Šport
16 ogledov

Dempsey: "Koren je dober igralec"

Dempsey ceni slovenske nogometaše, še posebej Roberta Korena. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Clint Dempsey bo eno glavnih ameriških orožij na petkovi tekmi s Slovenijo. "Te tekme zagotovo ne smemo izgubiti, nekaj moramo izvleči iz nje. Če izgubimo, je konec z nami."
Raznovrstni vezist londonskega Fulhama Clint Dempsey se je v zadnjih sezonah prebil med najprepoznavnejše nogometaše ZDA. Za 27-letnim Teksašanom je odlična sezona. S klubom, za katerega nastopa od leta 2007, se je prebil do finala evropske lige, v vseh tekmovanjih pa je zabil devet golov. Za ameriško izbrano vrsto je debitiral novembra 2004, proti Angliji pa je na 63. reprezentančni tekmi dosegel 19. gol. Zanimivo je, da je tudi premierni zadetek za ZDA dal Angležem, v prijateljski tekmi v Chicagu jim je zabil pred petimi leti. Poleg nogometa je njegova velika strast glasba hip hop, pred SP v Nemčiji je posnel tudi glasbeni spot.

Ste videli tekmo Slovenije in Alžirije?
Videl sem le zadnjih 20 minut. Bodo težak tekmec, dobro držijo žogo, imajo nekaj igralcev, ki ti lahko povzročijo težave. Morali bomo odigrati najbolje kot znamo, če bomo želeli dober rezultat. Videl sem tudi tekmo z Rusijo, kjer so se Slovenci izkazali in s trdo igro prišli do rezultata. Čeprav se je največ govorilo o tekmi z Anglijo, smo vedeli, da nas čakata še tekmi s Slovenijo in Alžirijo. Vse ekipe se bodo borile do zadnjega. Na svetovnem prvenstvu (SP) ne igraš vsak dan.

Ste opazili katerega izmed slovenskih igralcev, ki je posebej nevaren?
Težko ocenjujem po tistih nekaj minutah, ki sem jih spremljal, sem pa videl Korenov zadetek. Opazil sem ga tudi pri West Bromu. Je dober igralec, veliko akcij Slovenije gre čez njega. Močan je z obema nogama. Vemo, da imajo tudi druge nevarne igralce, a je on zadel, zato ga velja izpostaviti.

Ali morate tekmo proti Sloveniji na vsak način dobiti?
Te tekme zagotovo ne smemo izgubiti, nekaj moramo izvleči iz nje. Če izgubimo, je konec z nami. Ostati moramo kompaktni in držati žogo. Pričakujem dobro tekmo, saj so evropske reprezentance močne. Nogomet je v Evropi najbolj priljubljen šport, otroci odraščajo ob njem in ga želijo igrati. V ZDA je to bolj razpršeno. V Evropi je ogromno močnih lig in veliko igralcev prihaja iz vseh mogočih držav.

Clint Dempsey je premagal Roberta Greena. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Je po točki in dobri igri proti Angliji vaš cilj osvojiti prvo mesto v skupini?
Lepo bi bilo končati na prvem mestu. Najpomembnejše pa je, da se uvrstimo naprej. Če se ne bomo, bo turnir za nas neuspešen. Moramo biti pametni in na preostalih dveh tekmah priti do položaja, da bomo odvisni od sebe. Zadnje, kar želiš, je, da na zadnji tekmi moliš, da ti bo nekdo naredil uslugo.

Proti Angliji ste zadeli prav vi, s pomočjo angleškega vratarja Roberta Greena. Ste ob strelu pričakovali, da bo žoga končala v mreži?
Verjetno bi vratar moral ubraniti, a včasih tudi take žoge končajo v mreži. Nisem pričakoval, da bo to gol. Žoga je potovala proti vratom zelo centralno, a ko je Greena nerodno zadela, je bilo kot pri bovlingu: gledaš keglje in upaš, da se bo obrnilo tebi v prid. Za vratarje pa je seveda v takem primeru težko. Le tisti, ki so bili v podobnih položajih in so igrali tako pomembne tekme, vedo, kako je. To pride s teritorijem, si pod mikroskopom, a se je treba pobrati in nadaljevati.

Te tekme zagotovo ne smemo izgubiti, nekaj moramo izvleči iz nje. Če izgubimo, je konec z nami.
Clint Dempsey o tekmi s Slovenijo
So vam Angleži delovali preveč živčni?
Iskreno rečeno, se mi je med tekmo zdelo, da se Angležem pozna pritisk. To si lahko začutil. Ko smo izenačili, so delovali nervozno. Ne bi si mislil, da se bo to zgodilo vrhunskim igralcem, ki igrajo za tako velike klube.

Ali čutite, da boste proti Sloveniji favoriti in posledično pod večjim pritiskom kot na prvi tekmi?
Nič drugače ne bo kot na drugih tekmah. Vsako moraš odigrati, kot da je zadnja. Ne mislim, da sta Slovenija in Alžirija slabi ekipi – nasprotno, sta zelo močni. Alžirci so na poti do svetovnega prvenstva premagali afriškega prvaka Egipt, Slovenija pa Rusijo, ki jo zelo cenim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.