Šport
14 ogledov

Dugonjić še drugič srebrn v Carigradu

damir dugonjić EPA
Slovenski plavalec Damir Dugonjić je na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih v Carigradu osvojil srebrno kolajno na 50 metrov prsno. Dugonjić je razdaljo preplaval v času 26,32 sekunde. Zmagal je Norvežan Aleksander Rognerud Hetland (26,30), tretji pa je bil Francoz Florent Manaudou (26,33).

"Zadovoljen sem. Želja pa je bila danes seveda zmaga, plaval sem na zmago, morda sem zato malo preveč drobil, a tudi srebra sem zelo vesel. Pred prvenstvom sem startal na eno medaljo na 50 prsno, zdaj se vračam z dvema. Danes je bila lepo priložnost, a za dve stotinki se ni izšlo, a tekmec na tretjem mestu je zaostal le za stotinko in lahko bi bil tudi bronast. Škoda, da nisem bil tako hiter kot včeraj v polfinalu. Želel sem stopnjevati izide, a to je igra stotink," je o drugi medalji na SP povedal serijski zbiralec medalj z največjih tekmovanj.

damir dugonjić | Avtor: EPA EPA
Štiriindvajsetletni Korošec se je od decembra 2012, ko je osvojil prvi medalji na EP v 25-metrskih bazenih, z vsake tekme vrnil z medaljo, v letu dni jih je zbral sedem, osmo mu je preprečila smola s kopalkami na evropskem prvenstvu maja v Debrecenu, sicer bi se z vsake tekme vrnil s kar po dvema. "Definitivno te medalje prinesejo motivacijo za naprej. Tukaj sem bil presenečen nad medaljo na 100 prsno. Včasih gre v eni disciplini bolje, včasih v drugi. Na srečo imam obe dobri in vedno lahko računam vsaj na eno."

Sama tekma ni stekla po načrtih, saj je Dugonjić začel s prehitro frekvenco in tam izgubil zlato, glede na sobotni dosežek morda tudi evropski rekord, ki se mu je v letošnjem letu dvakrat izmuznil za dobro desetinko sekunde, nazadnje v sobotnem polfinalu, kjer je dosegel tudi najboljši izid na 50 prsno na tem tekmovanju. "Francoz mi je ušel na skoku, lovil sem ga in drobil. Želja je bila seveda zmagati, priložnost je bila lepa, a glede na zgoščene izide sem vesel tudi srebra. A na 50 je težko. Ohraniti moraš živce, ohraniti zavesljaj in na silo ne gre. Po obratu sem skušal bolj na dolgo, a je ta disciplina prekratka, da bi veliko popravljal. Težava teh 50-metrskih disciplin je, da hočeš preveč, tolčeš vodo in izgubiš zavesljaj," je Dugonjić odlično plavanje, ki ni zadoščalo za najvišje mesto, pokomentiral po nastopu.

Mankoč se poslavlja s četrtim mestom

Med Slovenci je prvi nastopil Peter Mankoč in uresničil svoje napovedi ter osvojil četrto mesto na 100 mešano. Američan Ryan Lochte, Avstralec Kenneth To in George Bovell III iz Trinidada so bili enostavno prehitri. Le malo pa je manjkalo, da bi Avstralec v končnici presenetil Lochteja, ki je v soboto dosegel svetovni rekord. Mankoč je z z 52,51 osvojil četrto mesto in dosegel najhitrejši izid v tekstilnih kopalkah.

"Jaz sem presrečen. Najhitreje v tekstilu pri 34 letih in končati svetovna prvenstva s četrtim mestom. Res sem presrečen," je pokomentiral Mankoč in priznal, da je bil po sobotnem maratonskem programu zelo izčrpan: "Nisem vedel, kako si bom opomogel. Seveda pa sem računal, da bom glede na včerajšnji dvojni program lahko danes hitrejši. Danes sem odšel na start z mislijo, da bom v zadnjem startu užival, na koncu pa se je izšlo še bolje, kot sem upal," je povedal Mankoč, potrdil konec kariere, a pustil vrata odprta za sodelovanje s slovensko ekipo, predvsem z mlajšimi plavalci, po potrebi pa bi bil na voljo tudi za kakšen štafetni nastop; a, kot pravi, je za dogovor zdaj na potezi Plavalna zveza Slovenije.

Podelili 12 kompletov kolajn

Skupaj so prireditelji v nedeljo razdelili kar 12 kompletov medalj. V uvodu je Rus Vladimir Morozov zmagal na 100 prosto in osvojil že svojo drugo zlato medaljo na prvenstvu. V nadaljevanju je prvi šok doživel Ryan Lochte, ki je na 200 hrbtno vodil skozi celo tekmo, v samem finišu pa ga je z boljšim prihodom v cilj za dve stotinki sekunde ugnal Poljak Radosolaw Kawecki. A prav na koncu se je Lochte z Američani veselil še zlata na 4 x 100 mešano ter s šestimi zlatimi, srebrno in bronasto medaljo postavil nov mejnik na tovrstnih tekmovanjih. Japonska himna je zadonela po zmagi Kazuje Kanede na 200 delfin, Mads Glaesner iz Danske je bil najboljši na 1500 m prosto, na zadnjem prvenstvu še srebrn v tej disciplini.

V ženski konkurenci na 50 hrbtno je vlogo favoritinje z rekordom prvenstev potrdila Kitajka Jing Zhao. Danka Rikke Pedersen je bronu na 100 prsno dodala zlato na 200-metrski razdalji z evropskim rekordom 2:16,08, na 100 delfin je bila najboljša Italijanka Ilaria Bianchi. Belorusinja Aleksandra Herasimenja se je veselila še zmage na 50 prosto. V zdaj že bivši "slovenski" disciplini na 200 prosto se je zmage veselila Američanka Alison Schmitt.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.