Šport
69 ogledov

Delala kot blagajničarka, zdaj v polfinalu OP Avstralije

Mirjana Lučić Baroni EPA
Med četverico polfinalistk bo tudi Hrvatica Mirjana Lučić Baroni.

V polfinale uvodnega teniškega turnirja sezone za grand slam v Melbournu sta se uvrstili še Američanka Serena Williams in presenečenje turnirja Hrvatica Mirjana Lučić Baroni.

Petintridesetletna Williamsova je gladko s 6:2 in 6:3 premagala Britanko Johanno Konta, leto dni mlajša hrvaška igralka pa je že pred tem v treh nizih s 6:4, 3:6 in 6:4 izločila lansko finalistko US Opna Čehinjo Karolino Pliškovo. Že pred tem sta si polfinale priborili tudi 36-letna Venus Williams in Coco Vandeweghe, obe iz ZDA.

Serena Williams se v Avstraliji bori že za svoj sedmi naslov, z morebitno zmago pa bi na prvem mestu lestvice WTA prihodnji ponedeljek prehitela tudi lansko zmagovalko Melbourna Nemko Angelique Kerber, ki je izpadla v osmini finala.

V dvoboju s Konto je imela Williamsova kratkotrajne težave le v drugem nizu, ko je zaostajala z 1:3. "Vesela sem, da sem v polfinalu," je po tekmi dejala Američanka in pohvalila naslednjo tekmico s Hrvaške: "Ponosna sem nanjo, saj ena proti drugi igrava že skoraj 20 let. Zame bo ta dvoboj nedvomno navdih."

Mirjana Lučić Baroni se je v polfinale Australian Opna zavihtela drugič v karieri in prvič po 18 letih. Takrat jo je ugnala slovita Nemka Steffi Graf, v isti sezoni pa se je skupaj s še eno teniško legendo, Švicarko Martino Hingis, veselila zmage med dvojicami.

"Saj sama vsega skupaj ne morem verjeti. Vse, kar lahko rečem, je, da je bog dober. Nikoli si ne bi upala sanjati, da bom spet polfinalistka Avstralije," je povedala v Nemčiji rojena Hrvatica, ki živi na Floridi. "Zame je to neverjetno in tega dne ne bom nikoli pozabila. Vse kar se mi je zgodilo, se mi je danes odkupilo," je še povedala hrvaška igralka, ki je v mladih letih veljala za bodočo zvezdo, a tega zaradi osebnih težav nikoli ni uresničila.

Mirjana Lučić Baroni | Avtor: EPA EPA

Boj s Pliškovo je bil res težak,. Pri zaostanku s 3:4 v tretjem nizu pa je Hrvatica zaradi poškodbe noge potrebovala tudi krajši premor in zdravniško oskrbo. Nato je pometla s tekmico in pokleknila na igrišču. "To je bil trenutek ekstaze," je o koncu dvoboja še povedala Lučić Baronijeva.

Težka zgodba

Slovita Grafova je pred 18 leti o takrat 16.letni Lučić Baronijevi dejala, da bo "ta deklica nekoč vladala v ženskem tenisu". A to se ni zgodilo. Medtem ko je mladenki šlo odlično na teniških igriščih, je doma doživljala dramo. Nasilni oče je pretepal njo in mamo.

"Najhuje je, da mu sploh ni žal za to, kar nam je storil. On je prepričan, da je ravnal pravilno," je pred kratkim v čustvenem intervjuju dejal teniška igralka. Oče Marinko jo je prvič udaril pri petih letih. "Bila sem v šoku," je dejala Hrvatica in nato dodala, da jo je nekoč oče porinil v kad ter jo 40 minut brcal, ker je izgubila v polfinalu enega izmed mladinskih turnirjev.

Z mamo sta se odločili za beg, pomagal pa jima je Goran Ivanišević, ki ga je ganila njena zgodba. Omogočil ji je selitev v ZDA, sodeloval je pri načrtovanju njenega bega. "Goran mi je rešil življenje, tega ne bom nikoli pozabila."

Mirjana Lučić Baroni | Avtor: EPA EPA

Z mamo sta se na begu najprej preselili v varno hišo, nihče ni vedel za kaj gre, nihče ni posumil o težavah. Niti takrat, ko je odpovedala nastop v Fed Cupu in za razlog navedla poškodbo. Po dveh tednih in pol je prišla 'zelena karta' za ZDA, šest oboroženih moških pa je Mirjano in mamo Anđelko leta 1998 pospremilo v New York: "Podobno je bilo filmu o James Bondu, le da je šlo za realnost in naše življenje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.