Šport
24 ogledov

EP bolj pomembno kot Barca

Takole je Boji zabijal na SP, zdaj je super formo prenesel v Efes Pilsen. (Foto: Reuters
Boštjan Nachbar se je po podpisu pogodbe s slovito Barcelono pridružil reprezentanci. Eurobasket je zanj pomembnejši tudi od sodelovanja s Katalonci.

"Z Barcelono smo bili v stikih že sredi minule sezone. Že med njo so imeli resen načrt, da me pripeljejo v svoje vrste. Pogovori so prišli že daleč, a sem se na koncu odločil, da ostanem v Bambergu. Morda sem celo nekoliko tvegal, a sem si sezono želel končati v Nemčiji. Za mano je uspešna sezona. Po njej so se pogovori z Barcelono nadaljevali, nekaj igralcev je bilo v igri, a na koncu so se odločili zame. Šlo je za dolg proces in ne le za dan ali dva," je svojo selitev iz nemške lige, kjer je osvojil naslov državnega prvaka, v špansko opisal Boštjan Nachbar.

"Vem, da so me spremljali vso sezono. Z videnim so bili zadovoljni. V meni so videli igralca, ki jim lahko pomaga, pričakujejo dobre igre in zmage. Po vseh teh zadnjih sezonah in težavah s poškodbami čutim, da sem si to priigral in zaslužil. Zato sem še posebej ponosen," je še dejal med drugimi nekdanji košarkar Uniona Olimpije, Pivovarne Laško, Benettona, Houstona, New Orleansa, New Jerseya, Dinama Moskve in Efes Pilsna.

O vlogi kasneje

Svoje vloge pri Kataloncih še ne pozna. "O tem še nismo govorili. Eden razlog je v tem, da trenerja Xavija Pascuala trenutno ni v Barceloni, drugi pa v tem, da vedo, da imam pred sabo evropsko prvenstvo. O tem se bomo temeljito pogovorili po EuroBasketu. Zavedam se, da ne bom igral 30 minut kot v Nemčiji, vseeno pa bom zelo pomemben člen. Od mene pričakujejo, da bom igral na položajih krila in krilnega centra. Verjamejo, da bom pokazal svojo kakovost. Sem igralec, ki lahko na parketu opravi več stvari. Ekipi bom dal določene izkušnje, agresivnost na obeh straneh igrišča ter seveda met iz razdalje.Vidijo me kot nekoga, ki bi se lahko odlično vklopil v sistem, ki ga ima Barcelona."

Podaljšanje sodelovanja z Bambergom je bilo sicer nekaj časa prva opcija za slovenskega reprezentanta, saj se je v Nemčiji odlično počutil, razmišljal je celo, da bi dolgoročno kariero sklenil pri Bambergu, a se je nato le odločil za Barcelono, ki je bila konkretnejša in hitrejša. Tudi zaradi dejstva, da sledi evropsko prvenstvo v Sloveniji.

EP še bolj pomembno od Barcelone

Nachbar Slovenija Ukrajina EuroBasket Domžale | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Za Nachbarja zdaj sledijo treningi in tekme v reprezentanci. "Pogodba z Barcelono v tem pogledu ni spremenila nič. EuroBasket je EuroBasket, igrati doma je nekaj posebnega. Meni EP pomeni še nekaj več kot igranje za Barcelono. Sem pa vesel, da je to za mano. Neprijetno je, da prideš na priprave brez pogodbe. To imaš vedno v glavi in ni lahko trenirati, ko imaš nekje v mislih še iskanje kluba. Zelo sem vesel, da sem to uspel urediti, še zlasti na tak način, zdaj pa se lahko osredotočim na reprezentanco. Za mano je naporen teden. Vem, da se ne smem pritoževati, a sem zelo utrujen," je o občutkih ob priključitvi četi Božidarja Maljkovića spregovoril Nachbar.  

"Moji občutki se niso spremenili od prvega nastopa 2003 do zdaj deset let kasneje. To EP je priložnost za vsakega Slovenca, da nekaj odnese. Sem zelo motiviran in sproščen. Vsaj zaenkrat. Vprašajte me čez mesec dni, če sem še vedno sproščen. Odlično se počutim," je ob pogovoru z mediji še dejal Boki.  

"Ne razumem Bena"

Boštjan Nachbar Slovenija BiH pokal Adecco | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na evropskem prvenstvu v Litvi pred dvema letoma je Nachbar sicer izjavil, da je nekaj zelo narobe z glavo tistega, ki ne bo želel zaigrati na domačem prvenstvu. Kaj torej meni o odpovedi Bena Udriha? "Ne razumem ga in mi je zelo težko, da ga ne razumem. Kaj več bi težko povedal. Zaenkrat nima pogodbe, prej pa sem govoril o tem, kako je to težko. A menim, da bi se nekako dalo iti tudi okoli tega. Ne morem komentirati, kaj je v glavah drugih, povem lahko le to, kaj čutim jaz. Žal mi je. Beno je dober človek in prijatelj, odlično se razumeva, njegova kakovost ni sporna. Škoda, da ga ni tukaj. Bil bi zelo pomemben del reprezentance, z bjim bi nam bilo vsem lažje."

Z Udrihom je med poletjem sicer navezal tudi stik: "Še preden je postalo uradno nisem imel dobrega občutka. Žal sem imel prav. Bi pa v nadaljnje prosil, če je le možno, da se novinarji ne ukvarjate z igralci, ki jih ni. Misli potem uhajajo drugam, sprašujemo se, kaj bi bilo in podobno. S temi fanti bomo šli do konca, tisti, ki jih ni tu, pa naj tudi ostanejo tam kjer so. Menim, da je pošteno da se posvetite tem, ki so se na primer odrekli dopustu, uživanju z družinami, pripravam na novo sezono, saniranju nekaterih poškodb. To si zaslužijo. "

S srcem pri stvari 

V reprezentanci Nachbar sicer pričakuje, da bo več igral na položaju krilnega centra. "Zaradi odsotnosti Erazma Lorbka menim, da bom več igral na štirici, kar pa mi ugaja, saj sem med szono igral na tem položaju ter sem tega navajen. Širil bom igro, igral z obrazem proti košu, to mi je pisano na kožo. Veseli me, da imamo Gorana Dragića in Jako Lakoviča, igralca, ki bosta znala potegniti, organizirati in odigrati na prav način. Verjamem, da je pred nami pravo prvenstvo. Veliko je mladih, a vidim, da so fantje s srcem pri stvari."

Komentarjev 1
  • sweetdogs 01:40 27.julij 2013.

    Boštjan je meni res kralj in lahko rečem, da tudi vzor pri tem, da se s trdim delom in predanostjo da doseči vse. Tako kot npr. Tinca in še nekaj športnikov... pa nisem več najmlajši ampak takšni ljudje te enostavno ...prikaži več potegnejo.Nikoli nobenega jokanja ampak samo 100% in napad! Upam, da se Slovenija naleze te zmagovalne mentalitete!