Šport
7 ogledov

Enajst mrtvih zaradi olimpijskih iger

olimpijske igre rio de janeiro 2016 gradbišče delavci EPA
Pri gradnji olimpijske infrastrukture za igre poleti v Rio de Janeiru je od leta 2013 umrlo 11 delavcev, a večina v projektih, ki niso neposredno vezani na šport.

Kot so sporočili iz posebne službe za nadzor dela v Riu, je trojica delavcev umrla pri gradnji podzemne železnice, ki vodi v olimpijski park Barra.

V pripravi na nogometno svetovno prvenstvo 2014 je denimo umrlo osem gradbenih delavcev, kar dokazuje slabo varnost v tej južnoameriški državi, saj pri pripravi iger v Londonu sploh ni bilo smrtne žrtve.

"Umrlo je za celo nogometno ekipo ljudi. Vse to je posledica slabega varovanja in slabega načrtovanja," je poročilo povzela vodja nadzorne službe Elaine Castilho.

Še 100 dni

V sredo bo do olimpijskih iger v Rio de Janeiru sicer le še 100 dni. Najbolj znano mesto v Braziliji, ki jo pretresata politična in ekonomska kriza, se pred igrami sooča še s številnimi izzivi. Organizatorji pa zagotavljajo, da bo vse pravočasno nared.

Župan Ria Eduardo Paes je v zadnjem času skoraj vsak teden odprl kak nov športni objekt. Prireditelji prvih OI v Južni Ameriki pravijo, da so prizorišča 98-odstotno končana. "Največje izzive tega izjemnega dogodka smo že prestali," je dejal Paes ob desetem in zadnjem obisku inšpekcijske ekipe Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Član tega Christophe Dubi se strinja, da so temelji postavljeni in da se vse skupaj že uresničuje.

Paesov vzor je Barcelona iz leta 1992. Paes si namreč tako kot na OI 1992 želi vesel, sproščen občutek med igrami, ki naj bi skupaj s slikovitostjo samega mesta in prizorišč pripomogel k turističnemu "boomu" v za mnoge enem najlepših mest na svetu. Želi si, da stadioni tudi po OI ne bi samevali, enega izmed njih, med igrami bo sprejel 10.000 ljudi, bodo po igrah preuredili v šolo.

Nova plavalna arena z umetniško fasado je biser v olimpijskem parku. Naravni prezračevalni sistem so vdelali v ta vodni center. Za načrtovanimi roki zaostaja le velodrom, a bo nared pravočasno. Za razliko od Aten 2004 sama prizorišča ne predstavljajo največje težave prirediteljev, čeprav so se nekatere športne zveze pritoževale, da bodo športni objekti sprejeli precej manj obiskovalcev kot v Londonu pred štirimi leti.

Obnovljen atletski stadion (60.000 sedišč), dom nogometnega kluba Botafogo, bo gostil atletska tekmovanja. Glavni cilj organizatorjev so igre z razumnimi stroški, v tem pogledu ni "pravega" olimpijskega stadiona, temveč bosta odprtje in zaprtje iger na slovitem nogometnem stadionu Maracana.

Kriza v Braziliji vpliva na igre

Brazilci pa se soočajo še z drugimi težavami. Brazilijo pesti največja recesija po tridesetih letih prejšnjega stoletja. Približno 9,6 milijona ljudi je brezposelnih v nekdaj hitro razvijajoči se državi. Ta je sredi politične krize, predsednica Dilma Rousseff je izgubila skoraj vse koalicijske partnerje in se sooča z odstavitvijo s položaja. Če bo suspendirana, bo igre odprl podpredsednik Michel Temer. Politične težave so nastopile tudi zaradi korupcijske afere, v katero je vpletenih več kot 50 brazilskih politikov. Država je razdvojena, zaradi posledic slabe ekonomske slike pa so bili organizatorji iger primorani k znatnemu nižanju stroškov. Tako bo na tisoče manj prostovoljcev, športniki pa se bodo morali zadovoljiti z manj udobja. Tudi slavnosti ob odprtju in zaprtju iger bosta skromnejši, kot so sprva načrtovali.

Največjo skrb pa Riu predstavlja nova linija podzemne železnice, ki bi mesto povezala z olimpijskim parkom v okrožju Barra. To je najpomembnejši projekt, ki požira približno četrtino celotnega proračuna iger. Mnogi dvomijo, da bo popolnoma nared do iger. Prvotno naj bi stal 2,1 milijarde evrov, po zadnjih podatkih so stroški narasli na 2,5 milijarde evrov. V najslabšem primeru bodo turisti morali 40-kilometrsko razdaljo premagati s posebnimi avtobusi, kar pa bi znalo precej parati živce, saj poti v Barro pogosto zapirajo prometni zastoji.

Še vedno težave za veslače in jadralce

Še vedno pa pozornost vzbuja tudi onesnaženost vode na prizoriščih veslačev in jadralcev, zaradi onesnaženja kronično poginjajo ribe, v jadralskem zalivu Guanabara zaradi kanalizacije in nevarnih bakterij odsvetujejo padec v vodo, zaradi velikosti in prometa - prečkajo ga tudi tankerji in tovorne ladje - pa bodo hitre izboljšave kakovosti vode verjetno prevelika naloga.

Nekaj skrbi prirediteljem vzbuja tudi počasna prodaja vstopnic, doslej so jih prodali 62 odstotkov od skupno 7,4 milijona. Vzdušje bo odvisno tudi od uspeha brazilskih športnikov, a tudi tu je nekaj težav. Edini brazilski dobitnik zlate plavalne olimpijske kolajne Cesar Cielo se ni kvalificiral, najboljša sprinterka v Braziliji Ana Claudia Lemos je padla na dopingu ...

Zlata kolajna nogometašev bo tako skoraj obvezna, posebej po odločitvi, da bo v njej tudi Barcelonin zvezdnik Neymar. Na OI 2012 je bila Brazilija 22. na lestvici dobitnikov odličij s tremi zlatimi, petimi srebrnimi in devetimi bronastimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.