Šport
15 ogledov

Dugonjić: "Požrl vas bom"

damir dugonjić EPA
Plavalec Damir Dugonjić se je v enem letu zavihtel med najboljše slovenske športnike. Zalomilo se mu je na olimpijskih igrah v Londonu, sicer pa je na evropskih in svetovnih prvenstvih v enem letu osvojil sedem medalj, eno pa bržkone izgubil zaradi strganih kopalk. Prejšnji teden je v Istanbulu prvič v karieri pomešal štrene tudi svetovni konkurenci.

Rezultatski vzpon koroškega plavalca, ki v višino krepko presega 200 centimetrov, se je začel decembra lani, ko je na evropskem prvenstvu v Szczecinu osvojil prve medalje na EP: "Tam so se mi odprla vrata in po tem je bilo vse lažje. Sposoben sem bil že prej, a mentalno je bilo težko, saj sem pričakoval medaljo, bil v finalu, nato pa je bilo vedno nekaj narobe. Po Szczecinu se mi je odprlo in na vsaki tekmi, če odmislim olimpijske igre, sem nato dobil kolajno."

Uspehi na Poljskem so bili tudi dodatna motivacija za treninge: "Potem je šlo vse lažje. Ni več pritiska, tekmuješ, ker rad tekmuješ, ker uživaš, ker želiš biti najboljši." In prav ta samozavest, pravi Damir Dugonjić, je potrebna za uspehe: "V Istanbulu sem si na 50 metrov prsno želel zlato. Izgleda, da še nisem tam. Zmožen sem, a počakati moram, da se mi odpre. Verjamem, da ko bom enkrat zmagal, bom nato zmagal še večkrat."

A uspehi v Istanbulu, kjer je prvič v karieri mešal štrene tudi svetovni konkurenci v kratkih bazenih, so presenetili tudi 24-letnega plavalca: "Na dve kolajni nisem računal, sem vesel. Na 50 prsno sem želel biti malo hitrejši, a 50 je pač 50 in vsaka napaka se pozna. Zelo sem zadovoljen. Kolajna na SP ni kar nekaj. Zdaj imam željo, da mi uspe še več."

V enem letu so se tekmovalcu uresničile tekmovalne želje: "Želje morajo biti vedno, in če tega nimaš, tudi medalje ne osvojiš. A to narediti v vodi je nekaj drugega od želje. Plavati, prehiteti tekmece, ki želijo prehiteti tudi tebe ... Letos mi je le uspevalo in upam, da bom to stopnjeval. Plavanje gre naprej in tudi jaz moram stopnjevati svoje dosežke. Vesel sem, ker mi je uspel preboj med najboljše."

Izzivov in nalog za naprej ni malo: "Manjka mi še 100 metrov v velikem bazenu. Verjetno bi medaljo že imel, če se mi v Debrecenu pred finalom ne bi strgale kopalke. Upam, da se bo to naslednje leto nadaljevalo in da bom plaval še bolje."

Priložnosti v prihodnjem letu bosta dve. Poleti bo SP v 50-metrskih bazenih v Barceloni, decembra se bo evropska smetana v kratkih bazenih zbrala na Danskem. "Že zdaj se veselim novih treningov. Po olimpijskih igrah sem se odločil, da bom treniral še več in se dobro pripravil na 100 prsno. Ko bom v velikem bazenu plaval pod minuto, bom tudi na 50 prsno plaval evropski rekord. V 100 metrov še ne verjamem, in ko bom enkrat na startu tekmecem rekel: 'Zdaj vas bom pa požrl,' ko bom to verjel, mi bo tudi uspelo in bom zadovoljen."

A ne le trening, tekmovalca čaka veliko nalog, če se želi prebiti v širši svetovni vrh v velikih bazenih: "Na 50 prsno mi manjka dober skok, tekmeci mi preveč uidejo. Ko bom to popravil, bom skoraj z lahkoto zmagoval. Na 100 prsno moram najprej verjeti vase, tukaj še nimam tiste samozavesti, malo me je strah, preveč kontroliram tekmo, zato prepočasi začnem. Ko bom enkrat lahko od začetka do konca odplaval svojo tekmo, bom zadovoljen. Zato me čaka tudi povečan obseg dela."

Že ta konec tedna bo Dugonjić nastopil na mitingu v Mariboru, kjer bo poskušal potrditi normo za nastop v Barceloni leta 2013. Za božič se bo vrnil v ZDA: "Prvič po petih letih bom novoletne praznike preživel z ženo, pa čeprav sva skupaj že pet let, in tega se res veselim. Saj sploh ne vem, kako se praznuje novo leto v ZDA. Doslej sem bil vselej na pripravah v Koloradu in vse skupaj prespal. Takoj nato sledijo treningi. Ne bom si vzel odmora, rad bi se dobro pripravil na SP."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.