Šport
4 ogledov

Deville pokvaril avstrijski dan v Kitzbühlu

Hirscher Kitzbühel slalom svetovni pokal alpsko smučanje EPA
Prvič v karieri je tekmo za svetovni pokal dobil Italijan Cristian Deville in domačinom pokvaril še drugi drugi dan smučarskega vikenda v Kitzbühlu. Tudi v slalomu so se morali Avstrijci zadovoljiti le s tolažilno nagrado, saj je bil Mario Matt drugi, Hrvat Ivica Kostelić pa tretji. Poleg Mitje Valenčiča, ki je odstopil, je brez rezultata na drugi progi ostal tudi Marcel Hirscher. Avstrijec je (ne prvič letos) povozil količek.

Cristian Deville se je na prestižni tekmi v Kitzbühlu na progi Ganslern veselil svoje prve zmage v svetovnem pokalu. Enaintridesetletni smučar, ki je bil v tej sezoni že drugi in tretji, je bil po prvi vožnji "šele" četrti z več kot sedmimi desetinkami zaostanka, v drugi pa kljub razriti progi odsmučal izvrstno - imel je drugi čas druge vožnje - in zanesljivo ugnal vse tekmece.

"Mlad sem 31 let, ne pa star!" se je po tekmi malce pošalil Deville in v resnejšem tonu nadaljeval: "Ne vem, kaj se je zgodilo. Treniral sem tako kot vsa prejšnja leta. Mogoče pa izkušnje pomagajo. To je res neverjetno! Sploh se nisem počutil tako dobro kot na prejšnjih tekmah. V prvi vožnji nisem smučal najbolje, v drugi pa izjemno. Ritem sem takoj ujel in v njem vztrajal do cilja. Splačalo se je tvegati."

Vodilni po prvi vožnji Mario Matt se je kljub zajetnemu zaostanku veselil drugega mesta, Ivica Kostelić pa je bil tretji. Hrvat je med vratca krenil nekoliko previdneje, saj je imel v žepu dodatnih 100 točk. Današnji slalom in sobotni smuk sta namreč štela tudi za kombinacijo. Kostelić je na koncu zanesljivo dobil kombinacijsko preizkušnjo, v kateri sta drugo in tretje mesto zasedla Švicarja Beat Feuz in Silvan Zurbriggen.

Kostelić sicer s 545 točkami vodi v slalomskem seštevku svetovnega pokala, prav tako pa je prevzel tudi skupno vodstvo z 855 točkami. S prvega mesta je izrinil Avstrijca Marcela Hirscherja, ki je ostal pri 725 točkah. Danes je bil slednji namreč diskvalificiran, potem ko je v drugi vožnji povozil vratca. Za mladega domačega smučarskega zvezdnika se je celotna tekma razpletla v slogu povoženih količkov: v prvi vožnji so ga najprej že diskvalificirali, ker je domnevno povozil že prva vratca, a so mu po pritožbi njegove ekipe dovolili drugi nastop, za nameček pa so se v karavani pojavili še očitki, da je ob nedavni zmagi v Zagrebu tudi povozil količek, a tega nihče ni opazil. Več spodaj.

Slovenci se v Kitzbühlu niso izkazali. V finalu je nastopil le Mitja Valenčič, ki je v prvi vožnji dosegel 16. čas, v drugi pa je odstopil. Bernard Vajdič in Matic Skube se nista uvrstila v drugo vožnjo. Vajdič je zaostal skoraj štiri sekunde in pol, Skube pa je odstopil.

"Tudi s prvo vožnjo Valenčiča nismo bili najbolj zadovoljni. Mitja je rekel, da mu smučke niso stekle, kot bi morale. Sama postavitev mu ni najbolj ustrezala, toda tudi na takšnih postavitvah mora biti hiter. S samim mestom smo bili zadovoljni, saj je imel dobro pozicijo za napad v drugo. To je tudi naredil in smučal bolje, toda odstop se takrat, ko zares 'stopiš na plin', seveda lahko pripeti in ničesar mu ne moremo zameriti. Upamo, da bo forma zdržala in da mu bo šlo dobro v Schladmingu," je po tekmi dejal trener slovenske vrste za tehnične discipline Marko Jurjec, ki bo na torkov slalom svetovnega pokala v Schladming poslal isto trojico smučarjev kot danes.

Šef avstrijske ekipe Mathias Berthold je pred nedeljskim slalomom potrdil namigovanja, da je vodilni Hirscher na tekmi v Zagrebu na začetku januarja povozil količek. Prvi slalomist sezone je na Sljemenu slavil pred Nemcem Felixom Neureutherjem in Hrvatom Kostelićem, na napako pa je avstrijski časopis Kronen Zeitung opozoril anonimni klicatelj.

Avstrijci priznali: "Hirscher v Zagrebu povozil količek"

"Za las je povozil količek v prvi vožnji po desnem zavoju," je Berthold priznal pred startom nedeljskega slaloma in dodal, da je enako storil tudi Neureuther. Berthold je še dodal, da so skupaj z ekipo potrebovali kar pet ogledov počasnega posnetka, da so napako zaznali. "Težko je soditi pri takšnih napakah, saj se vse dogaja tako hitro. Na licu mesta je to nemogoče spoznati. Morda bo postalo nujno, da bi začeli uporabljati druge tehnične pripomočke. Ampak morda bi trajalo ure, da bi odločili kdo je dejansko zmagal," je še pristavil glavni avstrijski operativec.

Ima Kostelić tako ob morebitni diskvalifikaciji morda možnost za tako željeno domačo zmago, čeprav za zeleno mizo? Situacija je nejasna, pravila pa še bolj, saj en člen pravi, da mora biti pritožba podana 15 minut po tekmi, drugi pa dodaja, da se lahko ob obstoju "jasnih dokazov" to stori po 30 dneh. "Ni lahko spoznati, če si povozil količek na trdi progi. Je pa moteče, saj si želim, da moje zmage ne bi bile vprašljive. Upam, da se bo situacija razjasnila," je povedal Hirscher. V soboto je direktor hrvaške reprezentance Vedran Pavlek dejal, da pri "kockastih" razmišljajo o pritožbi.

Svetovni pokal, slalom (M), rezultati:

1. Cristian Deville (Ita) 1:39,19 sekunde
2. Mario Matt (Avt) +0,72
3. Ivica Kostelić (Hrv) +0,78
4. Steve Missillier (Fra) +0,95
5. Jens Byggmark (Šve) +1,44
6. Andre Myhrer (Šve) +1,91
7. Giuliano Razzoli (Ita) +1,99
8. Wolfgang Hörl (Avt) +2,05
9. Fritz Dopfer (Nem) +2,17
10. Benjamin Raich (Avt) +2,23
...

Odstopili na drugi progi: Mitja Valenčič (Slo), Axel Bäck (Šve), Stefano Gross (Ita), Manfred Mölgg (Ita), ...

Diskvalificiran na drugi progi: Marcel Hirscher (Avt)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.