Šport
81 ogledov

Gros: "Strabag se gre umazano igro"

Planica 2014 četrtek Simon Maljevac
Dela v Planici, kjer raste sodoben nordijski smučarski center, so se spet zavlekla zaradi revizije. Jelko Gros poudarja, da bo 48 milijonov evrov vreden projekt končan pravočasno; oktobra 2015 namreč poteče rok za črpanje denarja iz evropskih virov.

Čez poletje ima direktor Zavoda za šport Planica Jelko Gros polne roke dela z birokracijo. Zadnje mesece se najbolj zapleta pri začetku gradnje tekaškega dela projekta. Potem ko je državna revizijska komisija julija ugodila pritožbi podjetja Strabag in zaradi napake v dokumentaciji zavrnila najcenejšo ponudbo Gorenje projekta, so morali na zavodu Planica po navodilih revizijske komisije brez ponovitve razpisa poiskati novega izvajalca.

"Glavna težava je v tem, da se zaradi revizij skrajšuje rok za gradnjo, medtem ko rok dokončanja projekta ostaja nespremenjen. Ker smo vezani na evropska sredstva, moramo zadnjo situacijo oddati do oktobra 2015. Cilj mora biti, da se tehnični pregled opravi do konca avgusta 2015. Tako da se rok dokončanja projekta zaradi teh revizij ni prav nič spremenil," je v pogovoru za STA povedal Gros in dodal, da se tudi skupni stroški projekta zaradi tega niso povečali.

Strabagova pritožba zavlekla postopke

"Skupni stroški projekta se ne morejo povečati, saj so investicijski načrti potrjeni, in se tudi ne smejo povečati. To bi se lahko zgodilo le v primeru višje sile. Je pa res, da si ob pregledu ponudb za določena dela vedno znova presenečen. Včasih zato, ker je premalo konkurence na določenih področjih in se ti zdi ponudba visoka, včasih pa je nižja, kot pričakuješ. Za zdaj ostajamo znotraj finančnih okvirov, ki smo si jih postavili, in naj bi realizirali vse cilje," je zatrdil Gros in dodal, da morajo razpise za dela ravno zaradi tega, da imajo finance ves čas pod nadzorom, izvajati enega za drugim.

Ko so še enkrat preverili ponudbe, so se v zavodu odločili za gradbeno podjetje Kolektor Koling, ki je drugo najcenejše med ponudniki, saj se je izkazalo, da so tudi pri Strabagu oddali nepopolno ponudbo. Pri slednjem so se zdaj vnovič pritožili in zahtevajo revizijo postopka. Državna revizijska komisija ima zdaj 12 dni časa, da odloči.

Noče misliti na avstrijsko zaroto

"Pri Strabagu se gredo zelo umazano igro. V prvi fazi so se pritožili na izbor izvajalca, čeprav so tudi sami oddali nepopolno ponudbo. A tega takrat še nismo vedeli, Državna revizijska komisija, ki je preverjala le ponudbo Gorenje projekta, je odločila, da je napaka nedopustna in ugodila pritožbi, četudi je šlo za res banalno napako pri prepisovanju številk in smo dobro razumeli vsebino ponudbe. Ker si nismo smeli privoščiti nove pritožbe, smo nato še enkrat podrobneje pregledali vse preostale ponudnike, ki so podaljšali bančno garancijo oziroma vztrajali pri ponudbi. Bili so trije, med njimi tudi Strabag, za katerega smo že med prvo revizijo odkrili, da je oddal nepopolno ponudbo," je nastali zaplet uvodoma pojasnil direktor zavoda Planica in dodal: "Zdaj v drugo pa se ne pritožujejo zato, ker bi menili, da je njihova ponudba ustrezna, ampak želijo kar razveljavitev razpisa, četudi sta obe preostali ponudbi popolni."

In prav v tem obstaja največja nevarnost za dokončanje nordijskega centra. "Glede na ravnanje Strabaga se zdi, kot da bi nam res kdo želel nagajati, da ta naš projekt ne bi uspel. Sploh si ne upam pomisliti, da bi bilo to naročeno iz Avstrije, ker gre za avstrijsko podjetje," se sprašuje Gros in dodaja, da bi razveljavitev razpisa pomenila uničenje projekta.

Vsak dan več delavcev

Jelko Gros v zadnjih dnevih nima več veliko dela. (Foto: Dejan Mijović) | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
"Sploh si ne znamo predstavljati, da bi revizijska komisija razveljavila razpis. To bi za nas pomenilo konec, saj projekta zaradi dodatnih zamud ne bi mogli končati v roku. Po mojem je Strabag spoznal, da ima nepopolno vlogo, vendar zaradi nekih čudnih načel vztraja pri tem, s čimer pa nedvomno ne dela v korist Republike Slovenije, kjer izvaja svoja dela." Zato je Gros še pojasnil, da pričakujejo, da revizijska komisija novi pritožbi ne bo ugodila in da bodo lahko septembra s Kolektor Kolingom končno začeli gradnjo tekaškega centra.

Dela pod Poncami pri prenovi letalnice, kjer naj bi že marca prihodnje leto spet gostili tekmo v smučarskih poletih, ta po mnenju Grosa ni ogrožena, po stečaju Tehnika zdaj opravlja ljubljansko podjetje Javna razsvetljava: "Povsem zadovoljen s hitrostjo izvajanja del pri letalnici nisem, saj smo vedno bolj potisnjeni v zimo, vendar ima izvajalec vsak dan več delavcev na gradbišču. Upam, da se bo držal pogodbeno dogovorjenega roka, ki je razdeljen na dva dela. Do oktobra je treba končati vsa zemeljska dela in vse zabetonirati, montažna dela pa dokončali do januarja 2015."

Komentarjev 4
  • jaki 17:12 22.avgust 2014.

    bebo

  • mijaliza 16:09 22.avgust 2014.

    to je tipično za gradbeni lobij, tako kot naprimer obvoznica pri Škofji Loki, se naredi veljaven razpis izbere kandidata pa se drug ki ni bil izbran pritoži, za to da zavlačuje in upa da bo prišel h koritu

  • JohnSmith30699 14:13 22.avgust 2014.

    Poglejte, svet je krut, prezivi najmocnejsi, se pravi Avstrijci se bojujejo slovenčki pa jamrajo kot VEDNO! Kdaj bomo kaj hrbtenice dobili ?Pa kaj če so vzadaj umazane igrice, pač znajdi se. Povsod je danes tako, na lep način nikamor ...prikaži več ne prideš in umreš revež!Avstrijci nas bodo povsem razvrednotili potem pa pokupili in naredili red!