Šport
11 ogledov

Domžale z devetimi do velike točke

nogomet Saša Despot
Nogometaši Olimpije so vpisali osmo zaporedno tekmo brez poraza, a proti Kopru so na domači zelenici osvojili le točko (0:0). Brez zadetkov se je končal tudi derbi med Celjani in Domžalčani

Celjani so imeli imenitno priložnost, da na lestvici prehitijo Domžalčane in se zavihtijo na drugo mesto. Tekmo so namreč končali z dvema igralcema več, a kljub pritisku jim ni uspelo ukaniti borbene domžalske ekipe. 

Prvi polčas ni navdušil. Ekipi si nista priigrali resnih priložnosti, eno lepših pa so v 17. minuti zapravili Domžalčani, ko je Nejc Skubic z desne strani ostro podal pred vrata, kjer je bil le za trenutek prepočasen Slobodan Vuk. Sicer pa so Domžalčani že v prvem polčasu ostali brez Kenana Horića, v 35. minuti si je namreč prislužil drugi rumeni karton zaradi prekrška nad Gregorjem Bajdetom.

Celjani so v uvodu drugega polčasa pričakovano prevzeli pobudo in dvakrat poskusili prek Ramona Sorie Alonsa in Sunnyja Omoregieja, a se izid ni spremenil. V 56. minuti je nevarno meril Benjamin Verbič, ki je z diagonalnim strelom le za malce zgrešil cilj.

V 64. minuti sta Matic Črnic in Vuk izpeljala domžalski protinapad, z levega roba kazenskega prostora je sprožil slednji, vendar je bil Matic Kotnik na mestu, tako kot malce pozneje na drugi strani Nejc Vidmar po poskusu Ivana Lendrića. Celjani so prevladovali, toda domžalske obrambe jim ni uspelo prebiti. Zato pa je nekaj dodatne vode na njihov mlin usmeril Rudi Požeg Vancaš, ki je v 79. minuti prejel drugi rumeni karton zaradi prekrška nad Verbičem, tako da so gosti na igrišču ostali le z deveterico.

A tudi to ni bilo dovolj za zmago Celjanov, kljub lepi priložnosti v 89. minuti. Takrat je najprej nevarno meril Verbič, Vidmar je žogo odbil, takoj zatem pa je močno od daleč z volejem udaril še Igor Jugović in zadel prečko.

Olimpija osem tekem brez poraza

Ljubljančani so še osmo tekmo zapovrstjo neporaženi, toda z novim, že desetim, neodločenim izidom jim ni uspelo konkretneje znižati zaostanka za Celjani, Domžalčani in Mariborčani. Na drugi strani finalisti pokalnega tekmovanja nadaljujejo več kot triletni niz brez zmage v Ljubljani, tokrat pa so v okvir ljubljanskih vrat sprožili vsega en strel. 

Koper, Olimpija | Avtor: Simon Maljevac Simon Maljevac
Ljubljančani so tekmo začeli odločno in v šesti minuti zapravili prvo lepo priložnost. Po kotu je do strela z glavo prišel osamljeni Antonio Delamea Mlinar, žogo pa je na golovi črti izbil Miha Gregorič. Malce pozneje je z glavo poskusil tudi Ezekiel Henty, ki pa je meril malce previsoko.

Koprčani so senato otresli pritiska, prehajali tudi na polovico Olimpije, kjer pa si pravih priložnosti niso pripravili. Na drugi strani so zeleno-beli izpeljali še nekaj obetavnih akcij, ki pa so se končale s preslabimi zaključki. Med njimi je bil tudi poskus Andraža Šporarja z roba kazenskega prostora v 40. minuti, ko je žogo poslal naravnost v roke Vasje Simčiča.

Drugi polčas je bil večinoma nezanimiv, šele v 77. minuti so gledalci videli lepo priložnost pred vrati Kopra, ko je po kotu do strela prišel Aleksandar Rodić, žoga pa se je od prečke odbila v polje. Tudi adnjo priložnost na tekmi so imeli domači, Stjepan Babić s prostega strela z 19 metrov zgrešil cilj.

Pomembna zmaga Novogoričanov

Novogoriški nogometaši so se po porazu v Domžalah in padcu na predzadnje mesto zbrali in danes pred domačimi navijači ugnali neposrednega tekmeca novomeško Krko. Štirikratni državni prvaki so tako spet na osmem mestu z dvema točkama naskoka pred Dolenjci, ki so tako prekinili niz petih tekem brez poraza.

Novogoričani so mrežo gostov hitro načeli, že v deveti minuti je Vykintas Slivka žogo preusmeril v mrežo po podaji Lorenza Pasqualinija. V nadaljevanju sta obe ekipi prišli še do nekaj strelov, bolj ali manj nenevarnih, v 34. minuti pa je moral posredovati tudi domači vratar Grega Sorčan po poskusu Enesa Novinića iz obrata v kazenskem prostoru. Domači so do zanesljive prednosti prišli v 44. minuti, ko je po podaji Matije Široka z desne strani iz bližine zadel Luka Majcen. To je bil zanj že tretji gol proti Krki v tej sezoni.

