Šport
72 ogledov

Dobra forma pred EP

sport 04.07.10., Martina ratej, slovenska metalka kopja, foto: REUTERS Reuters
Martina Ratej je na DP v Celju v metu kopja ponovno zabeležila izid svetovne vrednosti, Primož Kozmus pa je uresničil napovedi o stopnjevanju forme pred EP.

Martina Ratej, ki je druga za svetovno rekorderko Barboro Špotakovo v diamantni ligi v svoji disciplini, je na DP kopje vrgla do 64,15 metra daleč. "Pričakovala sem tak izid, ker sem v vsej sezoni na takih ali celo boljših razdaljah. Čutim, da se zbujam po težkih treningih in prihajam v tekmovalni ritem. En met se mi je posrečil in sem ga tudi tehnično dobro opravila. Pred EP čutim, da mi gre dobro in tja potujem z dobrimi občutki. Med mojim nastopom je malo deževalo, toda to ni bila težava in pogoji so bili dobri. Pozna se mi sicer, da sem šele v soboto zaključila s težkimi treningi in ni bilo pravega občutka za mete prek 65 m. Zato rezultati nihajo. Cilj je bil 62, 63 m. Potem, ko mi je steklo, sem tudi vrgla daleč in na polno. Na EP pa bom vse mete opravila na tak način," je dejala Ratejeva. Slovenski rekord (67,16 m) je dosegla 14. maja 2010 v katarski Dohi.

Kolajna na EP je dosegljiva

Pred evropskim prvenstvom, ki bo potekal med 12. in 17. avgustom v Zürichu, se v formi dviguje tudi nekdanji svetovni in olimpijski prvak Primož Kozmus. Ta je na stadionu Kladivarja, na katerem je 2. septembra 2009 postavil slovenski rekord (82,58 m), potrdil svoje napovedi, da je pripravljen za mete okrog 78 metrov in s tem napovedal boj za najvišja mesta na EP. Z roba štirideseterice se je na evropski lestvici povzpel na deseto mesto. V svojem šele četrtem nastopu v tem letu je dvakrat vrgel do 77,44 metra. 

Primož Kozmus London olimpijske igre 2012 | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
"Pomembno je, da se forma dviga do približne daljave, s katero sem računal in jo tudi napovedal. Veseli me tudi, da ni prevelikih nihanj in se zato lahko mirno koncentriram na priprave na osrednji letošnji nastop. Kolajna z EP je vsekakor dosegljiva, naredil bom vse, da jo tudi osvojim," je po tekmi dejal Kozmus in dodal: "V kvalifikacijah na EP bo norma verjetno prav 77 metrov - to bo moj prvi cilj. Potem pa v finalu prvi met 78, 79 m, potem pa bo za odličje verjetno potrebno vreči prek 80 m. Sedaj sem moram le še spočiti, na treningih sem napravil, kar sem lahko. Malo moram še popraviti tehnični model meta.Že treningi so kazali, da se forma izboljšuje."

Dve zmagi za Mišmaševo in Rudolfa

Tina Šutej (Mass) je slavila v skoku s palico 4,40 m, Sabina Veit (Štajerska) pa na 200 m (23,44). Obe sta, tako kot Ratejeva in Kozmus, ponovno potrdili normi za EP, Nina Djordjevič (Velenje) pa je v skoku v daljino skočila 6,49 m in potrdila dobro pripravljenost pred največjo tekmo leta. Najbolj nesrečen je dvodnevno prvenstvo zapuščal Gregor Kokalović (Krka), ki je sicer v soboto zmagal na 100 m, drugi dan pa na pol stadionskega kroga, vendar je z 21,00 na 200 m le za pet stotink zgrešil normo za EP.

žan rudolf | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Maruša Mišmaš je na podoben način, kot v soboto na 1500 m, tudi na še enkrat daljši razdalji v silovitem finišu z 9:23,20 ugnala desetletje in pol starejšo Sonjo Roman (9:23,88). Dva naslova je osvojil tudi Žan Rudolf, ki je na 800 m tekel le toliko, da je zmagal (1:50,25). Rožle Prezelj (Kranj) je zmagal v skoku v višino, vendar le z 2,14 m, in odpovedal nastop na EP, slovenski prvak pa je dejal, da kariere s tem ni zaključil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.