Šport
94 ogledov

Celjani do velike zmage v Mariboru

NK Celje Jure Veber
V polfinalu pokala so Celjani gostovali pri branilcu naslova Mariboru in po preobratu v zadnjih minutah prišli do zmage s 3:2.
Maribor je zaigral s precej spremenjeno prvo postavo, v kateri so začeli tudi mladi Damjan VukliševićRobert Pušaver in Dejan Vokić. V golu je od prve minute zaigral Aljaž Cotman

Prvi so na tekmi zapretili domačini, po predložku Erika Janže z leve je pred vrati malce na žogo zamudil Dalibor Volaš. V osmi minuti pa so imeli tudi Celjani sila obetavno situacijo, ko je Benjamin Verbič z globinsko podajo našel Danijela Miškića, strel slednjega z desetih metrov pa je Cotman odbil. Nič pa mariborski vratar ni mogel storiti v 11. minuti, ko je z desne visoko podajo poslal Marko JakoličSunny Omoregie je bil višji od Marka Šulerja in z glavo s pomočjo vratnice zatresel mrežo. To je bil že šesti gol Nigerijca v pokalnem tekmovanju. Maribor je skušal odgovoriti prek Agima Ibraimija in Janže, oba sta bila nenatančna.

Šuler je v 20. minuti storil napako pri sprejemu in Sunnyju omogočil novo lepo priložnost, tokrat je bil celjski napadalec nenatančen z okrog 14 metrov. Celjani so bili tudi po vodstvu nevarnejši, sprožili so nekaj strelov z razdalje. Maribor je odgovoril v 33. minuti, ko je gostujoči čuvaj mreže Matic Kotnik s pravočasnim izhodom iz vrat ustavil Volaša, slednji je štiri minute kasneje po podaji Janže iz težkega položaja z glavo streljal čez gol.

Najlepšo priložnost v prvem polčasu so domači zapravili v 39. mniuti. Dare Vršič je z dolgo podajo na levi našel Janžo, Prekmurec je namestil strel Marcosu Tavaresu, vendar je Brazilec, čeprav je bil povsem osamljen, s 16 metrov zgrešil. Že v naslednjem napadu je Celje zapravilo novo lepo priložnost, ko je Jakolič ponovno našel Sunnyja, tokrat je ta z glavo meril preveč po sredini in Cotman je žogo odbil. Nekaj trenutkov kasneje je z 20 metrov zgrešil Verbič. Ta je v 42. minuti z novo lepo podajo našel vtekajočega Miškića, vendar je slednji z leve sprožil mimo vrat. Pred koncem prvega polčasa je z razdalje proti celjskim vratom meril Tavares, Kotnik je žogo mirno ujel in varovanci Simona Rožmana so na odmor odšli z zasluženo minimalno prednostjo. 
 

Maribor povedel in vodil do zadnjih minut

Na začetku drugega dela igre je domača obramba blokirala udarec Verbiča po podaji Gregorja Bajdeta, na drugi strani je bil Pušaver malce prenizek po prostem strelu Vršiča. Za zapravljene priložnosti so bili gostje kaznovani v 53. minuti. Po slabi reakciji Celjanov na sredini je Aleš Mertelj na levi našel Tavaresa, ta pa je z okrog osmih metrov uspel ugnati Kotnika in doseči svoj prvi letošnji pokalni gol. 

Tudi naslednjo priložnost so domačini izkoristili. V 66. minuti je Vršič z lepo globinsko podajo zaposlil po sredini vtekajočega Volaša, njegov prvi poskus je Kotnik ubranil, a se je žogo odbila idealno za mariborskega napadalca, ki je žogo pospravil v prazno mrežo.

V 75. minuti je Vokić slabo streljal s 16 metrov po podaji Tavaresa, minuto kasneje pa so se gostje že razveselili izenačenja, ko je po prostem strelu Blaža Vrhovca z glavo zadel Verbič. Po precej dolgi pavzi je sodnik Dejan Balažic stekel k stranskemu sodniku in na njegovo signalizacijo dosodil prepovedani položaj.
 

Pritisk Celja in preobrat

Le nekaj minut kasneje sta Vrhovec in Verbič ponovila vajo, tokrat z druge strani, Cotman se je izkazal z izjemno obrambo in žogo odbil v kot. Sledila je še ena nevarna situacija pred domačimi vrati, ko je Miškić po podaji Verbiča meril čez gol, tudi s pomočjo bloka. Verbič je namestil še eno priložnost, tokrat za Vrhovca, slednji je streljal preslabotno. 

Pritisk gostov se je stopnjeval in v 86. minuti je po napaki vijoličastih na sredini Verbič sprožil z desne, Cotman pa je ustavil njegov strel. Minuto kasneje so bili Celjani nagrajeni za trud. Vrhovec odlično nameril z leve, s približno 25 metrov je z zavrtinčenim in močnim strelom zadel levi zgornji kot Cotmanovega gola. 
 
Celjani se niso ustavili in še naprej iskali zmago, za pogum so bili poplačani v povsem zadnjih sekundah srečanja. Takrat je Jiri Jeslinek z globinsko podajo našel Ivana Lendrića, Hrvat pa je matiral Cotmana s plasiranim udarcem v daljši kot.


Domači nogometaši so ob odhodu z igrišča poslušali žvižge Ljudskega vrta, na povratni tekmi na Areni Petrol pa bodo potrebovali najmanj dva zadetka za pot v finale. Gostje so skupno sprožili 23 strelov (10 na gol tekmeca), gostitelji pa 14  (3).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.