič uvrstil na finalno tekmo, je tako še petič osvojil lovoriko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.