Šport
16359 ogledov

Dobitnik olimpijske zlate medalje suspendiran zaradi dopinga

Biljal Mahov Epa
Ruski športni velikan ni mogel razložiti, kako je prepovedana substanca vstopila v njegovo telo.

Zelo priljubljeni 34-letni ruski rokoborec Biljal Mahov, ki je v rokoborbi prostega sloga v kategoriji do 120 kilogramov leta 2012 celo osvojil zlato medaljo na Olimpijskih igrah v Londonu, si je po poročanju ruske antidopinške agencije prislužil štiriletno prepoved.

Zaenkrat še ni razkrito, na katero prepovedano substanco naj bi bil Mahov pozitiven, jasno je le, da velikan ruske in svetovne rokoborbe ni priskrbel nobenega pravega razloga, kako je slednja vstopila v njegovo telo. Glede na to, da ima ruski velikan že 34 let, bi ta kazen prav lahko pomenila tudi konec sicer izjemne športne poti.

Mahov je tako na svoji veličastni karieri pustil velik madež. Veljal je namreč za enega najboljših rokoborcev vseh časov, o čemer pričajo trije naslovi svetovnega in en naslov evropskega prvaka, katerim je dodal še srebrno in tri bronaste medalje na svetovnih prvenstvih. Z največjih tekmovanj ima tako kar devet odličij, od tega kar pet zlatih.

Biljal Mahov | Avtor: Epa Epa

Izmed njih pa ima zagotovo posebno vrednost zlata medalja z Olimpijskih iger v Londonu 2012. Na slednjih je sicer končal na tretjem mestu, a sta bila kasneje zlati Uzbekistanec in srebrni Gruzijec diskvalificirana zaradi uporabe dopinga. Zdaj pa je ta ruski velikan svetovne rokoborbe šel po njunih stopinjah.

Komentarjev 1
  • Yanez 08:55 28.september 2021.

    Po moje je doping prejel s cepljenjem proti covidu. Tako kot magnetne delce, čip in mikrokamero...