Šport
95 ogledov

Dvorana na nogah: Slovenija zabila gol ZDA

Kessel Fowler Kopitar ZDA Slovenija Združene države Amerike dvorana Šajba
1/17
Reuters
Phil Kessel je s hat-trickom hitro pokopal upe Slovenije po novem velikem presenečenju na olimpijskem turnirju v Sočiju, a so risi znova pokazali zobe in na veliko navdušenje gledalcev Američanom uspeli zabiti častni gol (1:5). Rusi šele po kazenskih strelih prek Slovakov.

Selektor Matjaž Kopitar je za tretjo tekmo turnirja ponudil priložnost Luki Gračnarju, proti velesili svetovnega hokeja pa je mladi slovenski vratar doživel podobno usodo, kot jo je na prvi tekmi v Sočiju proti Rusiji njegov izkušenejši kolega Robert Kristan

Hokejisti ZDA so namreč povedli že iz prvega pravega napada, ko je po bliskoviti akciji podajo Joeja Pavelskega v mrežo na drugi vratnici pospravil Phil Kessel. Član Toronto Maple Leafs je znova udaril v peti minuti, ko je pred golom v mrežo preusmeril visoko podajo s strani in po akciji Pavelskega in Jamesa van Riemsdyka mojstrsko povišal na 2:0.

Rusi: "Dajte gol!"

Golu Ryana Millerja je v šesti minuti nato prvič reseneje zapretil tudi prvi slovenski napad, a niti Anžetu Kopitarju niti Janu Muršaku ni uspelo spraviti ploščka mimo dobro postavljene ameriške obrambe. Ruski navijači so skupaj s številnimi Slovenci na tribuni sicer huronsko slavili po vsakem uspešnem prodoru risov, ki pa so stežka prihajali do pravih priložnosti. 

Ko je v 13. minuti za znižanje resno pretila še "jeseniška naveza" z Rokom Tičarjem, Robertom Saboličem in Žigo Jegličem, je v dvorani Šajba glasno odmevalo "šajbu, šajbu", ki je nekakšna ruska verzija vzklika "dajte gol". Kessel bi nato dobrih pet minut pred iztekom prve tretjine lahko zabil že hat-trick, a mu ni uspelo. Sabolič in Blaž Gregorc sta prav tako nevarno poskusila s streloma od daleč, a je bil Miller obakrat na mestu.

Po zlu igra z enim več

Tako kot v 18. minuti, ko je Jan Muršak prodrl za gol in poslal nevarno podajo pred vrata, kjer je proti golu ni uspelo nevarneje preusmeriti niti Davidu Rodmanu niti Kopitarju. Prva tretjina se je končala s šele osmim strelom Američanov na tekmi, s katerim so le za en poskus prekosili rise. Druga tretjina se je začela dobro za Slovence – David Backes je nenadzorovano zletel v Gračnarja in dobil dve minuti kazni.

Slovenija številčne premoči ni izkoristila, nevarno je od daleč sprožil Aleš Kranjc, a je Miller pošček znova zadržal. Tako kot ob izteku prvih petih minut, ko je kapetan Tomaž Razingar pred golom iskal Žigo Pavlina, ki z neposredne bližine ni uspel zadeti. Priložnost z igralcem več so nato dobili tudi hokejisti ZDA, ko so sodniki za dve minuti izključili Saboliča.

Ameriški pritisk takoj prinesel hat-trick Kessla

Zadetku so bili v fantastičnih dveh minutah dvakrat blizu celo risi, a je Miller dobro posredoval po pobegu Davida Rodmana in Muršaka. Američani so živeli nevarno, Rodman in Razingar sta znova zapretila pred vrati Millerja, ki pa je bil na polovici druge tretjine znova na mestu. Zgolj minimalen pritisk na plin je ZDA nato takoj prinesel še tretji gol – po kratkem pritisku je Kessel z neposredne bližine povišal na 0:3. 

