Šport
141 ogledov

Dve močni železi za odličja

Tina Šutej Profimedia
Šutejeva na EP z najboljšim izidom sezone, Čeh z drugim.

Tina Šutej bo na evropskem prvenstvu v atletiki, ki se bo s prvimi tekmovanji v Münchnu začelo v ponedeljek, favoritinja za odličje, ima najboljši izid sezone med prijavljenimi v skoku s palico. Drugega ima v metu diska Kristjan Čeh, ki pa je Švedu Danielu Stahlu, ki je pred njim, prejšnji mesec v Eugenu že odvzel naslov svetovnega prvaka. 

Na EP v bavarski prestolnici bo nastopilo 22 slovenskih atletinj in atletov, kar je ena največjih reprezentanc doslej na prvenstvih stare celine.

"Prvi del sezone je za nami. Naša reprezentanca je izvrstno nastopila v Eugenu, pet finalnih uvrstitev je kronal Čeh z drugim naslovom svetovnega prvaka za Slovenijo v zgodovini. Naslednji teden bo drugi vrhunec sezone. Leta 1994 je v Helsinkih naslov osvojila Britta Bilač, ki je pred poroko nastopala za Nemčijo. Jolanda Čeplak je pred 20 leti osvojila drugo in zadnje slovensko zlato na EP in ponovno je bilo to povezano z Nemčijo, saj je bilo prvenstvo v Münchnu. Tokrat bo EP spet v bavarski prestolnici in prepričan sem, da se bomo vrnili z enim najboljših nastopov v zgodovini," je povedal predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Roman Dobnikar.

Kristjan Čeh | Avtor: Epa Epa

Čeh je le teden dni pred začetkom EP v Szekesfehervarju na Madžarskem orodje vrgel 71,23 metra ter le za štiri centimetre zaostal za svojim državnim rekordom, doseženim maja v Birminghamu, ko je prešel na deseto mesto vseh časov. Drugo mesto je na omenjenem mitingu osvojil nekdanji svetovni prvak, Litovec Andrius Gudžius, s 67,39, ki je tudi branilec evropske lovorike, tretje pa Stahl s 67,01 metra.

Manj uspešno je zadnji nastop pred EP opravila Tina Šutej. V sredo je na diamantni ligi v Monaku končala že na višini 4,36 m, na 4,51 metra je bila trikrat neuspešna. S tem si je na tekmovanju razdelila sedmo mesto s Švicarko Angelica Moser. Ta je lani zmagala na dvoranskem evropskem prvenstvu na Poljskem, kjer je bila Šutejeva srebrna. Kljub težavam s tetivo, ki se ji vlečejo že zelo dolgo, je bila slovenska rekorderka četrta na SP v Eugenu, bronasta pa je bila marca na dvoranskem SP v Beogradu.

Poleg Čeha in Šutejeve, ki sta prva slovenska favorita za zmagovalni oder, pa so po prijavljenih izidih in tudi dosežkih v tej sezoni zelo visoko še Anita Horvat, Maruša Mišmaš Zrimšek in Neja Filipič.

Anita Horvat, sedma na SP v Eugenu in tam druga Evropejka, ima četrti čas sezone med sodelujočimi na EP v teku na 800 m. Maruša Mišmaš Zrimšek, šesta na lanskih OI v Tokiu, ima tudi četrti izid na 3000 m zapreke, a je na tej razdalji zaradi težav s poškodbo nastopila le na enem tekmovanju in se nato prebila v finale SP. Po tem prvenstvu je zbolela in ji je koronavirus vzel precej moči. Neja Filipič, ki se ji nastop na SP ni posrečil, ima v troskoku šesti dosežek.

Visoko, na desetem mestu, je tudi debitant na velikih članskih tekmah Ian Matic Guček. Konec prejšnjega tedna je v kolumbijskem Caliju osvojil naslov mladinskega svetovnega podprvaka z absolutnim slovenskim rekordom na 400 m ovire.

Matic Ian Guček | Avtor: Damjan Šparovec Damjan Šparovec

Lia Apostolovski je 17. v skoku v višino, z uvrstitvijo v finale in 12. mestom pa je prijetno presenetila prejšnji mesec na SP.

Robert Renner, bronast na EP leta 2016 v Amsterdamu, kar je bilo zadnje slovensko odličje na EP doslej, ima 21. izid med 25 tekmovalci v skoku s palico. Pri dnu so tudi Veronika Sadek in Jerneja Smonkar na 800 m. Joni Tomić Prezelj je na 100 m ovire višje le od dveh tekmovalk, od štirih Agata Zupin na 400 m ovire, od šestih pa Martina Ratej v metu kopja. Jan Vukovič ima zadnji izid med 33 prijavljenimi na 800 m.

Nastopili bosta tudi slovenski štafeti 4 x 400 m, uspeh bi bil preboj v sobotni finale. Poleg Horvatove, Zupinove, Smonkarjeve, Gučka in Vukoviča so za štafetne nastope predvideni še Rok Ferlan, Gregor Grahovac, Jure Grkman, Lovro Mesec, Maja Pogorevc, Vika Rutar in Aneja Simončič.

Nemška veleposlanica Natalie Kauther, novinarska konferenca je bila v njeni rezidenci, je spomnila, da bo prvenstvo stare celine v kraljici športov četrtič v Nemčiji. "Slovenske športnice in športnice dosegajo izjemne rezultate na mednarodni ravni v številnih športih, imate mednarodno znane zvezdnike, kot so Luka Dončić, Tadej Pogačar in Kristjan Čeh," je omenila veleposlanica in ekipi zaželela veliko uspeha.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice