Šport
24 ogledov

Dela v Planici še vedno stojijo

Jelko Gros v zadnjih dnevih nima več veliko dela. (Foto: Dejan Mijović) Dejan Mijović
Čeprav bi morali septembra v dolini pod Poncami, kjer raste 48 milijonov evrov vreden nordijski smučarski center, začeti gradnjo tekaškega stadiona, se dela v Planici še ne nadaljujejo.

Razlog je nova zamuda zaradi nove pritožbe podjetja Strabag, ki od državne revizijske komisije zahteva razveljavitev razpisa. DRK ima zdaj novih 14 dni za odločitev. Direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros je pred dnevi pojasnil zaplet pri gradnji tekaškega objekta, ki skrajšuje rok za gradnjo in zaradi česar dela v Planici stojijo. Potem, ko je državna revizijska komisija julija ugodila pritožbi avstrijskega Strabaga in zaradi napake v dokumentaciji zavrnila najcenejšo ponudbo Gorenje projekta, so morali v Planici po navodilih DRK brez ponovitve razpisa poiskati novega izvajalca.

Skrajšan rok za gradnjo

Ko so še enkrat preverili ponudbe, so se v zavodu odločili za gradbeno podjetje Kolektor Koling, ki je drugo najcenejše med ponudniki, saj se je izkazalo, da so tudi pri Strabagu oddali nepopolno ponudbo. "Glavna težava je, da se zaradi revizij skrajšuje rok za gradnjo, medtem ko rok dokončanja projekta ostaja nespremenjen. Ker smo vezani na evropska sredstva, moramo zadnjo situacijo oddati do oktobra 2015. Cilj mora biti, da se tehnični pregled opravi do konca avgusta 2015. Tako da se rok dokončanja projekta zaradi teh revizij ni prav nič spremenil," je pred dnevi v pogovoru za STA povedal Gros.

Pri Strabagu, kjer so v zavodu Planica med prvo revizijo odkrili, da so oddali nepopolno ponudbo, so se vnovič pritožili in zahtevali revizijo postopka. Državna revizijska komisija je imela 14 dni časa za odločitev in ta rok je potekel ta teden, odločitve pa še ni.

Dokler ni odločitve DRK, ne bodo delali

"Odločitve DRK še ni, ker so pri Strabagu tik pred potekom roka, prejšnji petek, dodali neko pritožbo in od takrat naprej, s ponedeljkom, je spet začel teči nov rok za odločitev DRK. Do takrat mi v Planici ne smemo z izbranim podjetjem Kolektor Koling ničesar delati," je danes pojasnil Gros in se dopolnil: "No, teoretično bi lahko začeli, a če bi potem DRK razveljavila razpis, bi morali povrniti vse stroške, tega pa se seveda ne gremo."

In prav zaradi možnosti razveljavitve celotnega razpisa obstaja največja nevarnost za dokončanje nordijskega centra, saj bi ta lahko pomenila uničenje projekta. A o tem črnem scenariju za zdaj Gros ne želi razmišljati. Pričakuje, da revizijska komisija novi pritožbi Strabaga ne bo ugodila in da bodo lahko s Kolektor Kolingom končno začeli gradnjo tekaškega centra. "A dokler ne bo odločitve, bodo gradnje ne bomo začeli," pravi Gros.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.