Izjemna individualna akcija Blaka Wheelerja je v nekaj več kot minuti pripravila še četrti ameriški gol – Ryan McDonagh je po podaji v sredino neubranljivo zadel pod prečko že dodobra preluknjanega Gračnarja. T. J. Oshie, junak derbija z Rusijo in mojster kazenskih strelov, je nato risom ponudil nekaj predaha z dvominutno izključitvijo, ki pa so jo Američani brez večjih težav preživeli. 

Gol z drsalko za 5:0, skrbi stanje Anžeta

Zadnja tretjina se ni začela dobro za rise. Backes je po podaji s strani z drsalko plošček preusmeril za hrbet Gračnarja, sodniki pa so po pregledu posnetka zadetek za 5:0 priznali. Kopitar mlajši v zadnji tretjini ni stopil na ledeno ploskev, saj ga je v telo po strelu nasprotnika zadel plošček, njegovi soigralci pa so pogumno krenili vsaj po častni gol in enkrat zdržali tudi z igralcem manj.

Risi so imeli med 50. in 52. minuto znova priložnost za igro s številčno premočjo, a nikakor niso našli recepta za izjemno disciplinirano ameriško obrambo, čeprav so jih gledalci v obmorskem mestu Adler znova toplo podpirali vse do zaključka tekme.

Da so končno dobili to, kar so si želeli skozi vseh 60 minut, je prav v zadnji akciji na tekmi poskrbel Marcel Rodman, ki je po akciji z bratom Davidom neubranljivo zadel pod prečko z velike razdalje in premagal tudi navidez nepremagljivega Millerja. Dvorana Šajba je bila na nogah, risi pa bodo po častnem golu lahko zaspali veliko mirneje in v sladkem pričakovanju torkove tekme s sosedo Avstrijo, ki bo odločala o potniku v četrtfinale.

Sosedi čakajo na rise

Hokejisti Avstrije so dosegli prvo zmago na olimpijskem turnirju. S 3:1 so premagali Norveško. S tem so slovenski severni sosedi osvojili tretje mesto v skupini B, kar pomeni, da bo Slovenija, če danes izgubi z ZDA, v tekmi za četrtfinale v torek dopoldan igrala ravno proti Avstriji, ki jih je v Sočiju enkrat že premagala na pripravljalnem obračunu za zaprtimi vrati.

Avstrijci so povedli že na začetku tekme. Michael Grabner je zadel v peti minuti, dve minuti pozneje pa je bilo že 2:0 po zadetku Michaela Raffla. Norvežani so znižali v 29. minuti, ko je zadel Per-Åge Skrøder, končni izid pa je v predzadnji minuti postavil Grabner. Za prvo mesto v skupini B in neposredno uvrstitev v četrtfinale bosta danes ob 18. uri igrali Finska in Kanada.

Olimpijske igre, hokejski turnir, 3. krog:

Skupina A

Slovenija : ZDA 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)
M. Rodman (60); Kessel (2, 5, 32), McDonagh (33), Backes (44)

Rusija : Slovaška 2:0** (0:0, 0:0, 0:0, 0:0)
Radulov (k.s.)
** – po kazenskih strelih

Lestvica: 1. ZDA 8 točk***, 2. Rusija 6, 3. Slovenija 3, 4. Slovaška 1.

Skupina B

Avstrija : Norveška 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Finska : Kanada 1:2* (0:1, 1:0, 0:0, 0:1)
* – po podaljšku 

Lestvica: 1. Kanada 9 točk***, 2. Finska 6***, 3. Avstrija 3, 4. Norveška 0.
*** – v četrtfinalu

Komentarjev 3
  • Oxxo 17:42 16.februar 2014.

    Svet je že davno tega obsodil norije "belčkov" - pa tega še kar ne dojamete...

  • Scott 16:05 16.februar 2014.

    Samo pri naših, saj se le še v Sloveniji časti komunizem, svet pa te norije obsoja.

  • miro 10:18 16.februar 2014.

    bodo pri vseh tako rigorozni al samo pri naših ker so pokazali da so kar velika konkurenca