Šport
1163 ogledov

Dvanajsta etapa terjala velik davek med kolesarji

Andrea Vendrame Profimedia
Etapa ubežniku Andrei Vendrameju, med favoriti brez sprememb.

Italijan Andrea Vendrame je zmagovalec 12. etape kolesarske dirke po Italiji. V dolgi in zahtevni etapi s skoraj 4000 višinskimi metri od Siene do Bagno di Romagne (212 km) je slavil pred Avstralcem Lucasom Hamiltonom in Novozelandcem Georgeom Bennettom. Med favoriti, ki so v cilj prišli deset minut za ubežniki, ni prišlo do sprememb.

Tako še naprej v skupnem seštevku vodi Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ki ima 45 sekund naskoka pred Rusom Aleksandrom Vlasovom (Astana-Premier Tech). Tretji je domačin Damiano Caruso (Bahrain Victorious) z zaostankom 1:12 minute.

Edini slovenski predstavnik na Giru Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je bil znova v službi kapetana Carusa, v skupnem seštevku pa za več kot eno uro zaostaja za vodilnim Kolumbijcem. Tratnik cilja predvsem na nedeljsko etapo od Gradeža do Gorice, ki bo deloma potekala po slovenskih cestah.

 | Avtor: Print Screen Print Screen
Šest kolesarjev je moralo predčasno zaključiti italijansko pentljo. Najhuje jo je skupil Italijan Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation). Slednji je v peti in šesti etapi nosil rožnato majico, danes pa je grdo padel na enem od spustov v prvem delu etape. Pri tem si je zlomil dve vretenci v predelu prsi, šest reber ter ključnico in pristal v bolnišnici v Sieni. Brez nadaljevanja Gira je ostal še pred tem 11. v skupnem seštevku, Španec Marc Soler (Movistar).

V etapi se sicer dolgo ni vzpostavila ubežna skupina. Ta je šele po 60 km dobila prve obrise, v njej pa je bilo na koncu 16 kolesarjev. V ozadju je glavnina povsem stopila s pedal, ubežniki pa so si nabrali tudi več kot 13 minut naskoka.

V ospredju so kolesarji sodelovali do zadnjega vzpona, na njem pa se je od preostale skupine odlepila četverica najmočnejših in nato po spustu obračunala za etapno zmago. Vendrame in Hamilton sta ušla Bennettu in Italijanu Gianluci Brambilli, ki sta gojila zamero drug do drugega zaradi slabega sodelovanja, nato pa nista želela pokriti napada vodilnih. Vendrame je bil za tretjo zmago v karieri v sprintu zanesljivo boljši od Hamiltona, ki ostaja brez profesionalne zmage.

V ozadju sta na zadnjem vzponu napadla Giulio Ciccone in Vincenzo Nibali, a je moštvo Ineos Grenadiers hitro ujelo oba Italijana, Nibali pa je nato na spustu pridobil sedem sekund, a ostaja več kot štiri minute za Bernalom v skupnem seštevku.

V petek bo na sporedu povsem ravninska etapa od Ravenne do Verone (198 km), v kateri bodo na račun ob redkih priložnosti najbrž prišli sprinterji. V soboto pa bodo morali kolesarji premagati sloviti zaključni vzpon na Zoncolan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.