Šport
34 ogledov

Dva Slovenca na jubilejni dirki po Franciji

chris froome Reuters
Na kolesarski dirki po Franciji, ki se začne v soboto, bosta nastopila dva slovenska kolesarja – Janez Brajkovič in Kristijan Koren.

V soboto se na Korziki začenja kolesarska dirka po Franciji, za jubilejno 100. preizkušnjo pa so organizatorji pripravili številne novosti. Na francoski pentlji, ki se bo tradicionalno končala 21. julija na Elizejskih poljanah, bosta nastopila dva Slovenca, višje meri Janez Brajkovič, ki je lansko preizkušnjo končal na devetem mestu.

Brajkovič bo zastopal barve Astane, na sloviti francoski dirki pa bo nastopil četrtič zapored. Lani je končal na skupnem devetem mestu, čeprav na letošnjih dirkah ni posebej blestel pa bo močno orožje kazahstanske ekipe. Kapetan Astane bo ob odsotnosti Italijana Vincenza Nibalija, ki je dobil letošnjo dirko po Italiji, Danec Jakob Fuglsang. Belokranjec verjame, da je dobro pripravljen, cilje pa bo postavil po prvi gorski etapi.

Koren bo pomagal Saganu

Drugi Slovenec na Touru bo Kristijan Koren, ki bo prav tako nastopil četrtič. Njegova naloga bo predvsem pomagati Slovaku Petru Saganu, ki bo napadal zeleno majico najboljšega kolesarja po točkah. Član ekipe Cannondale je sprejel vlogo v moštvu, verjame pa, da bo tudi zanj priložnost, da se v kateri od etap pomeri za zmago.

21 etap & 3404 kilometrov

Na jubilejni dirki, ki vsako leto postreže z zanimivimi obračuni za etapne zmago pa tudi za končno slavje na Elizejskih poljanah, bo na sporedu 21 etap, udeleženci največje kolesarske dirke na svetu pa bodo morali premagati 3404 kilometre. Sedem etap bo ravninskih, kjer bodo svoj trenutek doč

jani brajkovič astana | Avtor: EPA EPA
akali najboljši sprinterji v kolesarski karavani, pet jih bo precej bolj razgibanih, šest gorskih - od tega se bodo štiri končale s ciljnim vzponom -, kolesarje pa čakata še dva posamična kronometra in en ekipni.

Obetajo se številne novosti

Ena največjih novosti letošnjega Toura bo 18. etapa, ko se bodo tekmovalci dvakrat v eni etapi morali povzpeti na sloviti Alpe d'Huez. O končnem zmagovalcu naj bi odločal zadnji teden, ko bodo kolesarji v Alpah. Kraljevska etapa s ciljem v Le Grand Bornardu bo 19., kolesarji pa bodo v tej morali premagati prelaze Glandon, Madeleine, Tamie, l'Epine in Croix Fry. Zahtevna bo tudi 20. etapa, ko se bodo tekmovalci v prvi polovici podali čez štiri kratke vzpone, nato pa jih čakata še vzpona na Mont Ravard in Annecy-Semnoz, kjer bo tudi cilj.

Favorit je Chris Froome

Končni zmagovalec se bo v zgodovino dirke po Franciji zapisal z zlatimi črkami. To na koncu ne bo lanski zmagovalec, Britanec Bradley Wiggins, ki je nastop na Touru odpovedal zaradi poškodbe kolena. Večina strokovnjakov med najresnejše kandidate za končno zmagoslavje postavlja njegovega rojaka in klubskega sotekmovalca pri ekipi Sky, Chrisa Frooma.

"Vsako leto sem se veliko naučil, zdaj sem v položaju, da vodim ekipo, ki je lani zmagala Tour de France. Čutim, da sem pripravljen na to, pripravljena je tudi ekipa. Imamo močno moštvo in to mojo samozavest še dodatno krepi," je dejal Froome, o jubilejnem Touru pa dodal: "To bo posebna izvedba Tour de Franca, ker je stota. V zgodovino bo šla zaradi več razlogov. Počutim se pripravljenega. Dal bom vse od sebe, ne bom se zadrževal."

Izzivalcev ne manjka

Svoje načrte ima tudi Španec Alberto Contador, ki na lanski dirki ni nastopal zaradi dopinške kazni. V najožjem krogu favoritov za končno zmago so še Avstralec Cadel Evans, Američan Tejay van Garderen, Španec Alejandro Valverde in Kolumbijec Nairo Quintana, svoje načrte bo imel tudi Luksemburžan Andy Schleck.

Poseben obračun na 100. izvedbi Tour de Franca bo tudi med sprinterji. Med njimi bo prvo ime Mark Cavendish, močni so še Andre Greipel, Marcel Kittel in Peter Sagan, pa tudi Nacer Bouhanni, Matt Goss, Edvald Boasson Hagen se bodo skušali pokazati v sprinterskih bojih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.