Šport
42 ogledov

Dugonjić kot šesti v finale

Damir Dugonjić EPA
Slovenija ima na plavalnem evropskem prvenstvu v Berlinu prvega finalista. Na 100 metrov prsno je bil Damir Dugonjić šesti v polfinalu.

Ravenčan Damir Dugonjić si je kljub zanj povprečnemu izidu 1:00,87 priplaval finale na 100 metrov prsno s šestim polfinalnim izidom. Razred zase je bil z dosežkom 58,68 Britanec Adam Peaty, ki je za vsega štiri stotinke sekunde zgrešil evropski rekord. Težko ulovljivi bodo tudi drugi Britanec Ross Murdoch (59,33), Litovec Giederius Titenis (59,35) in Madžar Daniel Gyurta (59,58), ki so vsi plavali bolje od slovenskega rekorda, a bodo morali dosežke v berlinskem Velodromu še enkrat potrditi tudi jutri ob 18.34.

Polfinale je bil za Dugonjića videti že izgubljen, saj je bil 25 metrov pred ciljem na sedmem mestu v skupini in vse je kazalo, da z želenim plavanjem med najboljšo osmerico stare celine ne bo nič. Z izredno borbenostjo v končnici pa je Korošec prehitel še tri tekmece in se prebil na četrto mesto. Začelo se je trepetanje za finale, saj je bila na startnih kamnih še osmerica iz drugega polfinala. Ta pa je pokazal, da sta v izredni formi le oba Britanca, iz drugega polfinala pa se je z osmim izidom skupno v finale prebil le še Nemec Hendrik Feldwehr.

"Zelo sem vesel finala. Samo plavanje je bilo boljše kot zjutraj, že sam skok je bil boljši in tudi počutil sem se bolje ter se na koncu kar suvereno uvrstil v finale. Morda na drugih 50 metrih na začetku nimam tistega pravega občutka. Jutri nimam česa izgubiti. Prvi trije so bili zelo hitri in zdaj mi ostane, da presenetim samega sebe. Dal bom vse od sebe, a moram biti tudi sproščen, uživati v dirki in skušati presenetiti. Izgubiti nimam kaj," je po nastopu dejal Dugonjič. Vlogo favorita prepušča Peatyju, a sam pravi: "V finalu obstaja tudi možnost, da bodo nekateri plavali slabše kot doslej. Jaz bom napadel, grem na zlato, na koncu pa bomo videli, kaj bo."

O počasnem začetku na prvih 50 metrih pa je plavalec dodal: "Zdelo se mi je sproščeno. Jutri bom moral plavati precej hitreje, saj je težko nadoknaditi sekundo ali pa sekundo in pol zaostanka."

Bolj kritičen je bil njegov trener Matija Medvešek. "Damir se boji začeti, ker ne ve, kaj se bo zgodilo na drugih 50 metrih. Jutri mora začeti agresivno, sicer lahko vnaprej rečemo, da bo peti, šesti ali sedmi. Samo s tveganjem mu lahko uspe. Začeti mora nekje med 28,0 in 28,3, tekmecev ne sme spustiti naprej in potem se bo na drugih 50 metrih z njimi lahko boril za medalje. Iz ozadja z velikim zaostankom bo to neizvedljivo." A Medvešek je bil po drugi strani zadovoljen tudi s finalom, saj ve, da je njegov varovanec kanček slabše pripravljen kot lani, kar si v ostri konkurenci evropskega plavanja lahko privoščijo le najboljši.

Končane so tudi že prve finalne tekme. Tradicionalno prvo disciplino, moško tekmo na 400 metrov prosto, je dobil Srb Velimir Stjepanović, za njim pa sta se zvrstila Italijan Mitchell Andrea d'Arrigo in Britanec Jay Elliot. Stjepanović je ob tem samozavestno napovedal, da računa na tri zlate medalje. V štafetah na 4 x 100 m prosto so zmagale Švedinje in Francozi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.