Šport
96 ogledov

Čop: Zaradi vas sem postajal boljši

Poslovilna tekma Iztoka Čopa
1/15
Saša Despot
Danes se je z veslanjem po Ljubljanici poslovil eden najbolj uspešnih slovenskih športnikov vseh časov Iztok Čop. Prireditve so se udeležili mnogi nekdanji tekmeci in prijatelji, ki so Čopa pospremili ob njegovem slovesu od profesionalnega veslaškega športa.

Najboljši slovenski veslač in najtrofejnejši slovenski športnik Iztok Čop je danes zaključil svojo bogato športno pot. Sicer se bo od navijačev poslovil še v soboto na domačem Blejskem jezeru, a na današnjem "Čop Challengerju" v Ljubljani je pomahal slovo veslaškim športnim navdušencem. Poslovil se je v svojem slogu - z zmago.

Iztok Čop se je danes od približno 2000 gledalcev, ki so se zbrali na Plečnikovih stopnicah v ljubljanskem Trnovskem pristanu, poslovil tako, kot ga je bila javnost vajena v zadnjih letih. V revolveraškem obračunu na sprinterski tekmi od Prulskega mosta pa do izliva Gradaščice v Ljubljanico, se je z različnimi partnerji v dvojnih dvojcih zmeraj veselil zmage, na koncu zbral največ točk in v finalu zaveslal skupaj z dolgoletnim partnerjem Luko Špikom. Blejska veslača sta v finalu premagala dolgoletna konkurenta, Čeha Vaclava Chalupo in Norvežana Olafa Tufteja.

Poslovilna tekma Iztoka Čopa | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Gledalci, ob Ljubljanici so se med drugim zbrali nekateri legendarni slovenski športniki, Mateja Svet, Rudi Hiti, Uroš Šerbec, nekdanji vrhunski veslači in zdajšnji reprezentanti, ter številni ljubitelji veslanja, so videli lepe obračune pod reflektorji, tekmovanju na vodi pa so se pridružile tudi preizkušnje "na suhem", kjer so mimoidoči in povabljeni k izkupičku točk za uvrstitev v finale pomagali na ergometrih.

Na koncu so si dolgoletni konkurenti segli v roke in dejali, da se morda še kdaj vidijo. "Pustimo Iztoka. Trikrat se je že poslovil, nikoli ne reci nikoli," je po ekshibicijski tekmi dejal dolgoletni prijatelj in tudi njegova poročna priča, Norvežan Olaf Tufte. "Hvala ti, da sem zaradi tebe postal boljši veslač. Vedno si mi bil zgled," je dejal Norvežan.

Poslovilna tekma Iztoka Čopa | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Čop se je simbolično z lopato lesenega vesla zahvalil tudi Špiku, s katerim je v dvojnem dvojcu med drugim osvojil naslov svetovnega in olimpijskega prvaka. "Luka, hvala ti za vse. Predajam ti to veslo, ti se teh ne spomniš, ampak jaz sem začel z lesenim veslom. Simbolično ti predajam to prvo veslo Slovenije, zdaj si ti veslač številka 1. Upam, da boš tudi ti kdaj lahko tako predal veslo mlajšemu kolegu, ki ti bo dolga leta navdih. Hvala vsem skupaj, da ste mi kdaj izprašili rit in da sem jo lahko jaz kdaj vam. Zaradi vas sem postajal boljši," je Špiku in konkurentom dejal Čop.

"Res, hvala ti za to težko nalogo, ki si mi jo dal," pa je v smehu starejšemu kolegu in mentorju dejal Špik. "Hvala ti za vse učne ure. Vem, da kdaj nisem bil najbolj vzoren učenec, a razred sva vseeno izdelala," pa je Čopa ob navdušenju na tribunah na novo pot pospremil Špik.

Čop se bo zdaj posvetil predvsem družini in poslovnemu svetu. Njegova velika želja je, da rekreativno veslanje še bolj približa zainteresiranim, želi si končati tudi študijske obveznosti, zaposlovalo pa ga bo tudi delo v lastnem podjetju Sport Olympus in v nekaterih športnih organizacijah. "Dela mi ne bo zmanjkalo, pred mano so novi izzivi, mislim pa, da bo to slovo vsekakor še prišlo za mano," je še dejal Čop.

Uradno slovo na Bledu

Od domače publike na Bledu pa se bo Čop poslovil jutri, v soboto na državnem prvenstvu, ko bo zadnji zavesljaj v cilj blejske veslaške proge opravil ob 15.20 po finalu dvojnih dvojcev.

Čop bo v soboto od otoka do Velike Zake veslal kot štroker dvojnega četverca, v katerem bodo še Čeh Vaclav Chalupa, Estonec Juri Jaanson in Koprčan Davor Mizerit, vsi udeleženci finala dvojnih četvercev svetovnega prvenstva v Gifuju 2005 (Čop in Mizerit skupaj z Luko Špikom in Matejem Prelogom drugo mesto za Slovenijo, Jaanson tretje mesto za Estonijo in Chalupa četrto mesto za Češko).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.