Šport
30 ogledov

Tri kolajne slovenskih plavalcev

peter mankoč EPA
Slovenski plavalci so na evropskem prvenstvu v francoskem Chartresu osvojili tri kolajne, kar devet finalnih uvrstitev in 11 uvrstitev do 16. mesta. Medtem ko so Anja Čarman, Damir Dugonjić in Peter Mankoč potrdili svoje vloge v Evropi, pa je prvenstvo predstavilo tudi nove, mlade obraze slovenskega plavanja.

Svoj položaj sta v evropskih okvirih še enkrat več potrdila 34-letni Ljubljančan Peter Mankoč s srebrom na 100 mešano in 10 let mlajši Damir Dugonjić z bronom na 50 prsno. Stalnica v Evropi ostaja Anja Čarman. Posebno mesto pa je vnovič našla slovenska štafeta, ki je po majski tekmi v Debrecenu še drugič letos presenetila tekmece. V najnovejši disciplini EP, moško-ženski mešani štafeti so se nekoliko nepričakovano do srebra dokopali Mankoč, Dugonjič, Čarmanova in ta čas najboljša slovenska mladinka Nastja Govejšek.

Prvenstvo pa je predstavilo tudi nove slovenske plavalce. Medtem ko je bilo le vprašanje časa, kdaj bo svoj prvi finale doživela Tjaša Vozel in kako bo svojo vlogo potrdila najmlajša slovenska olimpijka Nastja Govejšek, pa se je kot feniks iz pepela pojavil plavalec Ljubljane Nejc Zupan in šokiral s tretjim izidom predtekmovanja na 200 prsno in se nepričakovano zavihtel v finale.

"Zelo pomembno je, da glavni aduti dobro opravijo svoje delo, kar dvigne tudi druge," pravi slovenski selektor Roni Pikec, ki napoveduje slovo od svoje funkcije. Tudi on ni skrival, da so bili trenerji osupli nad nekaterimi dosežki, posebej nad plavanjem Nejca Zupana na 200 prsno: "Kar brade so nam dol padle."

Pikec je bil z izkupičkom zelo zadovoljen. Devet finalnih uvrstitev je ena več od lanske tekme na Poljskem, ob tem pa ne gre prezreti, da sta doma ostala nesporna favorita za finala Radovljičana Anja Klinar in Robi Žbogar, da se je po olimpijskih igrah za premor odločila Sara Isaković, s čimer bi bil izkupiček še večji. Ta bi bil lahko drugačen tudi, če bi se Slovencem nasmehnila Fortuna, saj so kar trije plavalci sklenili nastope na devetem mestu, le nekaj stotink od finala.

Pikec je dodal: "Lahko smo izredno zadovoljni. Osvojili smo tri medalje, morda je tokratni uspeh še slajši zaradi štafetne medalje, saj ima štafetno plavanje izreden čar. Enako pomembno je, da nam je zdaj po prehodu z visokotehnoloških kopalk uspelo odplavati 11 absolutnih rekordov in šest mladinskih. Ob takšni reprezentanci se za slovensko plavanje ni treba bati. To sta s prvima finaloma dokazala tudi Tjaša Vozel in Nejc Zupan, največje slovenske presenečenje na tekmi."

Grenak priokus

Nekaj nastopov je bilo po selektorjevi oceni tudi slabših, več si je želel od "kravlistk", ki so na pripravljalnih tekmah dokazale boljšo formo, kot na samem EP. "Tukaj je nekaj grenkega priokusa, a gre za mlade plavalke, ki jih čaka še veliko tekem in mislim, da bo naslednjič boljše."

Že decembra plavalce čaka nastop na svetovnem prvenstvu v Carigradu, kjer bo slovenska odprava bistveno manjša. To bo bržkone tudi zadnja tekma 34-letnega ilirijana, ki je na evropskih prvenstvih v krajših bazenih osvojili kar 24 medalj. Mankoč pravi, da bi morda vztrajal še do naslednjega prvenstva na Danskem, a le, če bi ga res potrebovala štafeta. "Peter Mankoč je vzgled in vzor vsem mlajšim, posebej s svojim delom in pristopom do treninga. Takega plavalca Slovenija potrebuje, saj močno dviguje kakovost," še pravi Pikec.

Mankoč še enkrat potrdil slovo

Štiriintridesetletni Ljubljančan Peter Mankoč je na evropskem prvenstvu v Chartres še enkrat potrdil slovo od plavalnih bazenov. Na letošnjem prvenstvu v 25-metrskih bazenih je osvojil že svojo 23. in 24. medaljo ter število slovenskih medalj na največjih tekmovanjih zaokrožil na jubilejnih 90.

Plavalec ljubljanske Ilirije in varovanec trenerja Dimitrija Manceviča, ki je dvakrat v karieri postal tudi svetovni prvak, skupaj pa ima zdaj v zbirki z največjih tekmovanj kar 31 medalj, je takoj po tekmi poudaril, da je to njegova zadnja tekma na tovrstnih tekmovanjih v karieri.

Mankoč je kar petkratni udeleženec olimpijskih iger, na prvenstvu v Chartresu pa je bil edini plavalec, ki je nastopil prav na vseh EP tekmah od premiere leta 1996 v Rostocku, zato so njegova razmišljanja o koncu športne poti razumljiva. "Za člansko reprezentanco sem nastopal 16 let in mislim, da je to več kot dovolj. Malo plavalcev nastopa osem let, jaz sem zdržal dvakrat toliko. Že 14. leto zaporedoma se domov vračam z medaljo in če bi mi to kdo napovedal na začetku kariere, bi mu rekel, naj si izmeri vročino," o karieri pravi svetovni rekorder na 100 mešano, ki je moral premoč tokrat priznati mlademu ruskemu plavalcu Vladimirju Morozovu.

Zadnji nastop je tik pred startom zato postal nekaj posebnega. "O tem, da je to zadnja tekma sprva niti nisem razmišljal. Ob odhodu na start pa sem se tega zavedal in dobil kurjo polt. Vedel sem, da moram zbrati in pokazati še zadnje atome moči. Na koncu sem bil presrečen z izidom. Pred prvenstvom ga nisem pričakoval, posebej, ker smo sem prišli sem neposredno z višine in izidi nato lahko nihajo. Zaradi poškodbe noge niti nisem vedel, da bom plaval, a na koncu je zmagalo srce in nastopil sem." A kot sam pravi mu bosta ob tej tekmi v spominu ostala predvsem dva nastopa, tista iz leta 2001 in 2009, ko je postal svetovni rekorder.

Vrata pušča odprta

Zanesljivo bo Mankoč nastopil le še decembra na svetovnem prvenstvu v Carigradu, a majhna vrata za še kakšno tekmo so odprta. "Že pred dvema letoma sem napovedal, da bom zaključil po tem SP. Taka je trenutna odločitev, če pa bi si novi selektor želel, da pomagam predvsem štafeti, kljub temu, da je nekaj nerešenih stvari na zvezi, verjamem, da se lahko hitro dogovorimo. Sam sem vedno pripravljen pomagati slovenskemu plavanju."

Zadnja tekma izkušenega slovenskega šampiona zaenkrat ostaja nastop v Carigradu: "Na 100 mešano sem si tam želel plavati izid, ki sem ga plaval tukaj, na 100 delfin še malo hitreje. Polfinale ni vprašljiv, mislim pa tudi, da se bom boril za finale."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.