Šport
112 ogledov

Dugonjić napovedal boj za kolajno

Damir Dugonjić EPA
Damir Dugonjić je na evropskem prvenstvu v Londonu v polfinalu na 100 m prsno s četrtim izidom 1:00,06 napovedal boj za medaljo v torkovem finalu.

V torek Damirja Dugonjića finale čaka ob 19:42 in po polfinalu so znani najostrejši tekmeci Korošca za medalje. V prvem polfinalu je plavalca Fužinarja z 59,67 prehitel le Britanec Ross Murdoch, s katerim sta sama plavala v ospredju. V drugem polfinalu pa je bil po pričakovanjih najhitrejši svetovni rekorder Britanec Adam Peaty z 58,74, mejo minute pa je za stotinko premagal tudi Litovec Giderius Titenis.

"V finalu je možno vse. Zlato mislim, da je oddano Peatyju, dosegljivo pa je drugo in tretje mesto, a bom za to verjetno moral plavati osebni rekord. Sam si seveda želim izid pod minuto, vesel pa sem, da sem v polfinalu prikazal napredek v primerjavi z jutranjim nastopom. Popoldan sem res užival, se boril, lovil in držal Murdocha," je po tekmi povedal Dugonjić, ki bo pred finalom še enkrat analiziral posnetek polfinala in se pogovoril s trenerjem: "A velikih skrivnosti ni. Plavati bom moral na polno vseh 100 metrov. To bo tudi nekakšen test za olimpijske igre in morda se mi bo izšlo."

Peter John Stevens je v drugem polfinalu naskakoval olimpijsko normo 1:00,57, bil na polovici proge dovolj hiter, na drugih 50 metrih pa popustil in z 1:01,51 plaval celo tri desetinke sekunde počasneje kot v kvalifikacijah in osvojil 14. mesto. "Želja je bila velika, začel sem dobro, na drugih 50 metrih pa sem izgubil ritem in plaval bolj na moč, kot na občutek. Zdaj me čaka še tekma na 50 prsno," je pojasnil tekmovalec Triglava, se pošalil, da bo na pol krajši medalji napadal medaljo, olimpijsko normo na 100 prsno pa bo vnovič lovil čez dober teden dni na tekmi v Kranju. 

Klinarjeva osma na 400 mešano

Prvi slovenski finale na prvenstvu si je priplavala Radovljičanka Anja Klinar na 400 m mešano, a je tekma pokazala, da v Veliki Britaniji nastopa iz polnega treninga, saj je njen glavni cilj nastop v Riu in s 4:43,42 je bila celo dve sekundi počasnejša kot zjutraj, želje pa so bile obratne. "Pomembno je, da sem dala vse od sebe. Če bi se pripravila na tekmo, je bil dosegljiv tudi bron, saj sem lani na svetovnem prvenstvu v Kazanu v predtekmovanju dosegla izid, ki bi tukaj zadostoval za medaljo. Tukaj zdaj pa nisem v taki formi, saj sem popolnoma osredotočena na olimpijske igre," je po tekmi povedala 28-letna Jeseničanka in priznala, da je imela zaradi utrujenosti pred finalom tudi malo treme: "Finale ni bil ravno uspešen, nikakor pa ne katastrofa."

Vnovič je bila neulovljiva Madžarka Katinka Hosszu, ki je s 4:30,90 še drugič v enem dnevu popravila rekord prvenstev, srebro in bron pa sta osvojili Britanka Hannah Miley in druga Madžarka Zsuzsanna Jakabos.

Velenjčanka Nastja Govejšek se je razveselila še drugega slovenskega rekorda na 50 m delfin in svoje najboljše uvrstitve na tovrstnem tekmovanju, bila je 10.. Želje so bile še nekaj večje. "Če sem odkrita, sem si želela še boljši izid, sicer pa sem z osebnim rekordom in najvišjo uvrstitvijo v karieri zadovoljna. Finale bo moral še malo počakati, bržkone pa sem nekaj boljši izid zaradi treme zapravila sama, saj sem bila premalo sproščena, dobila pa sem potrditev o dobri formi pred četrtkovo tekmo na 100 m delfin, kjer prav tako lahko pričakujem osebni rekord."

Prireditelji so razdelili še tri komplete medalj. Na 400 m prosto je novi evropski prvak postal Italijan Gabriele Detti, na 4 x 100 m prosto pa Nizozemke in Francozi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.