Šport
53 ogledov

Estonec do 12. tuje zmage

Ekipa Katjuša, dirka po Sloveniji
1/12
Profimedias
Rus Aleksander Porsev, član ruske ekipe Katjuša, je zmagovalec zadnje, četrte etape kolesarske dirke po Sloveniji, ki se je po 179,1 kilometra tradicionalno končala v Novem mestu. Zmagovalec 23. slovenske pentlje je Estonec Rein Taaramäe iz Katjuše.

Rein Taaramäe si je vrata do končne zmage odprl v petek, v kraljevski etapi na Golte, ki jo je dobil, delo pa je dokončno opravil v zelo zahtevni sobotni etapi, kronometru na Celjsko kočo, takrat je bil drugi. S tem si je prikolesaril 1:42 minute prednosti pred Avstralcem Jackom Haigom, kar je bilo dovolj, da je moral le še mirno prikolesariti do Glavnega trga v Novem mestu. Rumena majica ni bila ogrožena niti za trenutek, saj je v cilj prikolesaril v prvi skupini. Na 23. Dirki po Sloveniji je do 12. zmage prišel tujec, 11 so jih osvojili Slovenci.

Najboljši Slovenec skupno je bil Jure Golčer iz Adrie Mobila, ki je dirko Po Sloveniji končal kot peti. Na današnji etapi se je od slovenskih kolesarjev najbolj izkazal David Per s šestim mestom.

Ko se je karavana ob 11. uri odpeljala iz Rogaške Slatine, je večina kolesarskih navdušencev upala in pričakovala sprinterski boj na Glavnem trgu v Novem mestu, v središču obračuna pa Dolenjsko puščico Marka Kumpa, ki je lani v dresu Adrie Mobila dobil zadnjo etapo, letos pa je domov prišel kot član Lampre-Meride.

Že po startu, vreme ni bilo nič kaj prijazno do tekmovalcev, saj jih je močil dež, je bil ritem precej divji, na ta način pa so bili vsi napadi neuspešni. Po nekaj minutah se je izoblikovala petčlanska skupina ubežnikov, v kateri je bil tudi Adriin Jon Božič, bežal je tudi v prvi in drugi etapi. V tej skupini na srečo nekdanjega evropskega prvaka Jana Tratnika, sicer kolesarja avstrijske ekipe Amplatz-BMC, ki jo vodi slovenski športni direktor Luka Žele, ni bilo nobenega kolesarja, ki bi mu lahko odvzel modro majico najboljšega na gorskih ciljih.

Na zadnjem vzponu na dirki na Bogenšperk je brez moči ostal Božič, v ospredju so bili le še tuji tekmovalci, najdlje je vztrajal Italijan Daniele Colli, ki pa ga je glavnina ujela. Ekipe s sprinterji so bile razumljivo na čelu dirke, med njimi tudi Matej Mohorič, ki je pripravljal teren za Kumpa ali Sacho Modola. Vendar je pred zadnjim krogom po Novem mestu prišla do padca, ki je Kumpa močno oddaljil od prvih.

dirka po sloveniji | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na koncu je vseeno prišlo do sprinta, največ moči je na mokrih kockah ohranil Aleksander Porsev, za njim sta končala Nemec Rudiger Selig (Bora Argon) in Italijan Kristian Sbaragli (Dimension Data).

Poleg Taaramäeja, lastnika rumene majice, so na oder za zmagovalce na koncu prišli še Tratnik, ki je dokončno osvojil modro majico, talentirani Kolumbijec Egan Arley Bernal, najboljši mladi kolesar, Avstralec Jack Haig, ki si je prikolesaril rdečo majico najboljšega po točkah, prvi med ekipami je končal italijanski Androni Giocattoli.

Izidi:

 1. Aleksander Porsev (Rus/Katjuša)                   4:27:46
 2. Rüdiger Selig (Nem/Bora Argon)
 3. Kristian Sbaragli (Ita/Dimension Data)
 4. Bert Van Lerberghe (Bel/Topsport)
 5. Andrew Fenn (VBr/Sky)
 6. David Per (Slo/Adria Mobil)
 7. Roman Maikin (Rus/Rusvelo)
 8. Sacha Modolo (Ita/Lampre-Merida)
 9. Michele Viola (Ita/Meridiana)
10. Elia Viviani (Ita/Sky)
11. Andi Bajc (Slo/Amplatz-BMC)
...
15. Žiga Grošelj (Slo/slov. repr.)
22. Janez Brajkovič (Slo/slov. repr.)
36. Jure Golčer (Slo/Adria Mobil)
37. Gorazd Per (Slo/Adria Mobil)
40. Radoslav Rogina (Slo/Adria Mobil)            vsi isti čas
45. Robert Jenko (Slo/Radenska)                        + 0:13

Končni vrstni red:
 1. Rein Taaramäe (Rus/Katjuša)                      15:10:29
 2. Jack Haig (Avs/Orica)                                    + 1:42
 3. Jan Barta (Češ/Bora Argon)                              2:38
 4. Egan Arley Bernal (Kol/Androni)                        2:47
 5. Jure Golčer (Slo/Adria Mobil)                            2:48
 6. Eliot Lietaer (Bel/Topsport)                               2:57
 7. Jose Mendes (Por/Bora Argon)                         3:00
 8. Pavel Kočetkov (Rus/Katjuša)                          3:14
 9. Janez Brajkovič (Slo/slov. repr.)                        3:15
10. Franco Pellizotti (Ita/Androni)                          3:27
...
20. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida)                  5:56
21. Radoslav Rogina (Hrv/Adria Mobil)                   5:57
39. Žiga Ručigaj (Slo/Radenska)                         17:39
46. Matej Mohorič (Slo/Lampre-Merida)               21:06
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.