Šport
20 ogledov

Čop: "Odločale bodo malenkosti"

čop in špik, slovenska olimpijska reprezentanca Anže Petkovšek
Med vidnejšimi člani slovenske delegacije v Londonu je zagotovo izkušeni veslač Iztok Čop, ki bo nastopil že na šestih olimpijskih igrah.

Štiridesetletni Čop se bo po olimpijskih igrah verjetno poslovil od aktivne kariere, čeprav o tem še ne govori. Zdaj je osredotočen samo na naskok na čim višjo uvrstitev v Londonu. "Igre bodo posebne v tem, ker bodo, vsaj tako domnevam, moje zadnje. Morda jih malo bolj intimno doživljam. Posebne pa so tudi v tem, da je konkurenca veliko bolj zgoščena, kot je bila prej. Ni izrazitih favoritov, krog kandidatov za kolajne je zelo širok," pravi Čop, ki bo v dvojnem dvojcu skupaj z Luko Špikom na težki preizkušnji. Kvalifikacije ju čakajo že v soboto, morebitni finale pa je na sporedu v torek. "Na igre se je uvrstilo samo 13 čolnov, ampak od teh 13 jih je najmanj deset kandidatov za finale, vsi finalisti pa bodo v igri za kolajne. Delno verjetno izstopata Nemca, ki sta bila dve tretjini sezone dokaj prepričljiva. Po krizi se vračata svetovna prvaka Novozelandca. Avstralca imata nekaj težav, ampak olimpijskih prvakov iz Pekinga ne gre odpisati. Dokazala sta, da znata zelo dobro tempirati formo na olimpijskih igrah. Na koncu svetovnega pokala sta izskočila Norvežana, ki ju prej ni bilo. Tu sta še Francoza, Angleža, Italijana, Litvanca. Vsi skupaj smo bili v dosedanjih dirkah v dveh, treh sekundah, malenkosti pa bodo odločale tudi tokrat," je še nekaj besed konkurenci namenil Čop, ki je bil s Špikom na prejšnjih igrah vedno v krogu najožjih favoritov za vrh, tokrat pa ni tako. Vseeno pa najizkušenejši slovenski veslač ima razloge za optimizem.

"Predvsem bi omenil to, da sva na tehniki in skladnosti naredila korak naprej. Na splošno sva v primerjavi z lani precej napredovala. Ampak tudi drugi so. Ta pripravljenost bi lani zadostovala najmanj za kolajno, če ne še kaj več, ampak zdaj so čolni tako izenačeni. Na svetovnih pokalih nama nikoli ni šlo čisto po načrtih, vedno se je kaj zalomilo. Upam, da nama na olimpijskih igrah uspe in da bova z izkušnjami, ki jih premoreva, znala malo bolj trezno oceniti položaj. In mogoče v tistih malenkostih izvleči več kot najini nasprotniki," pravi Čop, ki je s Špikom zadnje dni pred igrami izkoristil predvsem za piljenje forme. "Delava na veliki hitrosti. Upam, da bova ujela tisto pravo skladnost, ki sva jo morda med sezono že malo izgubila."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.