Šport
61 ogledov

Déjà vu: Murray zlat, Del Potro srebrn

Del Potro Murray Nishikori Rio 2016 EPA
V noči na ponedeljek so bili odigrani še zadnji teniški dvoboji na igrah v Riu.

Škot Andy Murray, drugi teniški igralec sveta, je v izjemnem finalu olimpijskega teniškega turnirja v Riu de Janeiru ugnal Argentinca Juana Martina del Potra s 7:5, 4:6, 6:2 in 7:5 ter ubranil naslov iz leta 2012 v Londonu. Nepostavljeni Del Potro je v prvem krogu presenetljivo izločil Srba Novaka Đokovića, prvega na svetovni lestvici.

Nishikori prekinil japonski post

Kei Nishikori Rio 2016 | Avtor: EPA EPA
Japonec Kei Nishikori je na olimpijskem teniškem turnirju med posamezniki osvojil bron. V malem finalu je v Riu premagal Španca Rafaela Nadala s 6:2, 6:7(1), 6:3. Nadal, ki je bil olimpijski prvak leta 2008 v Pekingu, je Rio postavil za enega večjih ciljev te sezone, saj je večino izgubil zaradi poškodb.

A se ni izšlo po načrtih, po polfinalnem porazu proti Del Potru je zdaj klonil še proti Nishikoriju. Bržčas je bila kriva tudi utrujenost, saj je Španec v Braziliji igral na treh frontah, današnji dvoboj je bil njegov že 11. v Riu. Nadalu je sicer uspelo rešiti drugi niz po velikem zaostanku, v tretjem pa še enega preobrata ni zmogel.

Za Japonca pa je bron prva olimpijska medalja v karieri, z njo pa je prekinil kar 96 let dolgo sušo svoje države na OI v tem športu. Japonska je doslej zadnje teniške medalje dobila leta 1920 v Antwerpnu.

Rusinji užalostili Hingisovo

Ekaterina Makarova Elena Vesnina Timea Bacsinszky Martina Hingis ženske dvojice  | Avtor: EPA EPA
Ruski teniški igralki Jekaterina Makarova in Jelena Vesnina sta olimpijski zmagovalki med ženskimi dvojicami. V finalu sta premagali Švicarki Timeo Bacsinszky in Martino Hingis s 6:4, 6:4. Rusinji sta v navezi rojakinj med dvojicami danes dodali morda največji skupni uspeh, čeprav imata že naslova z odprtih prvenstev v Franciji 2013 in ZDA 2014.

V ospredju zgodbe teniških dvojic v Riu pa nazadnje nista bili zlati Rusinji, ampak srebrna Hingisova. Zdaj že veteranka pri 35 letih, nekoč pa najboljša na svetu, se je namreč na igrišča pod petimi krogi vrnila po kar 20 letih premora, njen cilj pa je bil jasen - dobiti olimpijsko medaljo, najraje kar zlato. Nazadnje je igrala na OI 1996 v Atlanti pri 15 letih, zdaj pa je razplet finala v Riu pospremila z mešanimi občutki. Ima medaljo, a poraz v finalu je pustil nekaj grenkega priokusa.

Že pred tem sta si bron priigrali Čehinji Lucie Šafarova in Barbora Strycova po uspehu proti rojakinjama Andrei Hlavackovi in Lucie Hradecki s 7:5 in 6:1.

Venus brez zlata

Bethanie Mattek-Sands Jack Sock Venus Williams Rajeev Ram mešane dvojice Rio 201 | Avtor: EPA EPA
Zlato v konkurenci mešanih sta osvojila Američana Bethanie Mattek-Sands in Jack Sock, ki sta v finalu premagala rojaka Venus Williams in Rajeeva Rama s 6:7 (3), 6:1, 10:7. Današnji finale je bil zadnja priložnost za Venus Williams, da bi v Riu prišla do zlata. Že pred tem je izpadla med ženskimi dvojicami in posameznicami, podobno neuspešna pa je bila tudi njena sestra Serena, ki je med posameznicami veljala za prvo favoritinjo tekmovanja.

Venus Williams pa je ostala tudi brez rekordne pete zlate olimpijske kolajne v karieri; pred današnjim finalom je imela v zbirki štiri, med posameznicami (2000) ter ženskimi dvojicami v navezi s sestro Sereno (2000, 2008, 2012). Olimpijska rekorderka med teniškimi igralkami tako ostaja Britanka Kathleen McKane s petimi zlatimi med letoma 1920 in 1924

Bron v kokurenci mešanih parov sta si priborila Čeha Lucie Hradecka in Radek Štepanek, boljša sta bila od indijske naveze Sania Mirza/Rohan Bopanna s 6:1, 7:5. Mirza in Bopanna sta bila prvo indijsko upanje za olimpijsko medaljo v Riu, a sta ostala brez nje. V malem finalu sta bila prepričljivo boljša Čeha, dvoboj pa je trajal vsega 71 minut. 

Tenis, končne odločitve:

POSAMEZNIKI, FINALE:
Andy Murray (VB/2) - Juan Martin del Potro (Arg) 7:5, 4:6, 6:2, 7:5

POSAMEZNIKI, ZA 3. MESTO:
Kei Nishikori (Jap/4) - Rafael Nadal (Špa/3) 6:2, 6:7 (1), 6:3

ŽENSKE DVOJICE, FINALE:
Makarova/Vesnina (Rus/7) - Bascinszky/Hingis (Švi/5) 6:4, 6:4

MEŠANE DVOJICE, FINALE:
Mattek-Sands/Sock (ZDA) - V. Williams/Ram (ZDA) 6:7(3), 6:1, 10:7

MEŠANE DVOJICE, ZA 3. MESTO:
Hradecka/Štepanek (Češ) - Mirza/Bopanna (Ind/4) 6:1, 7:5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.