Šport
1645 ogledov

Četrti Slovenec s kolajno na SP, drugi z zlato, postavil tudi rekord

Kristjan Čeh Profimedia
Metalec diska Kristjan Čeh je postal drugi Slovenec z zlato kolajno na svetovnih prvenstvih v atletiki.

Kristjan Čeh je na svetovnem prvenstvu, ki potega v Eugenu v ZDA, sodil med največje favorite v metu diska, takšno vlogo pa je tudi zanesljivo upravičil. 

V kvalifikacijah je že v prvem metu presegel kvalifikacijsko normo, v torkovem finalu pa je bil njegov uvodni met precej krajši. Čeh je nezadovoljen zapustil krog, po prvi seriji pa je bil z dosežkom 65,57 uvrščen na peto mesto, ki ga je na primer osvojil tudi lani na olimpijskih igrah. 

A že z drugim metom je štajerski orjak prevzel vodstvo. Disk je poletel do 69,02 metra. Za njim sta bila uvrščena Litovca Mykolas Alekna (67,87) in Andrius Gudžius (67,31).

Tretja serija se je začela z odličnim metom olimpijskega in takrat še vedno svetovnega prvaka Daniela Ståhla, Šved je za 14 centimetrov izboljšal dosežek Čeha in z 69,16 metra za nekaj minut s petega skočil na prvo mesto. A sodniki so pri videoanalizi kasneje opazili nepravilnost in razveljavili met Ståhla. A tudi ob veljavnem bi švedski atlet po tretji seriji precej zaostajal za Slovencem. Ta je namreč postavil rekord svetovnih prvenstev, z daljavo 71,13 pa se je že zdelo, da si je zagotovil tudi zlato kolajno.

Kristjan Čeh | Avtor: Profimedia Profimedia

Alekna je v svojem četrtem metu izboljšal svoj dosežek in se utrdil na drugem mestu (69,27), Čeh je bil nekoliko krajši (68,95).

V predzadnji seriji se je Ståhl povzpel na četrto mesto (67,10), Gudžius in Alekna sta prestopila. Slovenec je še drugič na tekmi presegel sedemdeset metrov (70,51).

Ståhl v zadnjem metu ni izboljšal izida in presenetljivo ostal brez odličja, Gudžius in Alekna pa sta znova vpisala neveljaven met in Čeh je že pred zadnjim metom postal svetovni prvak. V šesti seriji je sicer disk poletel do 67,57.

Do tokratnega Čehova nastopa so Slovenci s svetovnih prvenstev odnesli 5 kolajn. Primož Kozmus je v Slovenijo prinesel kar tri, leta 2009 je v Berlinu postal svetovni prvak v metu kladiva, leta 2011 je v Deagu osvojil bron, v Osaki leta 2007 srebro, takrat je bron osvojila še Marija Šestak v troskoku. Leta 1999 je v Sevilli bron osvojil Gregor Cankar v skoku v daljino.

"Po drugem metu, ki je bil prek 69 metrov, sem si dejal le, da ne smem izgubiti medalje, pa katerakoli bo. Že pred tekmo sem si zastavil cilj, met čez 70 m in rekord prvenstev. To je moja prva članska medalja in to kar zlata."

Kristjan Čeh za STA

Kristjan Čeh | Avtor: Profimedia Profimedia

Na svojem prvem SP do 12. mesta

Lia Apostolovski je v finalu skoka v višino zasedla 12. mesto z 1,89 metra. Nastopila je na svojem prvem članskem SP.

Začetno višino 1,84 m je preskočila v prvem poizkusu. Na 1,89 m je prvič za las podrla letvico, v drugem poskusu pa je bila ob glasnem ploskanju stadiona, saj je bil to tedaj edini nastop, uspešna.

Nato so letvico premaknili na višino 1,93 metra, kar bi bil njen osebni in mlajši članski državni rekord. Po dveh neuspešnih skokih je bila dvaindvajsetletna atletinja v tretjem skoku ponovno kot edina nastopajoča na stadionu deležna glasne podpore, a je za las letvico podrla in potem doživela za konec nastopa še glasen aplavz.

Brez uvrstitve v polfinale

Agata Zupin je v kvalifikacijah teka na 400 m z ovirami na svetovnem prvenstvu v atletiki v Eugenu zasedla skupno 32. mesto (57,12) in se ni uvrstila v polfinale. Zupinova je sicer tekla v četrti od petih kvalifikacijskih skupin, v kateri je imela zadnji izid sezone, a je na predzadnjem mestu prišla v cilj.

"Pričakovala sem nekaj več, a to je čas, ki sem ga očitno trenutno sposobna doseči. Že v Novem mestu sem v teku na 200 m pred SP videla, da nisem tako hitra kot sem bila že. Za polfinale je bilo treba teči zelo dober izid, za kaj takega bom morala še precej delati. Po vseh težavah s poškodbami sem vesela, da sem lahko ponovno tekmovala na taki ravni. Do evropskega prvenstva naslednji mesec moram še malo trenirati, predvsem pa pridobiti samozavest," je povedala Zupinova po tekmi.

Komentarjev 3
  • Avatar darklord
    darklord 16:22 20.julij 2022.

    BRAVO, ČESTITKE!!!!!

  • PasjaProcesija 08:32 20.julij 2022.

    Fant je material za svetovni rekord. Za to se mora sicer uskladiti več dejavnikov, saj je med drugim bil aktualni svetovni rekord dosežen iz športnega ustroja dvomljivega slovesa. Aktualni rekord je namreč dosegel Vzhodni Nemec na domačem tekmovanju, ko je ...prikaži več prejšnjo znamko popravil za več kot 2 metra. Tako Čehu še kar manjka do 74 metrov, a ima odlično višino in razpon rok. Potencial ostaja, pomaga tudi Kanterjevo mentorstvo. Gre namreč za bivšega šampiona najvišje ravni.

  • Avatar Leon
    Leon 07:07 20.julij 2022.

    Bravo Čeh ! Pazi s kom se boš fotkal . Spomni se vseh ,ki so pljuvali po tebi .

Sorodne novice