Šport
19 ogledov

Dugonjić srebrn v Carigradu!

Dugonjić Scozzoli Cordes plavanje 100 sto metrov prsno SP svetovno prvenstvo Ist Reuters
Slovenski plavalec Damir Dugonjić je na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih v Carigradu osvojil srebrno kolajno na 100 metrov prsno. Dugonjić je razdaljo preplaval v času 57,32 sekunde. Zmagal je Italijan Fabio Scozzoli s časom 57,10 sekunde, tretji pa je bil Američan Kevin Cordes (57,83).

Plavalec ravenskega Fužinarja, Damir Dugonjić, je postavil nov mejnik v karieri. Na svetovnem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Carigradu je v suverenem nastopu osvojil srebro na 100 prsno, svojo prvo medaljo na svetovnih prvenstvih. Tesno ga je ugnal le italijanski šampion Fabio Scozzoli.

Kolajna 24-letnega Korošca je bila majhno presenečenje, saj je visokorasli slovenski reprezentant po olimpijskih igrah imel kar dva meseca odmora, kljub temu pa je v Carigradu požel sadove poletnega dela in se prebil do srebra. Po prihodu v cilj se je za odličje najprej zahvalil trenerju Matiji Medvešku:

"Zdi se mi, da me je najbolj prepričal v boj za medaljo. Sam nisem bil prepričan, da lahko plavam tako dobro, ne vem, kako mi je uspelo, a Matija me je prepričal, da nimam česa izgubiti. Zmenila sva se, da grem na polno, nisem se obremenjeval z medaljo in plaval sem povsem sproščeno. To, da sem hiter, sem vedel, a zdržal sem in res sem presrečen. Upam, da bo šlo tako naprej," je o medalji razmišljal zdaj že serijski dobitnik odličij v slovenski vrsti.

S progo je imel srečo

Najbolj vprašljiv je bil skok in uvodni podvodni zavesljaj, s katerim je imel Dugonjić težave v zadnjih tednih. Tokrat mu je ta element vsaj delno uspel in na polovici je bilo jasno, da se bo slovenski reprezentant, ki ga je za seboj potegnil Brazilec Felipe Lima na sosednji progi, boril za odličje. V končnici tekme to ni bilo vprašljivo, vprašanje je bilo le, ali lahko Dugonjić prehiti tudi vodilnega Italijana Scozzolija, saj so se tekmeci borili le še za bron. Drugi najboljši izid v karieri, 57,32, je pomenil srebro in 11. medaljo Slovenije na SP v 25-metrskih bazenih.

"S progo sem imel srečo. Tekmeci me niso opazili, jaz pa sem imel ob sebi Brazilca, ki je bil hiter, a ni zdržal do konca," je še povedal Dugonjić, ki je priznal, da je požel sadove trdega dela za olimpijske igre: "Cela baza je bila od tam, saj sem imel dolg premor. Zdaj se že veselim treniranja za veliki bazen in komaj čakam, da bom začel trenirati za poletno sezono."

Na svetovnem prvenstvu Dugonjića čaka še nastop na 50 prsno, kjer prav tako sodi v ožji krog favoritov. "Zdaj bo veliko lažje. Na 50 vem, da sem še veliko boljši, a eno medaljo že imam in lahko bom še bolj sproščen. Zdaj imam en dan počitka in na 50 bo po medalji veliko lažje. Seveda pa je sprint igra stotink, a če mi tam uspe skok, lahko tudi tam presenetim," je še povedal plavalec, ki je v letu dni na evropskih in svetovnih prvenstvih osvojil kar šest medalj.

Dugonjića čaka še ena pomembna naloga v boju za medalje, saj so mu prireditelji na podelitvi tokrat izobesili slovaško zastavo, sledil bo sicer uraden slovenski protest, ki pa se običajno konča le s hitrim opravičilom. Sicer pa to ni bila prva napaka turških organizatorjev in vse bolj jasno je, da so prvenstvo dobili predvsem zaradi denarja, saj organizacijsko zaostajajo za pričakovanji svetovnega prvenstva.

Podelili še šest kompletov medalj

Prireditelji so razdelili še šest kompletov medalj. V uvodni finalni disciplini je v odsotnosti svetovnega rekorderja Američana Ryana Lochteja na 400 mešano zmagal Japonec Daija Seto, ki si je odločilno prednost pred Madžarom Laszlom Csehom priboril v prsnem slogu. Lochte je na svoj račun prišel v nadaljevanju večera, ko je na 100 delfin osvojil bron, zmagal je Južnoafričan Chad Le Clos, ki je Petru Mankoču odvzel tudi rekord prvenstev, zlata pa se je Lochte veselil z ameriško štafeto 4 x 200 prosto.

Litovka Ruta Meilutyte je še enkrat popravila evropski rekord na 50 prsno. Že v polfinalu je 15-letna tekmovalka z 29,51 dosegla nov rekord, v finalu pa je bila ob zmagi še sedem stotink sekunde hitrejša. Na 100 hrbtno je prvega favorita, Rusa Stanislava Doneca, presenetil Američan Matthew Grevers in imel v cilju dve stotinki sekunde prednosti. Na 100 hrbtno se je zmage veselila ameriška mladinska svetovna prvakinja Olivia Smoliga. Na 800 prosto je zmagala Lauren Boyle iz Nove Zelandije, finalna skupina pa je z dosežki potrdila tudi končno 16. mesto Tjaše Oder, pričakovano po dopoldanskem nastopu počasnejših skupin.

Omeniti velja še Estonko Triin Aljand, članico ljubljanske Ilirije, ki si je na 50 delfin priborila finale.

Več sledi ...

Komentarjev 1
  • Roman 19:42 13.december 2012.

    Kaj je ta Slovenec z mehkim ć ali s trdim č ?