Šport
12 ogledov

Del Bosque: "V finalu s tremi napadalci"

Casillas Xavi Italija Španija finale trening Kijev Euro 2012
1/9
Reuters
Španski selektor Vicente del Bosque bo v nedeljo s Španijo skušal doseči nekaj, kar ni uspelo še niti enemu človeku v zgodovini nogometa. Furija je pred tretjim zaporednim naslovom na velikih tekmovanjih, Del Bosque, ki je bojda že izbral prvo postavo, pa se mora braniti očitkov o dolgčasu. Kapetan Iker Casillas se še vedno spominja naslova iz leta 2008.

“To je najpomembnejša tekma zato, ker je naslednja, in ker so v igri leta dela. Izboljševali smo se, šli smo z manj na več. Uspehi lahko pokvarijo prihodnost, ampak uspehi so tukaj in igralci niso izgubili tekmovalnega duha, kar je pomembno. Italija si je prav tako zaslužila biti v finalu," je španski selektor Vicente del Bosque povedal na novinarski konferenci v drobovju olimpijskega stadiona v Kijevu.

Brkač iz Salamance je sredi dneva v enem izmed intervjujev dejal, da se je že odločil o prvi postavi za nedeljski finale proti Italiji, a da je še ni izdal svojim nogometašem. Od prve minute so za Španijo na letošnjem turnirju začenjali praktično standardni igralci, edina težava je bila mesto napadalca, kjer so se že izmenjali Cesc Fàbregas, Fernando Torres in Álvaro Negredo.

"(Na prvo postavo, op. a.) bo vplival faktor utrujenosti, prav tako smo nekaj pridobili zato, ker smo igrali v sredo. Igrali bomo s tremi napadalci, ampak pomagati jim mora cela ekipa. Ti trije bodo zadolženi za napad in doseganje golov. Bolj moramo napadati, kot se moramo braniti. Da je Španija favorit? Italijani so bili štirikrat svetovni prvaki, način igre je postal podoben, zato ne verjamem, da bo od začetka kakšna razlika," je nadaljeval Del Bosque.

Del Bosque v bran Xaviju

"Ne moremo reči, da je Italija na tem turnirju igrala obrambno, ker ni, veliko je napredovala. Na prvi tekmi menim, da so igrali tudi s petimi branilci. Igrajo na nek način in tako bodo igrali še naprej. Mi igramo z možmi, ki so usmerjeni proti golu, z ljudmi, ki igrajo v napadu in z ljudmi, ki lahko zabijejo gol."

Del Bosque tudi na zadnji novinarski konferenci pred tekmo ni mogel uiti vprašanju o domnevni "dolgočasnosti" svojega moštva, ki si je s predstavami na letošnjem Euru priigrala bore malo novih navijačev. Nekdanji trener Reala je zatrdil, da ni skušal izbrisati sledi iz preteklosti, in da Španija ostaja taka, kot je bila.

"Ne moremo ostati v prejšnjem stoletju. Prišlo je do menjave igralcev in nismo želeli izbrisati nobene sledi iz preteklosti. Tako bomo nadaljevali. Debata je dobra. Igralci bodo šli na počitnice, ampak treba se bo ukvarjati s kvalifikacijami za svetovno prvenstvo leta 2014 in prijateljskimi tekmami," je povedal Del Bosque in stopil v bran vezistu Xaviju Hernándezu, zahvalil pa se še Davidu Villi in Carlesu Puyolu, ki se bosta na nedeljski tekmi pridružila ekipi:

"Xavi zelo težko igra slabo, zaznamuje naš slog in je solidaren igralec. Najboljši igralec turnirja mora priti iz ekipe, ki turnir osvoji, čeprav me takšne stvari ne zanimajo. To, da jutri prideta Puyol in Villa kaže na to, da je reprezentanca družina in hvaležni smo jima, da bosta tukaj, medtem ko zdravita poškodbi. Njuna prisotnost bo gotovo pripomogla."

Casillas: "Branili bomo uspeh z Dunaja"

Španski kapetan Iker Casillas se je pred finalnim obračunom spomnil na leto 2008, ko se je na Dunaju začela sanjska zgodba njegove reprezentance. Casillas je po letih neuspehov dvignil težko pričakovani pokal, ki mu je čez dve leti sledil še premierni uspeh na mundialu, zdaj pa je Furija pred nepredstavljivim "trojčkom". Trojne krone ni uspelo osvojiti še nobeni reprezentanci.

"Zdaj je drugače. Pred štirimi leti smo dosegli nekaj, kar je cel svet pričakoval že dolgo časa. Na svetovnem prvenstvu se je potrdila evolucija te ekipe. Takrat si ne bi mogli misliti, da bi lahko ponovili finalno uvrstitev in vmes osvojili še en evropski in svetovni naslov. Moramo braniti naslov, za katerega smo garali pred štirimi leti," je dejal Casillas.

"Moramo biti hvaležni za pohvale s strani Italije, ampak so dvolične. Menim, da je Italija pokazala svoje karakteristike in se v finale uvrstila z vedenjem za kaj igra. Ne mislimo, da smo favoriti za finale, mislimo, da imamo enake možnosti. Gre za finale in mi moramo braniti evropski naslov izpred štirih let, kar je tisto najlepše."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.