Šport
1942 ogledov

Osemnajstletnik, ki je zrušil 42 let star rekord: Zdaj je cilj drugačen

Matic Ian Guček Damjan Šparovec
Srebro Gučka na MSP korenito spremenilo cilje za člansko EP.

Atlet celjskega Kladivarja Matic Ian Guček je na svetovnem prvenstvu do 20 let v Caliju z absolutnim slovenskim rekordom osvojil srebrno kolajno na 400 metrov z ovirami, kar je korenito spremenilo njegove cilje za evropsko prvenstvo v Münchnu, kamor bo čez teden dni potoval kot najmlajši med 24 slovenskimi reprezentanti.

Osemnajstletni Guček je namreč na tekmi v Kolumbiji s časom 48,91 sekunde izboljšal 42 let star državni rekord Roka Kopitarja in se povsem približal deseterici najboljših članov sezone v Evropi. Če bi ta izid zmogel prej bi zagotovo prek svetovne lestvice nastopil tudi na članskem SP v Eugenu julija, norma je bila 48,90.

"Cilji so se po zelo uspešnem nastopu v Caliju spremenili. Prej sem načrtoval, da bom šel na EP po nabiranje izkušenj. Imam pa 11., 12. čas v Evropi. Cilj je sedaj nastop v polfinalu in tam želim doseči nov dober izid," je napovedal Guček.

"Ko sem prišel v cilj finala na MSP zaradi adrenalina nisem čutil utrujenosti. Počutil sem se izvrstno. Najprej sploh nisem videl doseženega časa, ko pa sem ga, sem bil še toliko bolj zadovoljen. Več od rekorda mi pomeni medalja. Ta ostane, nihče mi je ne more odvzeti. Rekord pač."

Na MPS je tekel na prvi stezi. "Ta ni najbolj ugodna zaradi ovir, ampak mi je to dalo še večjo motivacijo, da začnem hitreje in odtečem čim boljši čas. Že v polfinalu sem izboljšal svoj državni mladinski rekord. V finale sem se uvrstil kot srečni poraženec, nato pa tam osvojil srebrno medaljo, zato sem zelo, zelo zadovoljen. Nisem pa si mislil, da bo zato treba teči tako hitro," je nastop v finalu MSP opisal Guček.

Zlato je osvojil Turek Ismail Nezir s časom 48,84 sekunde, Guček pa se je kot prvi Slovenec v tej disciplini spustil pod mejo 49 sekund. Junija je na državnem prvenstvu v Velenju zmagal z osebnim rekordom 49,72. Na gimnaziji Celje Center je tik pred DP opravil tudi pisne dele mature.

"Bilo je kar zahtevno vse skupaj, združiti treninge in zahtevno učenje ni najlažje, mi je kar dobro uspelo. Zaradi tega sem prilagodil tudi program tekem," je povedal Guček, ki vadi pod taktirko trenerja Mira Kocuvana.

V Kolumbiji je Guček izboljšal za številne generacije slovenskih atletov zelo visoko oviro. Kopitar je prejšnji slovenski rekord na nizkih ovirah tekel 3. junija 1980 v Mariboru. Tega leta je na olimpijskih igrah v Moskvi nato osvojil peto mesto.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice