Šport
31 ogledov

Ne alpski, nordijski narod

Planica Reuters
Svetovno prvenstvo 2019. Na krilih uspehov kandidatura vse resnejša. Infrastruktura. Hitreje kot za EuroBasket, a vsega še ni.

Občinstvo mu je, kot poudarja Peter Prevc, priskrbelo zadnje atome moči za včerajšnji rekord prenovljene Bloudkove velikanke in zmago na zaključku 35. svetovnega pokala v Planici. Po lanski rekordni sezoni Tine Maze v alpskih disciplinah pa so letos skakalci, tekači in biatlonci poskrbeli za veliki met slovenskega zimskega športa.

Brezpogojna podpora

Že čez pet let bi slovensko občinstvo lahko prav v Planici spremljalo vrhunec tekmovalnega športa. "Smo resen kandidat," možnosti za organizacijo Svetovnega prvenstva (SP) v nordijskih disciplinah 2019 ocenjuje ambasador kandidature in svetovni prvak iz leta 1991 Franci Petek.

Največji adut pri kandidaturi je po Petkovem mnenju dejstvo, da smo Slovenci dejavno sodelovali pri razvoju smučarskih skokov, česar se zavedajo tudi tujci, največ težav pa bi lahko planiški kandidaturi povzročala majhnost trga.

Tomi Trbovc s Smučarske zveze Slovenije (SZS) pri tem izpostavlja, da je podpora temu prvenstvu v javnosti brezpogojna – ne glede na uspehe. "Poglejte samo številke – še nihče ni presegel gledanosti, ki jo imajo prenosi skokov ob nastopih Prevca," dodaja. Dodaten argument za organizacijo prvenstva so tudi finančna sredstva; kot pojasnjujejo na SZS, v primeru nordijskega SP v nasprotju z Eurobasketom nemudoma prejmejo denar iz naslova pravic za televizijske prenose. "Gre za nekaj manj kot devet milijonov evrov; skupaj s približno petimi ali šestimi odstotki sredstev lastnih sponzorjev in z vstopninami se organizacija tekmovanja pokrije," razlaga Trbovc.

Težave zaradi stečaja

V nasprotju z gradnjo košarkarskih dvoran v zadnjih trenutkih pred lanskim Eurobasketom precejšen del infrastrukture za nordijsko SP že imamo. Nordijskemu centru (NC) Planica, katerega začetki segajo že v leto 2008, vreden pa bo okoli 40 milijonov evrov, manjkata še posodobitev tekaških prog in rekonstrukcija Letalnice bratov Gorišek.

Zapletlo se je zaradi nedavnega stečaja enega izmed izvajalcev, škofjeloškega Tehnika, zato v Organizacijskem komiteju Planica še niso prepričani, ali bo NC dokončan že prihodnje leto, kot je bilo načrtovano.

Več gre alpincem

Na vprašanje, kako komentira očitke, da precejšen del sredstev odpade na alpske discipline – z izjemo Tine Maze pa uspehov ni –, Trbovc ni želel odgovoriti, saj gre "za stvar posameznih odborov". Smučarska zveza je specifična, saj združuje toliko športov, kot da bi imeli "zvezo za vse športe z žogo", hkrati pa so prepričani, da gre za cikel – včasih rezultati so, včasih jih ni, kar pa ni razlog za obup.

Preberite tudi komentar: Slovenci nismo le smučarski narod

Komentarjev 1
  • Scott 00:16 24.marec 2014.

    A zato vam srbi pravijo skijaši, nič več Janezi?