Šport
14 ogledov

Šutejeva 10., usodna višina 4,65 metra

Tina Šutej skok s palico dvoransko SP Sopot Reuters
Tina Šutej je v finalu skoka s palico zadnji dan atletskega dvoranskega SP zasedla 10. mesto s 4,55 metra, letvico na višini 4,65 m pa je trikrat podrla. S tem so se končali nastopi štiričlanske slovenske tekmovalne ekipe na prvenstvu.

Petindvajsetletna Tina Šutej je začela s prvim uspešnim poskusoma na 4,30 in 4,45 m ter si delila prvo mesto z osmimi tekmicami. Na 4,55 m je letvico prvič podrla z nogami in padla na deveto mesto, v drugem poskusu, ko je bila že čez letvico, pa jo je podrla s trupom. Za odločilni tretji skok se je zbrala in z lahkoto opravila tudi z višino 4,55 m.

Na 4,65 m je bila v prvem poskusu daleč od tega, da bi bila uspešna. Še slabše ji je šlo v drugem skoku, ko sploh ni podrla palice, ampak je pod njo neuspešno končala poskus. Izgubila je še eno mesto, ker je Američanka Jennifer Suhr uspešno opravila svoj prvi skok na tekmi. Šutejeva je v tretjem skoku skočila najbolje, vendar podrla letvico in končala tekmovanje kot deseta.

Pričakovanja narasla v Moskvi

Šutejeva je sicer 2. februarja v Moskvi presenetila atletsko javnost ne le z zmago na močnem mitingu, ampak tudi z novim rekordom. S 4,71 metra je izpolnila tudi normo za Sopot. Pred prvenstvom si je delila sedmo mesto po izidih sezone, danes pa je SP končala kot deseta.

Ljubljančanka, ki je diplomirala iz biologije na ameriški univerzi Arkansas, je zaradi študija na dvoranskih velikih tekmovanjih v prejšnjih letih zelo malo tekmovala; 18. mesto na dvoranskem evropskem prvenstvu v Birminghamu iz leta 2007 je bil zato njen najboljši izid v zimski sezoni. Ne le, da je Šutejeva slovenska rekorderka tako na prostem kot v dvorani, v lasti ima še vedno tudi oba ameriška študentska rekorda.

"Nekateri  zmagovalci, drugi ne"

"Vedno sem imela visoke tekmovalne cilje in vseh še nisem izpolnila. Treniram za to, da bi največ naredila na največji tekmi. Nekateri postanejo zmagovalci, drugi pa ne. Upam, da mi bo uspelo, zato treniram z veseljem in z ljubeznijo do športa. Preskok osebnega rekorda s 4,61 na 4,71 je videti velik, vendar zadnji dve leti nisem popravljala rekorda in nisem napredovala. Tako sem letos po treh letih popravila svoj dosežek. Imam še rezerve, največ v tehniki in temu bomo posvetili največ pozornosti po SP," je po tekmi povedala Šutejeva.

Tomič, Krevs in Mišmaševa brez finala

Sprinterka Marina Tomič je v Sopotu v soboto v polfinalu teka na 60 m ovire z 8,05 sekunde izenačila osebni rekord, zasedla peto mesto v polfinalni skupini, vendar za dve stotinki zgrešila finale. Skupno je dosegla 11. čas.

V slovenskem taboru je tekmovanja v petek začel Mitja Krevs in na 1500 m sicer po pričakovanju izpadel v prvem krogu, s časom 3:42,22 pa je izboljšal svoj slovenski rekord in dosegel 14. izid med 23 tekmovalci. Na 18. mestu je kvalifikacije na 1500 m končala najmlajša v ekipi Maruša Mišmaš (4:18,92).

Skok s palico (Ž), izidi:

1. Yarisley Silva (Kub) 4,70
2. Anželika Sidorova (Rus) 4,70
 . Jirina Svobodova (Češ) 4,70
...
10. Tina Šutej (Slo) 4,55
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.