Šport
131 ogledov

Dva Slovenca pri točkah, Fak streljal mimo

Jakov Fak Epa
Norveški zmagi na zasledovalnih tekmah.

Norveški biatlonec Johannes Thingnes Boe je zmagovalec zasledovalne tekme za svetovni pokal v češkem Novem Mestu. Po 12,5 kilometra in štirih strelskih postankih je za 6,2 sekunde ugnal Rusa Aleksandra Loginova in za 23,9 sekunde brata Tarjeija Boeja. Jakov Fak je bil s kar šestimi zgrešenimi streli 24.

Vodilni v skupnem seštevku Johannes Thingnes Boe, zmagovalec četrtkovega sprinta na Moravskem, je na strelišču pustil štiri nepokrite tarče, enako tudi Loginov, na koncu ju je ločilo 6,2 sekunde. Tarjei Boe je zgrešil enkrat. Na četrtem mestu je končal Francoz Simon Desthieux z dvema zgrešenima streloma in 29,2 sekunde zaostanka. Za njim je na petem mestu končal zadnji zmagovalec svetovnega pokala Francoz Martin Fourcade, ki je bil 100-odstoten na strelskih postankih, in močno napredoval s 43. mesta po sprintu. Na koncu je zaostal 57,3 sekunde. Izvrstno je šlo tudi Švedu Sebastianu Samuelssonu, ki je z 52. mesta po sprintu napredoval na 10., čeprav je zgrešil dvakrat.

Od dveh Slovencev na zasledovalni tekmi je najvišje končal Fak. Zgrešil je kar šestkrat, za zmagovalcem je zaostal 2:53,5 minute. Fak je imel 11. čas teka. "Današnji izkupiček ni dober, v celoti gledano, je to slabo. V prihodnje se bo potrebno hitro zbuditi. Moč imam, moram biti optimističen, ker drugega izhoda iz tega ni. Le z optimizmom lahko dobro tekmuješ. Moram se poizkusiti zbrati za jutri za lepo predstavo, da bo to lepa popotnica za naprej," je povedal Fak, ki razumljivo ni bil zadovoljen s strelskim nastopom.

Miha Dovžan je s petimi streli mimo in zaostankom 4:16,3 minute osvojil 38. mesto. Izkazal pa se je s sedmim časom streljanja. Prišel je do svojih petih točk v svetovnem pokalu in prvih letos. "S tekom sem zadovoljen, s streljanjem pa ne čisto, posebno s streljanjem v stoje, kjer bi bilo lahko bolje. Razmere so dopuščale zelo dobro napredovanje, česar nisem izkoristil, a uspelo mi je osvojiti vsaj tiste tri točke. Danes je konstantno pihalo, prve tri strele na zadnjem streljanju sem zadel, pri zadnjih dveh je bila glava že drugje," je dodal Dovžan.

V nedeljo bosta v Novem Mestu na sporedu še tekmi s skupinskim startom, Slovenijo bo zastopal le Fak.

Še ena norveška zmaga, Klemenčičeva 47.

Norveški uspeh je dopolnila Marte Olsbu Roeiseland, ki je petkovi zmagi v sprintu dodala še prvo mesto na zasledovalni tekmi. Po 10 kilometrih teka in štirih streljanjih je Norvežanka, ki je zgrešila dva strela, za 0,2 sekunde premagala Italijanko Dorotheo Wierer, ki je mimo merila enkrat. Na tretjem mestu je končala Švedinja Hanna Öberg z enim zgrešenim strelom in 4,7 sekunde zaostanka.

Edina Slovenka na današnji tekmi Polona Klemenčič je zgrešila dvakrat, zaostala je 4:34 minute in osvojila 47. mesto. S tem je še izboljšala petkov rezultat kariere med biatlonsko elito. "Z današnjo tekmo sem zelo zadovoljna, glede na to, kakšne so bile razmere na strelišču, sem kar dobro streljala. Zdelo se mi je, da sama niti nisem imela toliko vetra, le na zadnjem streljanju mi je malo ponagajal. Zato sem tudi toliko časa streljala, malo me je zmanjkalo tudi za zadnji strel. Morda je bilo malo rezerve še v teku, a sem šla bolj previdno, da se ne bi preveč zagnala in za prvič sem zadovoljna. Bilo je super, naslednjič pa bo še boljše," je po zadnji letošnji tekmi in svoji prvi v zasledovanju povedala 21-letna Slovenka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.