Šport
592 ogledov

Eden najbolj prepoznavnih športnikov pri 44 letih prvič na olimpijske?

Manny Pacquiao Epa
Filipini želijo na olimpijske igre poslati legendarnega Mannyja Pacquiaa.

Filipini so Mednarodni olimpijski komite (Mok) zaprosili za izjemo, ki bi nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto omogočila 44-letnemu boksarskemu zvezdniku in politiku Mannyju Pacquiau. Temu namreč nastop v Parizu za zdaj prepoveduje zgornja starostna omejitev, ki je 40 let.

Predsednik filipinskega olimpijskega komiteja Abraham Tolentino je potrdil, da je pred dvema tednoma na Mok poslal pismo, v katerem je zaprosil za "univerzalno mesto" za nekdanjega boksarskega asa. Ta mesta so sicer namenjena državam, ki bi si v kvalifikacijah le stežka zagotovile mesto na OI. Mok je dejal, da bo teh mest v boksu na voljo devet, pet v ženski in štiri v moški konkurenci. Potrdili jih bodo 7. junija prihodnje leto.

"Manny je fizično pripravljen, boljši je od tekmecev. Je ikona boksa, ki bi lahko dvignil ugled tega športa," je izjavil Tolentino. Dodal je, da mesto za Pacquiaa ne bi vplivalo na druge filipinske tekmovalce v kvalifikacijah. Pacquiao se je sicer od poklicnega boksa poslovil leta 2021, nato pa neuspešno kandidiral za mesto predsednika svoje domovine.

Manny Pacquiao | Avtor: Profimedia Profimedia

Nikoli ni boksal na olimpijskih igrah, je pa leta 2008 v Pekingu nosil zastavo svoje domovine na uvodni slovesnosti. Leta 2016 so v Rio de Janeiru dovolili nastop tudi poklicnim boksarjem, a se takrat Filipinec ni odločil za nastop. Kasneje je večkrat potrdil, da si želi nastopiti v Parizu.

Štiriinštiridesetletnik bo naslednje mesece na Japonskem in Tajskem boksal na ekshibicijskih dogodkih. V karieri je priljubljeni "Pacman" v 72 dvobojih 62-krat zmagal, od tega 39-krat po nokavtu, in velja za enega največjih boksarjev vseh časov. Osemkrat je izgubil, dvakrat pa remiziral.

Bil je 12-kratni svetovni prvak in edini v zgodovini v kar osmih različnih kategorijah. Je tudi edini boksar v zgodovini, ki je držal naslov svetovnega prvaka v štirih različnih desetletjih, saj je prvega osvojil že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, zadnjega pa je držal še v dvajsetih letih tega stoletja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.