Šport
50 ogledov

Državni rekord Žbogarja

Robert Žbogar EPA
Na evropskem prvenstvu je Robi Žbogar nastopil v polfinalu na 200 metrov delfin. S časom 1:57,64 je postavil nov državni rekord, na koncu pa je bil 12.

Žbogar je bil v svoji polfinalni skupini šesti. Radovljiški plavalec je za sedem stotink popravil lastni državni rekord, dosežen na SP 2011 v Šanghaju na Kitajskem. "Popoldan nisem imel česa izgubiti, le želel sem si izboljšati 16. mesto, ki sem si ga dopoldan priboril z nekaj sreče. Skušal sem uživati v tekmi in čim bolje razporediti moči. Na koncu sem dosegel še državni rekord, ki ga čakam že tri leta, in dobil potrditev, da gredo treningi v pravo smer," je po tekmi dejal 25-letni plavalec Gorenjske banke Radovljice.

O svojem dosežku ni razmišljal, čeprav je dosegel izid, ki je doslej na prvenstvih stare celine vedno zadoščal za finale. "Konkurenca je zelo močna. Tu so mladi, ki se te discipline ne bojijo, starejši držijo formo in le vesel sem, da sem z 12. mestom izboljšal jutranjo uvrstitev, z državnim rekordom sem izpolnil tudi zastavljene cilje na EP."

Tudi o napakah med plavanjem ni razpredal, saj ni naredil res velike napake, manjše pa so sestavnih del 200-metrske discipline in se v končnem seštevku ne odrazijo bistveno. Z mislimi je bolj usmerjen v nastop na 100 m delfin, kjer, kot pravi, želi uživati in doseči morda še tretji osebni rekord v nemški prestolnici. Že decembra ga po dolgem poletju v Dohi čaka še svetovno prvenstvo v malem bazenu.

Nov evropski rekord

V prvi popoldanski disciplini na 1500 m prosto je Italijan Gregorio Paltrinieri z dosežkom 14:39,93 postavil nov evropski rekord. Star rekord Rusa Jurija Prilukova z olimpijskih iger v Pekingu 2008 je popravil za 3,28 sekunde. Takoj nato je dvorana spremljala dvoboj Srba Velimirja Stjepanovića in domačega aduta in svetovnega rekorderja Paula Bierdermanna na 200 m prosto. Nemec je napadal že četrti zaporedni naslov, v drugi polovici tekme že povedel, v finišu pa je bil ob dotiku table za prosto oko nevidni dve stotinki sekunde hitrejši Srb, ki je v ponedeljek že zmagal tudi na 400 m prosto.

Prireditelji so razdelili še tri komplete medalj. Na 100 m prsno je z novim rekordom prvenstev 1:06,23 zmagala Danka Rikke Möller Pedersen. Švedinja Sarah Sjöström si je po zlatu na 50 m delfin priplavala še zlato na 100 m prosto, tudi ona z rekordom prvenstev - 52,67. Evropski rekorder Madžar Laszlo Cseh je bil najboljši na 200 m mešano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.