Šport
35 ogledov

Čop še zadnjič pred domačimi gledalci

Poslovilna tekma Iztoka Čopa Saša Despot
Slovenski veslač Iztok Čop se je od bogate športne kariere poslovil sinoči na Ljubljanici, danes pa bo to storil še na Blejskem jezeru. Od domače publike se bo Čop poslovil na državnem prvenstvu, ko bo zadnji zavesljaj v cilj blejske veslaške proge opravil ob 15.20 po finalu dvojnih dvojcev.

Čop bo danes od otoka do Velike Zake veslal kot štroker dvojnega četverca, v katerem bodo še Čeh Vaclav Chalupa, Estonec Juri Jaanson in Koprčan Davor Mizerit, vsi udeleženci finala dvojnih četvercev svetovnega prvenstva v Gifuju 2005 (Čop in Mizerit skupaj z Luko Špikom in Matejem Prelogom drugo mesto za Slovenijo, Jaanson tretje mesto za Estonijo in Chalupa četrto mesto za Češko).

Poslovilna tekma Iztoka Čopa | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Najtrofejnejši slovenski športnik v obdobju osamosvojitve Čop je v karieri osvojil štiri olimpijske medalje in 12 kolajn na svetovnih prvenstvih. V dobrih 20 letih slovenske samostojnosti je bil vseskozi nosilec slovenskih športnih uspehov. Prvo člansko medaljo je v dvojcu brez krmarja osvojil skupaj z zdajšnjim predsednikom Veslaške zveze Slovenije Denisom Žvegljem že v osamosvojitvenem poletju 1991, sicer še v jugoslovanskem čolnu, a na zmagovalnem odru že s trobojnico mlade slovenske države.

Leto kasneje je ista kombinacija osvojila prvo olimpijsko medaljo za samostojno državo, velike uspehe je v nadaljevanju dosegal v skifu, v katerem je bil leta 1995 svetovni prvak, posebno zgodbo pa je spisal v dvojnem dvojcu z Luko Špikom, s katerim sta bila med drugim trikrat svetovna prvaka v dvojnem dvojcu, svetovna rekorderja, osvojila pa sta tudi komplet olimpijskih medalj, v Sydneyju 2000 zlato. Posebno zadoščenje za 40-letnega Gorenjca pa je dejstvo, da se v letu 2012 poslavlja z novim uspehom v karieri, že svojo četrto olimpijsko medaljo, ki jo je osvojil na letošnjih igrah v Londonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.