Šport
6617 ogledov

Drugi najbolj popularen šport na svetu se vrača na olimpijske igre!

Olimpijske igre
Generalna skupščina Moka potrdila kriket in še nekatere druge športe za OI 2028.

Kriket je premagal še zadnjo oviro na poti do vrnitve v olimpijski program na poletnih igrah 2028 v Los Angelesu.

Generalna skupščina Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) je danes v Mumbaiju z le dvema glasovoma proti odobrila uvrstitev po uradnih raziskavah najbolj priljubljenega športa na svetu (okoli 2,5 milijard navijačev) za nogometom (okoli 3,5 milijard navijačev) v tekmovalni spored.

Kot so predlagali organizatorji OI 2028, bodo v olimpijski spored vključeni tudi moški bejzbol in ženski softbol, različica ameriškega nogometa "flag football", lakros ter skvoš.

IO Moka je prejšnji teden sprejel predlog organizatorjev OI 2028 o najkrajši izvedbi kriketa, nastopilo bo po šest moških in ženskih ekip, končno odločitev o tem pa je danes potrdila generalna skupščina.

Kij za kriket | Avtor: Shutterstock Shutterstock

V ozadju zasedanja Moka v Indiji je bila vrnitev kriketa v olimpijsko družino deležna posebne pozornosti. S prevzemom tega športa želijo organizatorji OI povečati tudi zanimanje za ekonomsko privlačen trg v najštevilčnejši državi na svetu.

Lakros je bil del poletnih iger leta 1904 in 1908, bejzbol in ženska različica softbol sta bila večkrat vključena, nazadnje na igrah v Tokiu 2021. Različica ameriškega nogometa pa se bo prvič igrala na OI. Prvenec bo doživel tudi skvoš.

Z dodajanjem štirih moštvenih športov naj bi se število udeležencev v Los Angelesu ponovno dvignilo na več kot 11.000. Nazadnje je 10.500 športnikov veljalo za največje možno na poletnih igrah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 17:21 17.oktober 2023.

    Temu MOK-u se pa res totalno že blede! Flag Football!? Kakšen šport je pa to? Pol športnih disciplin na olimpijadi se grejo samo v par državah in že so olimpijski šport!? Športi, ki bi si pa res zaslužili mesto na ...prikaži več olimpijadi so pa spregledani! Prosto plezanje (Garnbret) so šele na prejšnji olimpijadi uvrstili na spored!? Plezanje, ki je osnovna športna disciplina kot je atletika bi moralo biti na sporedu že zdavnaj in ne šele sedaj! Še malo pa bodo med olimpijske športe uvrstili tudi kartanje..

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:11 16.oktober 2023.

    A to je šport? Svašta!