Šport
2936 ogledov

Ernest Aljančič: Nisem kriv

Ernest Aljančič Boštjan Tacol
Danes je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču predobravnavni narok za nekdanjega predsednika Hokejske zveze Slovenije Ernesta Aljančiča, ki mu obtožnica očita zlorabo položaja in domnevno oškodovanje hokejske zveze.

Zaradi zlorabe položaja in oškodovanja hokejske zveze se je pred časom na zatožni klopi znašel nekdanji prvi mož slovenskega hokeja Ernest "Nestl" Aljančič, obtožnica bremeni tudi odvetnika Marka Schulza in nekdanjega športnega direktorja Matjaža Žargija.

Kot sta o primeru pred časom poročala časnika Dnevnik in Večer, gre za očitane nepravilnosti, ki so se na Hokejski zvezi Slovenije dogajale v času Aljančičeve vladavine, ki ima tudi močan vpliv v Mednarodni hokejski zvezi. Nepravilnosti so se pokazale po zamenjavi vodstva zveze jeseni 2010, ko je Aljančiča zamenjal Matjaž Rakovec, ki zvezo vodi še danes.

Aljančič naj bi novembra 2006 pogodbo o trženju programov v hokejski zvezi podpisal kar sam s sabo, kot predsednik zveze na eni strani in lastnik podjetja Class I na drugi. Class I je s tem dobil pooblastilo za trženje reprezentance, televizijskih prenosov, izdeloval je letne proračune pokroviteljskih sredstev, pridobival sponzorje in podobno. Za usluge si je smel Class I zaračunati kar 30-odstotno provizijo. Sledila je kriminalistična preiskava, ki se je končala z ovadbo, ki jo je ljubljansko tožilstvo spremenilo v obtožnico, sta poročala Večer in Dnevnik.

Prav tako naj bi bila škodljiva kompenzacija na račun zveze glede financiranja slovenske hokejske hiše na olimpijskih igrah v kanadskem Vancouvru, kamor se slovenska hokejska reprezentanca ni uvrstila, in zatorej po mnenju tožilstva tudi hiše tam ni bilo.

Prvoobtoženega Aljančiča na predobravnavni narok na ljubljansko okrožno sodišče pred časom ni bilo, se pa ga je udeležil danes, kjer se je izrekel, da ni kriv. "Nisem kriv po nobeni točki, ki mi jih očita obtožnica in pričakujem oprostilno sodbo," je po naroku dejal Aljančič, pred tem pa pojasnil, zakaj ga ni bilo na prvem naroku. "Bil sem bolan in v bolnišnici, zato tudi pošte, poziva na sodišče, nisem mogel sprejeti. Zaradi bolezni in tokratnega naroka sem se tudi odpovedal poti na Dansko, kjer v teh dneh poteka svetovno prvenstvo," je pojasnil Aljančič.

SLO ITA hokej SP Po koncu SP Šport Savolainen: Če morate koga kriviti ...

Njegova odvetnica Pia Barbara Hrovat je na naroku predlagala izločitev predsednice sodnega senata Alje Kratovac. Ta je bila po mnenju obrambe vpletena v nekaj drugih primerov, ki so se sicer izvajali na sodišču v Kranju, zaradi katerih obramba Kratovčevi očita pristranskost in zato predlaga njeno izločitev.

Sodnica Kratovčeva je pozvala tožilca Boštjana Valenčiča, da prikaže nasprotna dejstva in očitano zanikala, a je obramba dejstva prerekala, s čimer bo o nadaljnji vpletenosti Kratovčeve v ta primer v nekaj tednih odločal predsednik sodišča. Zaradi tega je bil naslednji narok danes prestavljen za nedoločen čas.

Valenčič, ki je pripravil obtožnico, nekdanjemu športnemu direktorju zveze Žargiju očita pomoč Aljančiču pri zlorabah položaja in pripravi fiktivnih računov, hkrati pa ga bremeni še neupravičene uporabe sponzorskih avtomobilov, ki naj bi jih bil uporabljal tudi v zasebne namene, za kar pa naj ne bi plačeval bonitete.

Komentarjev 3
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:38 09.maj 2018.

    Nestl je grobar slovenskega hokeja,najprej je uničil Jesenice,nato Olimpijo na koncu pa še Zvezo,vse kar bo manj,kot 5 let aresta je napaka sodstva,ker take nategune in pokvarjanca bi morali na Prešernovem trgu kamenjat do smrti!

  • matermila 15:57 09.maj 2018.

    Lopov do lopova.Človek bi pričakoval kako tekmovalno ligo med vsemi temi športnimi funkcionarji,ki imajo dolge prste.

  • asmas1965 13:29 09.maj 2018.

    ZAKAJ IMATE NA NASLOVNICI SLIKO HOKEJISTA ,KI S TEM NIMA NIČ.ENOSTAVNO VSAK POMISLI,DA JE URBAS VPLETEN..IDIOT NOVINARSKI...NO PISUN NORMALEN NOVINAR SI TAKEGA NEBI PRIVOŠČIL