Novomeščani so nov udarec doživeli v uvodu drugega polčasa, ko je z igrišča zaradi drugega rumenega kartona moral Denis Mojstrović zaradi prekrška nad Majcnom. Številčno prednost je v 66. minuti unovčil rezervist Giuseppe Ruggiero, ki se je po globinski podaji Slivke sam znašel pred Miodragom Mitrovićem in ga premagal. To je bil tudi končni izid tekme.

Maribor na nivoju Bayerna

Potem ko so bili vodilni Mariborčani v zadnjem času tarča kritik glede igre, so se tokrat znesli nad bržčas bodočimi drugoligaši iz Radomelj. Že v prvem polčasu so jim zabili tri zadetke, v drugem polčasu pa le še nadgradili prednost in ponovili rezultat s tekme Lige prvakov, ko je Bayern s &.1 doma odpravil Porto. 

Kljub temu, da so nastopili kar precej zdesetkani, so vijoličasti že v prvem polčasu praktično odločili zmagovalca. Pred maloštevilnimi gledalci so povedli že v osmi minuti. Po podaji Mitje Vilerja iz kota je z glavo zadel Luka Zahović. Le sedem minut pozneje je bilo že 2:0. Po hitri akciji, ki sta jo začela Viler in Welle Ndiaye, je z leve strani pred vrata podal Dalibor Volaš, Marcos Tavares pa je prehitel domače branilce in povišal mariborsko prednost.

V 18. minuti so prvič resneje zagrozili domači, toda Denis Lidjan je žogo s strelom z glavo poslal čez gol. Zato pa je bil v 26. minuti natančnejši Viler. Dare Vršič je spretno spravil žogo do Volaša, ta pa je podal z desne strani do Vilerja, ki je zadel diagonalnim strelom. Že v 31. minuti je z igrišča moral Petar Stojanović, ki je imel pred tekmo težave z zdravjem in je bil vprašljiv za nastop. Deset minut pozneje je prav Stojanovićeva menjava Aleš Mejač prišel do strela, izkazal pa se je Vjekoslav Andrić.

Tavares Domžale Maribor PLTS | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V drugem polčasu so v 49. minuti Mariborčani želeli enajstmetrovko, po domnevnem prekršku nad Zahovićem, v 54. minuti je Vršič z dobrih 20 metrov poskusil s prostega strela, Andrić pa je žogo odbil v kot. Ob naslednjem poskusu Vršiča je zadetek preprečil Lidjan z blokom, v 60. minuti pa so po dolgem času zagrozili tudi domači prek Gorana Vuka, ki je žogo poslal čez gol.

V 62. minuti je Volaš dosegel četrti zadetek za goste, a iz prepovedanega položaja, pet minut pozneje pa je Vuk znižal zaostanek na 1:3, potem ko je po globinski podaji prišel sam pred Jasmina Handanovića in ga premagal. Na drugi strani je dvoboj ena na ena s Tavaresom dobil Andrić, v 80. minuti pa vendarle spet klonil, saj ga je premagal Volaš po nesebični podaji Zahovića. Piko na i visoki zmagi sta v 86. minuti in 90. minuti postavila najprej Tavares, ki je v mrežo pospravil odbito žogo po Zahovićevem strelu, in Volaš.

Zavrč še naprej tri točke pred Rudarjem

Na tekmi med Zavrčem in Rudarjem resnih priložnosti praktično ni bilo, tako da je končnih 0:0 kar primeren končni izid. Velenjčani, ki vsaj začasno ostajajo šesti na lestvici, tako še čakajo na strelca jubilejnega 900. zadetka, Zavrčani pa še držijo peto mesto.

V prvem polčasu je moral gostujoči vratar Matjaž Rozman je moral sicer enkrat posredovati, in sicer po poskusu Jureta Matjašiča v 23. minuti. V drugem polčasu je v 50. minuti do strela z glavo prišel Josip Balič, a žogo poslal čez gol. V 71. minuti po protinapadu ni uspelo akcije učinkovito zaključiti Erosu Grezdi, ob še dveh nenatančnih poskusih pa gledalci česa razburljivega niso več videli.

Prva Liga TS, 29. kolo:

Radomlje : Maribor  1:6 (0:3)
Vuk 66.; Zahovič 11., Tavares 15., 86., Viler 25., Volaš 80., 91.

Zavrč : Rudar  0:0

Olimpija : Luka Koper  0:0

Gorica : Krka  3:0 (2:0)
Slivka 9., Majcen 44., Ruggiero 66.

Celje : Domžale  0:0

Lestvica:
1. Maribor  62 
2. Domžale  56
3. Celje  55
4. Olimpija  52
5. Zavrč  40
6. Rudar  37
7. Luka Koper  36
8. Gorica 27
9. Krka  25
10. Kalcer Radomlje  13

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.