Šport
62 ogledov

Da ne bodo dvoranska državna prvenstva več na tujem

tina šutej daegu sp atletika Reuters
Predsednik Evropske atletske zveze (EA) Hans Wirtz je med dvodnevnim obiskom Slovenije skupaj z vodstvom Atletske zveze Slovenije (AZS) obiskal vodstvo ljubljanske občine in ministrstva za šport, kjer so skušali najti rešitve za izboljšanje infrastrukture za atletiko, saj pri nas ne more biti nekaterih zimskih prvenstev in niti velikih tekem.

"Slovenija je bila vedno tesen partner EA in je v preteklosti pripravila tudi številna tekmovanja. Žal pa se je znižala raven infrastrukture v zadnjih letih. Srečal sem se tudi s predstavniki vlade ter dobil zelo pozitivne signale za razvoj atletike v Sloveniji, tudi kar se tiče objektov. Sedaj imate med drugim dvoranska prvenstva na tujem, ker nimate pokrite krožne dvorane. V takih pogojih je težko motivirati atlete. Ni namreč mogoče napredovati ali zdržati visoke ravni mednarodnih dosežkov športnikov, če ni ustreznih pogojev za vadbo in nastope. Veseli me, da sem dobil vtis, da se bo tudi v tem pogledu stanje v Sloveniji izboljšalo," je dejal Hans Wirtz.

Janez Aljančič, častni član EA in član upravnega odbora Atletske zveze Slovenije (AZS), je dejal, da v Slovenji v zadnjem obdobju ni mogoče pripraviti velikih tekem. "Pri tem smo bili zelo aktivni v preteklih desetletjih. Sedaj smo se morali osredotočiti le na kros, ker ostali objekti nimajo ustreznih mednarodnih certifikatov. Zato je bil zelo pomemben obisk Wirtza in vodstva AZS pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću in na ministrstvu, pristojnem za šport," je pojasnil Aljančič.

V Skopju o kandidaturi Bleda

AZS kandidira za kongres EA leta 2015. "Smo že med dvema finalistoma, na kongresu EA v Skopju pa bomo ta teden ponovno predstavili kandidaturo Bleda," je dejal Gregor Benčina, novi predsednik AZS, in dodal: "Vesel sem, da je predsednik EA že v začetku mojega mandata prišel v Slovenijo in smo mu lahko predstavili cilje za nadaljnji razvoj slovenske atletike. Predstavili smo ključne cilje v vrhunski atletiki in množični rekreaciji ter mladinsko in otroško atletiko. Ugotovili smo, da je podoben razvoj zastavljen tudi v okviru EA, saj je pomembno povezovanje vrhunske in množične atletike. Prek sto tisoč ljudi se ukvarja s tekom, sami pa si želimo, da bi to število še povečali in da bi bili naši vrhunski atleti in atletinje vsaj podobno uspešni, kot so bili v zadnjem obdobju."

Zaenkrat brez zbliževanja razlik

Lani je EA prvič pripravila evropsko atletsko prvenstvo v dveletnem ciklusu tekmovanj, obenem pa so Evropski olimpijski komiteji (EOC) uvedli evropske olimpijske igre. Wirtz je dejal, da se tudi po sestanku, ki ga je imel s podpredsednikom EOC in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Janezom Kocijančičem, stališča niso bistveno zbližala, saj se evropska atletika še vedno ni odločila, ali se bo pridružila temu novemu tekmovanju.

"Lani smo imeli prvo EP v dveletnem ciklusu tekmovanj. Prej smo imeli prvenstva na štiri leta in smo zelo zadovoljni s spremembo. Evropske olimpijske igre prinašajo novo srečanje več različnih športnih panog in to je potrebno zelo skrbno pretehtati. Atletika je globalna in vodilna panoga v številnih pogledih, evropske olimpijske igre pa so zelo zanimive za športe, ki niso v olimpijskem programu. Nacionalni olimpijski komiteji so odločili, da želijo evropske olimpijske igre. Mi imamo za leto 2015, ko bo to tekmovanje prvič, že svoja tekmovanja, zato sedaj potekajo pogovori, da bi našli rešitev, ki bi bila spremenljiva za obe strani," je dejal Wirtz. Evropska prvenstva so namreč zelo pomemben vir za financiranje EA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.