Šport
129 ogledov

Dve slovenski zmagi v Moskvi

Janja Garnbret Epa
Moskva je novi kraj srečnega imena za slovensko športno plezanje.

Janja Garnbret in Jernej Kruder sta zmagala na drugi tekmi svetovnega pokala v balvanih, medtem ko sta se Lučka Rakovec in Anže Peharc v svojem prvem članskem finalu zavihtela na četrto mesto.

Aktualna svetovna prvakinja v balvanih Janja Garnbret (Šaleški AO), druga po izjemno zahtevnem polfinalu, je v finalu na pogled preplezala vse štiri balvanske probleme in pometla s konkurenco.

"Za mano je odličen finale, ki ni bil tako zahteven, kot sem pričakovala po zelo zahtevnem polfinalu. To me je malo skrbelo, a sem se v finalu skoncentrirala in uživala, srečna sem, da mi je v finalu uspelo vse štiri balvane preplezati na pogled. Zdaj pa se že veselim kitajske turneje," je kar žarela 20-letna Korošica, ki je v Moskvi slavila že lani. Predolimpijsko sezono je sicer začela z zmago svetovnega pokala v Meiringenu pred tednom, tako da ohranja vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

V Moskvi je bila druga Francozinja Fanny Gibert, tretja pa Britanka Shauna Coxsey. Prvič v karieri se je v finale uvrstila 16-letna Lučka Rakovec (PK FA) ter se s tremi finalnimi vrhovi na pogled in eno cono uvrstila na četrto mesto. Rakovčeva je lani osvojila naslov evropske mladinske prvakinje v balvanih in srebrno kolajno na svetovnem mladinskem prvenstvu v balvanih.

Skupni zmagovalec svetovnega pokala 2018 v balvanih Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) je v Moskvi navdušil z zmago, kot edini v moški konkurenci je dosegel vse štiri finalne vrhove, zadnjega celo edini in na pogled. "To je bil moj dan, že v kvalifikacijah sem se počutil dobro, v polfinalu ne tako dobro, a sem se po njem spočil in prišel v finale super pripravljen. Zelo ponosen sem, da sem preplezal zadnji finalni balvan, ki je bil odločilen. Res sem dal vse od sebe, srečo pa sem imel tudi, da sem plezal prvi," je bil navdušen Kruder, ki je za svojo drugo zmago svetovnega pokala v karieri odlično unovčil šesto mesto iz polfinala.

Jernej Kruder | Avtor: Epa Epa

Drugi je bil Čeh Adam Ondra, tretji pa Japonec Yoshiyuki Ogata. Tako kot Rakovčeva se je tudi drugi slovenski finalist Anže Peharc (AO PD Kranj) prvič v karieri uvrstil v finale svetovnega pokala; 21-letni Tržičan si je z dvema finalnima vrhovoma in tremi conami priplezal četrto mesto, medtem ko je bron osvojil že na evropskem prvenstvu 2017 v balvanih.

"Dosegli smo nov neverjeten uspeh. Janjina in Jernejeva zmaga sta imeniten dosežek, da sta se v finale uvrstila še Lučka in Peharc, pa je dodaten uspeh. Čeprav smo lani v Münchnu že dosegli dve zmagi in drugo mesto, je to zagotovo eden največjih slovenskih uspehov na balvanski tekmi. Celotna ekipa se zelo veseli za vse, saj je bilo po Meiringenu kljub Janjini zmagi malce grenkega priokusa pri fantih, danes pa se je vse povrnilo. Navdušeni smo, ne le za zmagi, ampak tudi zato, ker so vsi tako dobro plezali. Res neverjetno," je bil navdušen tudi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren, čigar desni roki sta trenerja Urh Čehovin in Luka Fonda.

Polfinale je na 19. mestu končala Katja Kadić (PK Scena), medtem ko se je s 23. mestom polfinale izmuznil Gregorju Vezoniku (AK Ravne), ki je lani v Moskvi osvojil bron in prvič v karieri stopil na zmagovalne stopničke. Mia Krampl (AO PD Kranj) se je uvrstila na 29. mesto, Zan Sudar (AK Ravne) na 51. in Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) 65. mesto.

Športne plezalce čez dva tedna čaka kitajska turneja svetovnega pokala s preizkušnjama v balvanskem in hitrostnem plezanju. Med 26. in 28. aprilom se bodo pomerili v Chongqingu, med 3. in 5. majem pa v Wujiangu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.